Måndag 21 Jun
Stockholm

Hans Roslings citat har delats av tusentals – här är sanningen bakom

En bild med ett citat från den nyligen framlidne professorn Hans Rosling blev nyligen viral.
1 av 4
En bild med ett citat från den nyligen framlidne professorn Hans Rosling blev nyligen viral. Foto: TT Nyhetsbyrån / Facebook
Citatet säger att Sverige skulle ha kunnat hjälpa hela världens flyktingar för hälften av vad landets asylmottagning kostar. Bilden spreds – och sprids fortfarande – på Facebook.
2 av 4
Citatet säger att Sverige skulle ha kunnat hjälpa hela världens flyktingar för hälften av vad landets asylmottagning kostar. Bilden spreds – och sprids fortfarande – på Facebook. Foto: Facebook
Men frågan är om citatet stämmer?
3 av 4
Men frågan är om citatet stämmer?. Foto: TT Nyhetsbyrån
Hans Rosling.
4 av 4
Hans Rosling. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ett citat som påstås komma från Hans Rosling har fått tusentals delningar på Facebook. Men stämmer det?

Kommentera (32)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vad?

En bild med ett citat från professor Hans Rosling, som tragiskt gick bort i tisdags, blev nyligen viral.

Citatet säger att Sverige skulle ha kunnat hjälpa hela världens flyktingar för hälften av vad landets asylmottagning kostar.

Bildkälla: Facebook

Var?

Bilden spreds – och sprids fortfarande – på Facebook. Den lades upp av den moderata lokalpolitikern Tapani Juntunen. Hans inlägg delades sedan över 5000 gånger, rapporterar Svenska Dagbladet. Nu har han dock plockat ner bilden.

Hans RoslingHans Rosling. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Vad talar för att påståendet är sant?

Den virala bilden visar Hans Rosling och ett citat som påstås komma från honom. I teorin skulle citatet kunna stämma, men det är svårt att avgöra om man inte vet vad källan är.

Vad talar för att påståendet är falskt?

Kontroversiella bilder och memes som får stor spridning i sociala medier bör man vara extra kritisk till. Så även denna gång.

Hans RoslingHans Rosling. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Slutsats:

Citatet "För hälften av Sveriges asylmottagnings kostnader hade vi kunnat hjälpa hela världens flyktingar" kommer inte från Hans Rosling, utan verkar snarare komma från en Flashback-tråd.

Ursprunget till citatet kommer istället från en intervju med honom som Svenska Dagbladet gjorde när det stod klart att han skulle vara vinterpratare 2015.

– Flyktingmottagandet i Sverige i år kommer kosta dubbelt så mycket som FN har för alla flyktingar i världen. UNHCR:s budget för 60 miljoner flyktingar är hälften mot de svenska flyktingkostnaderna. Och då säger inte jag någonting om de svenska flyktingkostnaderna, men vi borde ha öst in mer pengar för att hjälpa människor där de flesta är. Men man får inte göra det så ensidigt så att det antingen blir att hjälpa människor i Sverige eller på plats. Först och främst på plats. Rejält. Sen också välkomna flyktingar hit, säger Rosling i intervjun.

Hans Rosling kritiserar visserligen svensk biståndspolitik, men han har inte sagt att Sverige skulle ha kunnat hjälpa hela världens flyktingar för hälften av vad landets asylmottagning kostar.

Citatet i bilden är alltså falskt.


Har du sett, hört eller läst ett påstående som vi bör faktakolla? Hör av dig!

Brukar du dela saker i ditt flöde?
Tack för din röst!
Kommentera (32)
Kopiera länk
Dela

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”
Är du en lover eller hater på nätet?

Testa: Är du en lover eller en hater på nätet?

Publicerades: 21 Mar 2016, 14:56