1 av 3
- Foto: Nyheter24 / TT Nyhetsbyrån
2 av 3
- Foto: Nyheter24
3 av 3
- Foto: TT Nyhetsbyrån

Polisen: Därför kan vi inte spåra id-kaparna på darknet

Köpare och säljare använder både bitcoin och krypterade mejl för att handla falsk-id, vilket gör det oerhört svårt för polisen att spåra.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

darknet kan man köpa falska id-handlingar. En sida som Nyheter24 hittar i vår granskning erbjuder falska svenska pass för lite över 5 000 kronor styck.

Frågan är hur bra koll har egentligen den svenska polisen på den den här typen av misstänkt brottsligheten som verkar pågå på darknet.

– Vi har god koll på vad som försiggår där. Men det finns ett problem i det här fallet, säger Jan Olsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericentrum, och fortsätter:

– Låt säga att man vill försöka få bort den här sidan, eller utreda vart pengarna går, då stöter vi ju på patrull eftersom de här sidorna ligger på servrar i länder längre österut som vi inte har något samarbete med. Så de får vi ju inte ner, säger Jan Olsson.

Jan OlssonJan Olsson.

Samtidigt ökar mängden id-kapningar i Sverige. Förra året fick polisen in 122 000 anmälningar där just id-kapningar har använts för att bedra en annan person.

– Det inflödet klarar vi inte av på långa, långa vägar. Och därför är det största problemet svensk polis har just id-kapningar.

I spelaren högst upp kan du se polisen själv berätta om de svårigheter som finns när det handlar om att bekämpa id-kapningar.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Missa inte andra avsnittet av "Kapad" där Nyheter24 avslöjar hur lätt det går att köpa ett falskt svenskt körkort på nätet.

Se också det första avsnittet av "Kapad" – där 20-åriga Saga fick sina bilder stulna och upplagda på en eskortsajt.

Läs också om annonsens som erbjöd incestshow – och även vad som hände sen.

/
Har du förtroende för polisens utredningar om id-kapningar?
Tack för din röst!