I takt med att problemet med id-kapningar ökar växer också marknaden för olika id-skydd.
1 av 3
I takt med att problemet med id-kapningar ökar växer också marknaden för olika id-skydd. - Foto: Pixabay / TT Nyhetsbyrån
Nyligen granskade Konsumentverket 14 företag som erbjuder just skydd för kapade identiteter.
2 av 3
Nyligen granskade Konsumentverket 14 företag som erbjuder just skydd för kapade identiteter. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Granskningen visade på en rad problem.
3 av 3
Granskningen visade på en rad problem. - Foto: Brian Ronald/Wikimedia Commons

Så luras du av försäkringsbolagen: "Ta inte förhastade beslut"

Fler och fler köper skydd mot id-stölder. Men inte alla har koll på att många av dem bara funkar först efter att de fått sin identitet kapad.


I takt med att problemet med id-kapningar ökar växer också marknaden för olika id-skydd. Nyligen granskade Konsumentverket 14 företag som erbjuder just skydd för kapade identiteter.

Granskningen visade på en rad problem.

– Produkten id-skydd marknadsförs som om den skyddar en mot att bli utsatt för en id-stöld. Men så är det inte, skyddet fungerar först när kapningen väl inträffat, säger Elin Steno, jurist på Konsumentverket, till TT via Affärsliv24.

Id-skydden har marknadsförts med formuleringar som "Skydda dig från bedragare med id-skydd" och "Skydda dig och din familj mot id-kapning", medan skydden alltså endast ger visst stöd och hjälp först efter att en id-kapning har skett.

Marknadsföringen har också hänvisat till brottsstatistik utan att ange var den kommer ifrån. Även priserna på produkterna har ofta visats på ett felaktigt sätt där bland annat totalkostnaden inte skrivs ut, enligt Konsumentverkets granskning.

KonsumentverketBildkälla: TT Nyhetsbyrån

Vad många kanske inte har koll på är att id-skydd även ingår i de flesta hemförsäkringar. Detta kan göra att folk skaffar ett nytt id-skydd trots att de redan är skyddade genom sin hemförsäkring.

– Det är viktigt att konsumenter inte tar förhastade beslut. Många har redan ett skydd via sin hemförsäkring. Titta på vilket skydd du har och jämför det med vad de erbjuder, säger Elin Steno.

Efter granskningen kommer Konsumentverket att höra av sig till de granskade företagen för att få till ändringar i deras marknadsföring.

Id-skyddBildkälla: Brian Ronald/Wikimedia Commons

Fler artiklar från Nyheter24:s granskning av id-stölder:

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du id-skydd?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hemligt nätverk jagar näthatare på Facebook – har anmält 2 000 misstänkta brott bara i år

15 Dec 2017, 16:56

Bloggaren Dennis, 20, öppnade upp sitt kommentarsfält – det han mötte var vidrigt

14 Dec 2017, 15:26
Bloggaren Dennis Kristiansson valde att stänga sitt kommentarsfält efter att folk spred näthat i det. När han provade att låta folk kommentera igen hände något obehagligt.

Liberalerna om brott på nätet: Digitala våldtäkter har blivit ett problem

13 Dec 2017, 16:40
Eftersom det vidriga näthatet inte verkar försvinna har Nyheter24 tagit frågan till den allra högsta nivån – politikerna. De som har en verklig makt att påverka våra lagar och regler.

"Kniv i fi**an" räckte inte för ofredande – nu nekas Irena Pozar skadestånd

12 Dec 2017, 18:32
Irena Pozar utsattes för grovt näthat och drog sin hatare inför rätta. Men mannen friades och hon stämde då staten. Nu har JK:s besked kommit.

8 dömda för knarkhandel på darknet i år – men svenska sajterna finns kvar

11 Dec 2017, 14:18
Totalt har 43 års fängelse delats ut till åtta personer för knarkbrott i Sverige under 2017. Men polisen planerar inte att vila för det. Satsningen mot knarkhandeln på darknet fortsätter.

#jagärhär-grundaren mordhotad: "Vi har nu nära kontakt med polisen"

10 Dec 2017, 20:09
Mina Dennert tröttnade på näthat och startade en Facebook-grupp som kämpar mot hot och kränkningar online. Nu har hon fått flera mordhot.