Om du får upp den här rutan när du surfar kan du vara hackad

- 22/09/2017, 14:50 -
För att göra det svårare för hackare att kapa din internetanslutning när du surfar på nätet har ett särskilt skydd tagits fram.
1 av 5

För att göra det svårare för hackare att kapa din internetanslutning när du surfar på nätet har ett särskilt skydd tagits fram.

Pixabay / Skärmdump

Skyddet heter SSL och krypterar trafiken mellan webbläsare och webbserver.
2 av 5

Skyddet heter SSL och krypterar trafiken mellan webbläsare och webbserver.

Pixabay

Skydda dig mot ID-kapning.
3 av 5

SSL minskar alltså risken för att en hackare eller bedragare kan avlyssna eller manipulerar din trafik.

Pixabay

ID-kapning.
4 av 5

För att veta om en sajt skyddas med SSL kan man titta uppe i adressfältet. Alla webbadresser som skyddas med SSL börjar alltid med "https" istället för det vanliga "http".

Skärmdump

Chrome.
5 av 5

Det svåra för en hackare ​är nämligen att hantera den krypterade https-trafiken från SSL. Och när det sker flera sådana misslyckade anslutningsförsök under kort tid – då ska en varning dyka upp.

Skärmdump

Ett sätt att upptäcka om en bedragare försöker kapa din anslutning är med hjälp av en ny funktion i Googles webbläsare Chrome.

För att göra det svårare för hackare att kapa din internetanslutning när du surfar på nätet har ett särskilt skydd tagits fram.

Skyddet, som egentligen är en standard på nätet, heter SSL och står för "Secure Sockets Layer". Det krypterar trafiken mellan webbläsare och webbserver.

Det minskar risken för att en hackare eller bedragare kan avlyssna eller manipulerar din trafik. Det här kallas för en "Man-in-the-middle attack".

– Dels verifierar SSL identiteten på den som man kommunicerar med, till exempel en bank eller myndighet, och dels krypterar det trafiken så att inte någon kan fånga upp den på vägen och titta på vad man till exempel har för inloggning till banken eller annan känslig information, säger Daniel Dib, it-säkerhetsexpert på it-konsultföretaget Conscia Netsafe, till Nyheter24.

HackareBildkälla: Pixabay

För att veta om en sajt skyddas med SSL kan man titta uppe i adressfältet. Alla webbadresser som skyddas med SSL börjar alltid med "https" istället för det vanliga "http". Det brukar även synas en låsikon bredvid adressfältet i de allra flesta webbläsarna.

Nyheter24 har kunnat visa att till exempel många svenska myndighetssajter inte är säkra eftersom de saknar SSL.

Men det finns också sätt som du kan skydda dig själv på.

DatorBildkälla: Pixabay

Ett sätt att snabbt upptäcka om man håller på att bli utsatt för en sådan här attack är med hjälp av en ny funktion i Googles webbläsare Chrome.

Den ska nu nämligen börja varna sina användare om någon försöker kapa din internetanslutning i just sådana här "Man-in-the-middle"-attacker, skriver Bleeping Computer.

Det svåra för en hackare under en "Man-in-the-middle attack" är nämligen att hantera den krypterade https-trafiken från SSL. Och när det sker flera sådana misslyckade anslutningsförsök under kort tid – då ska varningen dyka upp.

Varningsmeddelandet. Bildkälla: Skärmdump

Det nya skyddet med det inbyggda varningssystemet kommer att finnas i Chrome 63 som släpps i december. Men redan nu går det att slå på om du har Google Canary, skriver Bleeping Computer.

UPPDATERING: I en tidigare version av den här artikeln stod det att SSL är en ny standard. Detta stämmer inte då SSL funnits sedan 1994.

Se även klippet om när Anonymous startade en hackerskola på nätet:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är du rädd för att bli hackad?

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

Är du en lover eller hater på nätet?