1 av 5
- Foto: Privat / Skärmdump Varningsgruppen
2 av 5
- Foto: Privat
3 av 5
- Foto: Skärmdump Varningsgruppen
4 av 5
- Foto: Skärmdump Varningsgruppen
5 av 5
- Foto: Privat

Så lurade Alexander, 24, svenskar på hundratusentals kronor

Alexander Andersson lurade under flera år svenskar på pengar genom att påstå sig sälja mobiler och konsertbiljetter – som inte fanns.


Allt började 2013. Alexander Andersson hade det tufft ekonomiskt och bodde i ett rum på ett härbärge som socialtjänsten hade ordnat åt honom.

Eftersom han behövde pengar började han lägga ut annonser där han sålde mobiltelefoner och konsertbiljetter på säljsajten Tradera. Grejen var bara att han inte hade sakerna han påstod sig sälja.

– Det var jättenytt med nätbedrägerier på den tiden. Det fanns inte resurser hos polisen att åka fast, säger Alexander till Nyheter24.

Nätbedrägerierna pågick i flera år – innan Alexander tillslut åtalades. 2015 dömdes han för sina bedrägerier och fick en villkorlig dom. Efter domen slutade han att lura folk på pengar och började att jobba istället.

Alexander Andersson. Bildkälla: Privat

Men när Alexander förlorade sitt jobb dröjde det inte länge innan han återigen började att blåsa folk. Det var "en lätt och snabb utväg" för att klara av att betala hyran och skaffa mat på bordet, berättar han.

– Folk är naiva. De tänker sig inte riktigt för när det gäller att köpa via nätet. Mycket av det här drogs väl upp igen också på grund av att jag aldrig fick något straff riktigt. Det hände ingenting. Jag trodde liksom att "shit, det här är en grej som jag inte kommer att åka fast för", säger Alexander.

Den här gången hittade Alexander sina offer på Facebook.

Bildkälla: Skärmdump Varningsgruppen

Det handlade om människor som ville köpa till exempel konsertbiljetter till slutsålda spelningar.

– Jag gick in och kollade på Live nation och hittade folk som sökte biljetter. Folk var desperata och beredda att betala nästan dubbla priset på biljetterna. Det som gick bäst var absolut Håkan Hellström. Då fanns det pengar, det gjorde det, säger Alexander.

Den här gången kom dock Alexander inte undan lika lätt. Efter att ha börjat lura folk på pengar igen blev han uthängd på nätet. Där pekades han ut som en bedragare.

Bildkälla: Skärmdump Varningsgruppen

– Jag har ju ett samvete som alla andra människor. Det här var något som jag inte mådde bra av. Jag skickade alltid över en bild på mitt id-kort för att inge förtroende, men också för att jag visste att då hade någon chansen att lämna in ett bevis på att det var jag som hade lurat dem. Jag ville bli tagen och få hjälp av samhället med att komma ur det här, säger Alexander.

Vad gjorde du när folk inte fick vad de köpt och började höra av sig till dig?

– Många gånger försökte man väl köpa sig tid på något sätt. Jag skrev att biljetten var på väg eller att posten strular. Sådana grejer. Det var många bortförklaringar. Det höll ju ett litet tag. Men när det inte höll längre – det var då man slutade att svara och blockade personen på Facebook. Då fick man istället ta emot massa telefonsamtal. Till slut var min telefon nästan fylld med kontakter där det stod "svara inte".

Jag tänker att många människor blev väldigt upprörda när de lurades av dig. Vad kände du inför det?

– Jag mådde verkligen skit över att veta att jag har gjort det här mot människor. Det var en psykisk påfrestning. Det var sömnlösa nätter också på grund av rädsla såklart. Jag tänkte att folk skulle hitta mig och vad som kunde hända, säger Alexander.

Alexander Andersson. Bildkälla: Privat

I slutet av mars i år dömdes Alexander för 41 stycken bedrägerier till skyddstillsyn och samhällstjänst. Om man räknar med den förra domen är han totalt dömd för nästan 80 fall av bedrägeri. Totalt drog Alexander in ungefär 130 000 kronor, enligt honom själv.

Begår han fler brott riskerar han att få ett fängelsestraff.

Men sedan domen i våras har Alexander inte haft några tankar på att försöka lura folk på pengar igen, berättar han. Nu vill han istället få en chans att förklara sig, som i den här intervjun. Men han har också lagt ut ett klipp på Youtbube där han berättar sin version om allt som har hänt.

– Mitt mål nu är att få tag i ett jobb och få möjligheten att kunna betala tillbaka de här pengarna och göra rätt för mig, säger Alexander.

Han berättar också att på grund av att han fortfarande känner sig hotad och rädd har han fått hjälp av Skatteverket med att få sina personuppgifter skyddade.

– Jag vet fortfarande inte om folk är ute efter mig på grund av det jag har gjort, och som vill ta saken i egna händer. Jag blev ju så pass uthängd som bedragare på nätet, säger Alexander.

Vad skulle du vilja säga till alla som har blivit lurade av dig?

– Det som jag hade velat säga till alla är framför allt: förlåt, såklart, att jag gjorde detta. Att jag satte de i en dålig situation ekonomiskt. Jag kämpar just nu för att göra rätt för mig, och ge tillbaka det som jag har tagit från dem.

/
/
Har du blivit lurad på pengar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hemligt nätverk jagar näthatare på Facebook – har anmält 2 000 misstänkta brott bara i år

15 Dec 2017, 16:56

Bloggaren Dennis, 20, öppnade upp sitt kommentarsfält – det han mötte var vidrigt

14 Dec 2017, 15:26
Bloggaren Dennis Kristiansson valde att stänga sitt kommentarsfält efter att folk spred näthat i det. När han provade att låta folk kommentera igen hände något obehagligt.

Liberalerna om brott på nätet: Digitala våldtäkter har blivit ett problem

13 Dec 2017, 16:40
Eftersom det vidriga näthatet inte verkar försvinna har Nyheter24 tagit frågan till den allra högsta nivån – politikerna. De som har en verklig makt att påverka våra lagar och regler.

"Kniv i fi**an" räckte inte för ofredande – nu nekas Irena Pozar skadestånd

12 Dec 2017, 18:32
Irena Pozar utsattes för grovt näthat och drog sin hatare inför rätta. Men mannen friades och hon stämde då staten. Nu har JK:s besked kommit.

8 dömda för knarkhandel på darknet i år – men svenska sajterna finns kvar

11 Dec 2017, 14:18
Totalt har 43 års fängelse delats ut till åtta personer för knarkbrott i Sverige under 2017. Men polisen planerar inte att vila för det. Satsningen mot knarkhandeln på darknet fortsätter.

#jagärhär-grundaren mordhotad: "Vi har nu nära kontakt med polisen"

10 Dec 2017, 20:09
Mina Dennert tröttnade på näthat och startade en Facebook-grupp som kämpar mot hot och kränkningar online. Nu har hon fått flera mordhot.