- Foto: Nyheter24 / TT Nyhetsbyrån

Så här snabbt kan någon få tag i ditt personnummer

Vi har testat hur lätt det är för bedragare att ta reda på ditt personnummer. Det visade sig vara lättare och snabbare att få tag i någons personnummer än vad man från början kan tro.


I Sverige är det idag väldigt lätt att få tag i mycket information om privatpersoner. Det kan handla om var man bor, hur ens familj ser ut, vad man tjänar eller kanske främst: vad man har för personnummer.

Hitta personnummer

Det här är möjligt genom den så kallade offentlighetsprincipen, alltså att alla ska ha rätt att ta del av allmänna handlingar hos svenska myndigheter.

Men denna öppenhet är också något som har kritiserats.

Samtidigt kanske inte alla har koll på exakt hur lätt det är att få tag på sådan här information. Nyheter24 bestämde sig därför för att testa – för att visa hur lätt det är för bedragare att få reda på väldigt mycket om just dig.

Se hur det gick i klippet högst upp.

Se hela det sjätte avsnittet av "Kapad" där frågan om Sverige är för öppet diskuteras.

Här kan du även se det femte avsnittet av "Kapad" där polisen säger att det enda sättet att vara helt säker på att inte id-kapas är att få betalningsanmärkningar.

Du kan också se det fjärde avsnittet av "Kapad" om 22-åriga Lisa som upptäckte en fejkprofil av sig själv på dejtingappen Tinder.

Se också det tredje avsnittet av "Kapad" som handlar om Alexander som id-kapades och där en bedragare handlade för 100 000 kronor i hans namn.

Missa heller inte det andra avsnittet av "Kapad" där Nyheter24 avslöjar hur lätt det går att köpa ett falskt svenskt körkort på nätet.

Se även det första avsnittet av "Kapad" – där 20-åriga Saga fick sina bilder stulna och upplagda på en eskortsajt.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Visste du att det var så här lätt?
Tack för din röst!