Säkerhetsexpert: Det är för lätt att få ut ett personnummer i Sverige

- 18/05/2017, 17:48 -

Enligt säkerhetsexperten Dick Malmlund är den svenska öppenheten ett stort problem – eftersom den gör det lätt att id-kapa.

Tack vare offentlighetsprincipen är det idag väldigt lätt att ta reda på väldigt mycket om människor i Sverige. Det kan till exempel handla om en persons inkomst eller personnummer.

Det här är dock något som samtidigt gör det väldigt lätt för en bedragare att kapa någons identitet, menar den före detta polisen Dick Malmlund.

– Syftet med offentlighetsprincipen är något gott i grunden, att man ska kunna granska makten och att man ska kunna kontrollera. Men samhället har ju förändrats, säger Dick Malmlund som numera jobbar som säkerhetskonsult.

Dick MalmlundDick Malmlund.

Han menar att id-kapningar ofta är kopplade till privatpersoner, och att det därför inte är rimligt att man så lätt ska kunna få tag i så mycket information om just gemene man.

– Just att man via personnumret ska få reda på vilka hus du har, vilka dina föräldrar är, vilka barn du har, vad du tjänar, vilka brott du har begått… alltså det måste finnas en gräns någonstans, säger Dick Malmlund.

Se vad Dick Malmlund vill ska göras för att minska id-kapningar i Sverige i det sjätte och sista avsnittet av "Kapad" i spelaren högst upp.

Här kan du även se det femte avsnittet av "Kapad" där polisen säger att det enda sättet att vara helt säker på att inte id-kapas är att få betalningsanmärkningar.

Du kan också se det fjärde avsnittet av "Kapad" om 22-åriga Lisa som upptäckte en fejkprofil av sig själv på dejtingappen Tinder.

Se också det tredje avsnittet av "Kapad" som handlar om Alexander som id-kapades och där en bedragare handlade för 100 000 kronor i hans namn.

Missa heller inte det andra avsnittet av "Kapad" där Nyheter24 avslöjar hur lätt det går att köpa ett falskt svenskt körkort på nätet.

Se även det första avsnittet av "Kapad" – där 20-åriga Saga fick sina bilder stulna och upplagda på en eskortsajt.

Borde offentlighetsprincipen begränsas?

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

Är du en lover eller hater på nätet?