1 av 12
- Foto: TT Nyhetsbyrån
Reaktionerna har varit blandade efter polisen Peter Springares inlägg.
2 av 12
Reaktionerna har varit blandade efter polisen Peter Springares inlägg. - Foto: TT/Facebook (Montage)
Peter Springare jobbar för polisen i Örebro.
3 av 12
Peter Springare jobbar för polisen i Örebro. - Foto: TT
4 av 12
- Foto: Nyheter24
5 av 12
- Foto: TT Nyhetsbyrån
6 av 12
- Foto: TT Nyhetsbyrån
7 av 12
- Foto: TT Nyhetsbyrån
8 av 12
- Foto: TT Nyhetsbyrån
9 av 12
- Foto: TT Nyhetsbyrån
Han säger att han inte blivit omplacerad trots att inlägget har polisanmälts.
10 av 12
Han säger att han inte blivit omplacerad trots att inlägget har polisanmälts. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Rikspolischef Dan Eliassson menar att Springare borde iaktta försiktighet.
11 av 12
Rikspolischef Dan Eliassson menar att Springare borde iaktta försiktighet. - Foto: TT
12 av 12

Nej, polisen Peter Springare sprider inte en sann bild av Sverige

​Polisen Peter Springares texter om "invandrade kriminella" har fått enorm uppmärksamhet i sociala medier. Men stämmer det han skriver?


Peter Springare, utredare vid grova brottsenheten vid Örebropolisen, skrev i helgen två inlägg på sin privata Facebooksida om att det främst är invandrade män som begår de flesta grova brott som han utreder.

I ett av inläggen skrev han även ut namnen på några av männen som han utreder och vilka länder de kommer ifrån.

Bildkälla: Faksimil Facebook

Faktakollen har undersökt några av de påståenden som Peter Springare kommer med i sina Facebook-inlägg.


"Våra pensionärer går på knäna"

I år höjs inkomst- och tilläggspensionen med 2,8 procent. Det motsvarar 260 kronor i månaden efter skatt för en pensionär som har en pension på 14 000 kronor.

Under 2017 får även de med lägst pension en ökning, enligt en prognos från Pensionsmyndigheten.

Pensionerna kommer även att öka fram till 2020 – trots att fler blir pensionärer, skriver Veckans Affärer.

Samtidigt finns det en hel del fattigpensionärer i Sverige. Enligt en rapport från Pensionsmyndigheten har var tionde pensionär så liten pension att de lever med låg ekonomisk standard, alltså ungefär 11 800 kronor i månaden, rapporterade SVT Nyheter.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

"Skolan är ett enda kaos"

Enligt den senaste Pisa-rapporten, en undersökning som kollar hur kunskaperna hos femtonåriga elever i olika länder ser ut, höjde svenska elever sina resultat – i alla ämnen. Detta kom efter år av fallande resultat, enligt Skolverket.

Undersökningen visade dock också på ett ökat glapp mellan elever som kommer från socioekonomiskt svaga respektive starka hem.

Enligt rapportförfattaren Anders Auer har likvärdigheten mellan elever från olika samhällsgrupper blivit sämre sedan undersökningen 2006, rapporterade Aftonbladet.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

"Sjukvården är ett inferno"

Mycket pekar på att vi i Sverige har en sjukvård i världsklass.

Enligt en rapport från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) 2015 toppade Sverige världsligan när det handlar om sjukvårdens faktiska kvalitet, bland annat i effektivitet och om man jämför kvalitet med kostnad.

Däremot är svenska patienter mer missnöjda än i andra länder, enligt en rapport från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.

2014 gjorde även fackförbundet Kommunal en undersökning bland sina medlemmar som visade att många av dem upplevde att de inte hinner göra ett bra jobb på grund av underbemanning.

Kommunal har dessutom, tillsammans med flera landsting, larmat om att det råder brist på sjuksköterskor, vilket kan bero på låga löner, lång utbildning och att färre väljer yrket, rapporterade Expressen.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

"Polisen har totalhavererat"

Det stämmer att polisen sedan sin omorganisation 2015 har fått en hel del kritik, inte minst internt.

Enligt en rapport beställd av regeringen som Aftonbladet tidigare rapporterade om sågades också den nya polisorganisationen.

Polisen klarar dessutom upp allt färre brott samtidigt som fler anställda inom polisen är missnöjda. Under förra året slutade över 800 poliser sitt yrke, rapporterade Sydsvenskan.

Mycket av detta ledde bland annat till att polisfacket i region Syd i november gick ut och krävde regionpolischefens avgång, rapporterade Aftonbladet.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

"Varför vill ingen ta tag i det uppenbara kring invandrad kriminalitet och införande av helt andra mänskliga och rättsliga värderingar hos invandrade kriminella."

I Sverige finns idag ingen aktuell statistik över brottslighet och ursprung. Den senaste undersökningen gjordes av Brå 2005. Den visade bland annat att utrikesfödda har 2,5 gånger större risk att begå brott, jämfört med inrikes födda.

Att så är fallet är dock inget nytt, utan något man sett sedan 1970-talet, menar kriminologen Jerzy Sarnecki.

– Det blir först intressant när man tittar på orsaken, och forskning visar att huvudproblemet inte är vilka länder man kommer från utan hur man lever när man kommit till Sverige. Till exempel den gigantiska arbetslösheten och dåligt fungerande integration, säger han till SVT Nyheter.

Om man dessutom utgår från att just integrationen i Sverige är en grund för att människor ska komma in i samhället och inte hamna i kriminalitet stämmer inte heller påståendet att "ingen tar tag i" problemet. Förra året valde till exempel regeringen att satsa 500 miljoner kronor på nyanländas etablering, något finansminister Magdalena Andersson bland annat skrev om på DN Debatt.

Att Sverige gör stora ansträngningar när det kommer till integration är också något som Joakim Ruist, nationalekonom vid Göteborgs universitet, håller med om, även om han också säger att det finns mycket kvar att göra.

– Vi har till exempel gratis svenskundervisning och kanaliserar en hel del pengar till instegsjobb för flyktingar. Det satsas resurser, men det ger inte så mycket. Det är vad vi inte gör som spelar en långt större roll, sa Joakim Ruist tidigare till tidningen Forskning och framsteg.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Slutsats:

Peter Springares Facebook-inlägg väcker bland annat frågan om vilket land man kommer ifrån har att göra med hur benägen man är att begå brott. Finns det till exempel andra orsaker som ligger bakom varför vissa människor hamnar i kriminalitet?

Sådana exempel skulle kunna vara socioekonomisk utsatthet, uppväxt, arbetslöshet, fattigdom och bostadsort, något som också annan forskning visar, skrev ansvariga för Agenda i SVT för några veckor sedan.

Som en brasklapp skriver Peter Springare visserligen att det han menar inte kommer "att harmoniera med Brå:s uppfattning eller andra vänstervridna kriminologers uppfattning i den allmänna debatten".

Men frågan är var man ska hämta information om inte från till exempel etablerad forskning och experter.

Man kan också, precis som Evelyn Schreiber, ledarskribent på tidningen Nerikes Allehanda, påpeka att det är sex gånger högre risk att en socialbidragstagare misstänks för brott jämfört med andra. Jämför man dessutom män och kvinnor är det 3,5 gånger högre risk att det är en man som misstänks för brott.

Slutsatsen blir att detta är frågor som visar på att diskussionen är komplex, något som också kan kräva komplexa svar.

Påståendena att alla Sveriges pensionärer skulle gå på knäna, skolan vara "ett enda kaos", sjukvården "ett inferno" eller att polisen helt har "totalhavererat" stämmer helt enkelt inte.

Även om det – som vi har visat – finns en del problem med några av de nyss nämnda områdena, och även om det också kan finnas en poäng i att använda förstärkningsord för att nå ut i bruset, är det ändå inte osant att sammanfattningsvis säga att Peter Springare sprider en bild av läget i Sverige idag som får anses vara tveksam.

Har du sett, hört eller läst ett påstående som vi bör faktakolla? Hör av dig!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Peter Springare?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hemligt nätverk jagar näthatare på Facebook – har anmält 2 000 misstänkta brott bara i år

15 Dec 2017, 16:56

Bloggaren Dennis, 20, öppnade upp sitt kommentarsfält – det han mötte var vidrigt

14 Dec 2017, 15:26
Bloggaren Dennis Kristiansson valde att stänga sitt kommentarsfält efter att folk spred näthat i det. När han provade att låta folk kommentera igen hände något obehagligt.

Liberalerna om brott på nätet: Digitala våldtäkter har blivit ett problem

13 Dec 2017, 16:40
Eftersom det vidriga näthatet inte verkar försvinna har Nyheter24 tagit frågan till den allra högsta nivån – politikerna. De som har en verklig makt att påverka våra lagar och regler.

"Kniv i fi**an" räckte inte för ofredande – nu nekas Irena Pozar skadestånd

12 Dec 2017, 18:32
Irena Pozar utsattes för grovt näthat och drog sin hatare inför rätta. Men mannen friades och hon stämde då staten. Nu har JK:s besked kommit.

8 dömda för knarkhandel på darknet i år – men svenska sajterna finns kvar

11 Dec 2017, 14:18
Totalt har 43 års fängelse delats ut till åtta personer för knarkbrott i Sverige under 2017. Men polisen planerar inte att vila för det. Satsningen mot knarkhandeln på darknet fortsätter.

#jagärhär-grundaren mordhotad: "Vi har nu nära kontakt med polisen"

10 Dec 2017, 20:09
Mina Dennert tröttnade på näthat och startade en Facebook-grupp som kämpar mot hot och kränkningar online. Nu har hon fått flera mordhot.