För att göra det svårare för hackare att kapa din internetanslutning när du surfar på nätet har ett särskilt skydd tagits fram.
1 av 3
För att göra det svårare för hackare att kapa din internetanslutning när du surfar på nätet har ett särskilt skydd tagits fram. - Foto: Pixabay / Skärmdump
Skyddet heter SSL och krypterar trafiken mellan webbläsare och webbserver.
2 av 3
Skyddet heter SSL och krypterar trafiken mellan webbläsare och webbserver. - Foto: Pixabay
Skydda dig mot ID-kapning.
3 av 3
SSL minskar alltså risken för att en hackare eller bedragare kan avlyssna eller manipulerar din trafik. - Foto: Pixabay

Om du får upp den här rutan när du surfar kan du vara hackad

Ett sätt att upptäcka om en bedragare försöker kapa din anslutning är med hjälp av en ny funktion i Googles webbläsare Chrome.


För att göra det svårare för hackare att kapa din internetanslutning när du surfar på nätet har ett särskilt skydd tagits fram.

Skyddet, som egentligen är en standard på nätet, heter SSL och står för "Secure Sockets Layer". Det krypterar trafiken mellan webbläsare och webbserver.

Det minskar risken för att en hackare eller bedragare kan avlyssna eller manipulerar din trafik. Det här kallas för en "Man-in-the-middle attack".

– Dels verifierar SSL identiteten på den som man kommunicerar med, till exempel en bank eller myndighet, och dels krypterar det trafiken så att inte någon kan fånga upp den på vägen och titta på vad man till exempel har för inloggning till banken eller annan känslig information, säger Daniel Dib, it-säkerhetsexpert på it-konsultföretaget Conscia Netsafe, till Nyheter24.

Bildkälla: Pixabay

För att veta om en sajt skyddas med SSL kan man titta uppe i adressfältet. Alla webbadresser som skyddas med SSL börjar alltid med "https" istället för det vanliga "http". Det brukar även synas en låsikon bredvid adressfältet i de allra flesta webbläsarna.

Nyheter24 har kunnat visa att till exempel många svenska myndighetssajter inte är säkra eftersom de saknar SSL.

Men det finns också sätt som du kan skydda dig själv på.

Bildkälla: Pixabay

Ett sätt att snabbt upptäcka om man håller på att bli utsatt för en sådan här attack är med hjälp av en ny funktion i Googles webbläsare Chrome.

Den ska nu nämligen börja varna sina användare om någon försöker kapa din internetanslutning i just sådana här "Man-in-the-middle"-attacker, skriver Bleeping Computer.

Det svåra för en hackare under en "Man-in-the-middle attack" är nämligen att hantera den krypterade https-trafiken från SSL. Och när det sker flera sådana misslyckade anslutningsförsök under kort tid – då ska varningen dyka upp.

Varningsmeddelandet. Bildkälla: Skärmdump

Det nya skyddet med det inbyggda varningssystemet kommer att finnas i Chrome 63 som släpps i december. Men redan nu går det att slå på om du har Google Canary, skriver Bleeping Computer.

UPPDATERING: I en tidigare version av den här artikeln stod det att SSL är en ny standard. Detta stämmer inte då SSL funnits sedan 1994.

Se även klippet om när Anonymous startade en hackerskola på nätet:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du rädd för att bli hackad?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hemligt nätverk jagar näthatare på Facebook – har anmält 2 000 misstänkta brott bara i år

15 Dec 2017, 16:56

Bloggaren Dennis, 20, öppnade upp sitt kommentarsfält – det han mötte var vidrigt

14 Dec 2017, 15:26
Bloggaren Dennis Kristiansson valde att stänga sitt kommentarsfält efter att folk spred näthat i det. När han provade att låta folk kommentera igen hände något obehagligt.

Liberalerna om brott på nätet: Digitala våldtäkter har blivit ett problem

13 Dec 2017, 16:40
Eftersom det vidriga näthatet inte verkar försvinna har Nyheter24 tagit frågan till den allra högsta nivån – politikerna. De som har en verklig makt att påverka våra lagar och regler.

"Kniv i fi**an" räckte inte för ofredande – nu nekas Irena Pozar skadestånd

12 Dec 2017, 18:32
Irena Pozar utsattes för grovt näthat och drog sin hatare inför rätta. Men mannen friades och hon stämde då staten. Nu har JK:s besked kommit.

8 dömda för knarkhandel på darknet i år – men svenska sajterna finns kvar

11 Dec 2017, 14:18
Totalt har 43 års fängelse delats ut till åtta personer för knarkbrott i Sverige under 2017. Men polisen planerar inte att vila för det. Satsningen mot knarkhandeln på darknet fortsätter.

#jagärhär-grundaren mordhotad: "Vi har nu nära kontakt med polisen"

10 Dec 2017, 20:09
Mina Dennert tröttnade på näthat och startade en Facebook-grupp som kämpar mot hot och kränkningar online. Nu har hon fått flera mordhot.