I den allmänna debatten och i medierna har det ibland påståtts att många av de flyktingar som kommer till Sverige är högutbildade.
1 av 9
I den allmänna debatten och i medierna har det ibland påståtts att många av de flyktingar som kommer till Sverige är högutbildade. - Foto: TT Nyhetsbyrån / Pixabay
Enligt en granskning som SVT Nyheter gjorde 2015 hade antalet välutbildade personer som flytt till Sverige aldrig tidigare varit så många.
2 av 9
Enligt en granskning som SVT Nyheter gjorde 2015 hade antalet välutbildade personer som flytt till Sverige aldrig tidigare varit så många. - Foto: TT Nyhetsybyrån
Även Aftonbladet rapporterade att flyktingvågen från Syrien har gett Sverige "sin största akademiska tillströmningen hittills".
3 av 9
Även Aftonbladet rapporterade att flyktingvågen från Syrien har gett Sverige "sin största akademiska tillströmningen hittills". - Foto: TT Nyhetsybyrån
Men hur ligger det till?
4 av 9
Men hur ligger det till? - Foto: Pixabay
Statistiken från arbetsförmedlingen visar att så mycket som 30 procent av de flyktingar som var inskrivna i etableringsprogrammet i januari i år hade utbildning över gymnasienivå.
5 av 9
Statistiken från arbetsförmedlingen visar att så mycket som 30 procent av de flyktingar som var inskrivna i etableringsprogrammet i januari i år hade utbildning över gymnasienivå. - Foto: Arbetsförmedlingen
Statistik från arbetsförmedlingen.
6 av 9
Statistik från arbetsförmedlingen. - Foto: Arbetsförmedlingen
Mer statistik.
7 av 9
Mer statistik. - Foto: Arbetsförmedlingen
26 procent av befolkningen i Sverige har idag läst vidare efter gymnasiet i tre år eller mer.
8 av 9
26 procent av befolkningen i Sverige har idag läst vidare efter gymnasiet i tre år eller mer. - Foto: Statistiska centralbyrån
Vi bedömer påståendet att många av de flyktingar som kommer till Sverige är högutbildade som sant.
9 av 9
Vi bedömer påståendet att många av de flyktingar som kommer till Sverige är högutbildade som sant. - Foto: Nyheter24

Ja, många flyktingar som kommer till Sverige är faktiskt högutbildade

Under de senaste åren har påståendet att många av de flyktingar som kommer till Sverige är högutbildade dykt upp. Men stämmer det?


Vad?

I den allmänna debatten och i medierna har det ibland påståtts att många av de flyktingar som kommer till Sverige är högutbildade.

Var?

Enligt en granskning som SVT Nyheter gjorde 2015 hade antalet välutbildade personer som flytt till Sverige aldrig tidigare varit så många.

"In i landet strömmar färdigutbildade ingenjörer, läkare och ekonomer", skrev SVT.

Även Aftonbladet rapporterade att flyktingvågen från Syrien har gett Sverige "sin största akademiska tillströmningen hittills".

Så sent som i oktober förra året sa statsminister Stefan Löfven under en partiledardebatt i SVT att många av de som sökt asyl i Sverige är högutbildade, att andra har yrkesutbildningar och att det finns "några som har låg utbildning", något bland annat Expressens ledarsida uppmärksammade.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Vad talar för att det stämmer?

Arbetsförmedlingen har statistik över personer som är med i etableringsuppdraget, alltså vuxna flyktingar som skrivits in efter att de fått permanent uppehållstillstånd. De siffrorna visar att 30 procent av de som var inskrivna i januari i år hade utbildning över gymnasienivå.

– Översatt till svenska skulle det kunna handla om yrkeshögskola som är ett eller två år, men även de som har forskarutbildning. Av de 30 procenten är det ungefär 25 procentenheter som har en eftergymnasial utbildning som är längre än två år, säger Seppo Rytkönen, utredare på enheten för integration och etablering på arbetsförmedlingen, till Nyheter24.

I januari var totalt 72 600 flyktingar inskrivna i etableringsuppdraget. Av dem hade 21 700 eftergymnasial utbildning.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Vad talar emot att det stämmer?

Flera ledarskribenter har skrivit om att det faktiskt inte stämmer att det är många högutbildade bland flyktingarna som kommer till Sverige.

"Sanningen är ju att det är de högutbildade som utgör en mindre grupp medan de lågutbildade uppgår till drygt hälften av alla som är inskrivna i etableringsuppdraget", skrev till exempel Expressens ledarsida tidigare.

Vad som också talar emot påståendet är att det är svårt att exakt säga vad som är "många" när man pratar om procent.

Om man kollar på statistiken har till exempel fler flyktingar en låg utbildningsnivå.

Bildkälla: Pixabay

Slutsats:

Statistiken från arbetsförmedlingen visar att så mycket som 30 procent av de flyktingar som var inskrivna i etableringsprogrammet i januari i år hade utbildning över gymnasienivå.

De siffrorna har även varit på samma nivå de senaste tre åren.

Bildkälla: Arbetsförmedlingen

Av de 30 procenten är det ungefär 25 procentenheter som har en eftergymnasial utbildning som är längre än två år.

Tittar man på Sverige har 26 procent av befolkningen läst vidare efter gymnasiet i tre år eller mer, enligt Statistiska centralbyrån.

Skillnaden i utbildningsnivån mellan redan högutbildade personer i Sverige och högutbildade flyktingar som kommer till Sverige är därmed liten.

26 procent av befolkningen i Sverige har idag läst vidare efter gymnasiet i tre år eller mer. Bildkälla: Statistiska centralbyrån

Det går såklart att ha en delad uppfattning om hur man ser på siffrorna, men enligt vår bedömning är 25 procent, alltså var fjärde flykting, att anses som "många", inte minst om man jämför med att 26 procent av Sveriges befolkning har motsvarande utbildningsnivå.

Vi bedömer alltså påståendet att många av de flyktingar som kommer till Sverige är högutbildade som sant.


Har du sett, hört eller läst ett påstående som vi bör faktakolla? Hör av dig!

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Hade du koll på den här faktan?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hemligt nätverk jagar näthatare på Facebook – har anmält 2 000 misstänkta brott bara i år

15 Dec 2017, 16:56

Bloggaren Dennis, 20, öppnade upp sitt kommentarsfält – det han mötte var vidrigt

14 Dec 2017, 15:26
Bloggaren Dennis Kristiansson valde att stänga sitt kommentarsfält efter att folk spred näthat i det. När han provade att låta folk kommentera igen hände något obehagligt.

Liberalerna om brott på nätet: Digitala våldtäkter har blivit ett problem

13 Dec 2017, 16:40
Eftersom det vidriga näthatet inte verkar försvinna har Nyheter24 tagit frågan till den allra högsta nivån – politikerna. De som har en verklig makt att påverka våra lagar och regler.

"Kniv i fi**an" räckte inte för ofredande – nu nekas Irena Pozar skadestånd

12 Dec 2017, 18:32
Irena Pozar utsattes för grovt näthat och drog sin hatare inför rätta. Men mannen friades och hon stämde då staten. Nu har JK:s besked kommit.

8 dömda för knarkhandel på darknet i år – men svenska sajterna finns kvar

11 Dec 2017, 14:18
Totalt har 43 års fängelse delats ut till åtta personer för knarkbrott i Sverige under 2017. Men polisen planerar inte att vila för det. Satsningen mot knarkhandeln på darknet fortsätter.

#jagärhär-grundaren mordhotad: "Vi har nu nära kontakt med polisen"

10 Dec 2017, 20:09
Mina Dennert tröttnade på näthat och startade en Facebook-grupp som kämpar mot hot och kränkningar online. Nu har hon fått flera mordhot.