I Sverige har offentlighetsprincipen funnits sedan 1766 – alltså i 250 år.
1 av 4
I Sverige har offentlighetsprincipen funnits sedan 1766 – alltså i 250 år. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Den innebär i korthet att alla människor ska ha rätt att ta del av offentliga handlingar som finns hos myndigheter.
2 av 4
Den innebär i korthet att alla människor ska ha rätt att ta del av offentliga handlingar som finns hos myndigheter. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Men offentlighetsprincipen ställer också till med enorma bekymmer när det gäller bedrägerier.
3 av 4
Men offentlighetsprincipen ställer också till med enorma bekymmer när det gäller bedrägerier. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Det tycker i alla fall Dick Malmlund, före detta polis och numera fristående säkerhetsexpert.
4 av 4
Det tycker i alla fall Dick Malmlund, före detta polis och numera fristående säkerhetsexpert. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Säkerhetsexpertens känga: Det är svensk lags fel att du blir id-kapad

Det är offentlighetsprincipen fel att du blir id-kapad. Det tycker i alla fall säkerhetsexperten Dick Malmlund.


I Sverige har offentlighetsprincipen funnits sedan 1766 – alltså i 250 år. Den innebär i korthet att alla människor ska ha rätt att ta del av offentliga handlingar som finns hos myndigheter.

Men offentlighetsprincipen ställer också till med enorma bekymmer när det gäller bedrägerier. Det tycker i alla fall Dick Malmlund, före detta polis och numera fristående säkerhetsexpert.

– Jag som jobbar med säkerhetsfrågor kan säga att jag inte tycker om den. De flesta människor får leva med att vem som helst kan ringa till Skatteverket och få ut alla dina uppgifter. Inkomst, personnummer, barn, adress – allt. Och med de här uppgifterna kan man lura kontrollsystem, säger han till Nyheter24.

Dick MalmlundDick Malmlund. Bildkälla: Pressbild

Dick Malmlund menar att man aldrig kan vara hundraprocentigt skyddad, oavsett hur många tjänster mot id-kapningar man köper.

Och han tror att det bara kommer att bli värre.

– Bedrägerier är framtidens brott. Tittar man från 2011 till 2016 har ungefär 50 miljarder i kontanter försvunnet i samhället. Rån, stöld och förmögenhetsbrott kommer att gå nedåt. I stället kommer man att sikta in sig på den här typen av brott, säger han.

LagbokLagbok. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Du säger att du rent allmänt är emot den här stora öppenheten, men har du något förslag på hur man skulle kunna göra i stället?

– Jag tycker att man ska ha befogade skäl för att kunna plocka ut sådana uppgifter. Om du till exempel tittar på hur det är i USA och Tyskland är det ingen självklarhet att någon bara kan ringa upp och få veta vad din inkomst är. Men det kan jag gör nu i Sverige. Varför ska jag ha den möjligheten?

Vad tror du själv varför?

– Därför att det här har skapats i en tid när man ville ha en öppenhet i samhället. Men när samhället flyttar sig framåt i tiden och drabbas av nya typer av angrepp måste man också titta på om det är ett samhälle som är byggt för att skydda sina medborgare i dag. Finns det för många sätt där angriparna använder samhällets resurser och register för att begå brott – då måste man ju tänka om, säger Dick Malmlund.

Fler artiklar från Nyheter24:s granskning av id-stölder:

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gör offentlighetsprincipen Sverige för öppet?
Tack för din röst!