Polisen: Därför kan vi inte spåra id-kaparna på darknet

- 07/05/2017, 13:26 -

Köpare och säljare använder både bitcoin och krypterade mejl för att handla falsk-id, vilket gör det oerhört svårt för polisen att spåra.

darknet kan man köpa falska id-handlingar. En sida som Nyheter24 hittar i vår granskning erbjuder falska svenska pass för lite över 5 000 kronor styck.

Frågan är hur bra koll har egentligen den svenska polisen på den den här typen av misstänkt brottsligheten som verkar pågå på darknet.

– Vi har god koll på vad som försiggår där. Men det finns ett problem i det här fallet, säger Jan Olsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericentrum, och fortsätter:

– Låt säga att man vill försöka få bort den här sidan, eller utreda vart pengarna går, då stöter vi ju på patrull eftersom de här sidorna ligger på servrar i länder längre österut som vi inte har något samarbete med. Så de får vi ju inte ner, säger Jan Olsson.

Jan OlssonJan Olsson.

Samtidigt ökar mängden id-kapningar i Sverige. Förra året fick polisen in 122 000 anmälningar där just id-kapningar har använts för att bedra en annan person.

– Det inflödet klarar vi inte av på långa, långa vägar. Och därför är det största problemet svensk polis har just id-kapningar.

I spelaren högst upp kan du se polisen själv berätta om de svårigheter som finns när det handlar om att bekämpa id-kapningar.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Missa inte andra avsnittet av "Kapad" där Nyheter24 avslöjar hur lätt det går att köpa ett falskt svenskt körkort på nätet.

Se också det första avsnittet av "Kapad" – där 20-åriga Saga fick sina bilder stulna och upplagda på en eskortsajt.

Läs också om annonsens som erbjöd incestshow – och även vad som hände sen.

Har du förtroende för polisens utredningar om id-kapningar?

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

Är du en lover eller hater på nätet?