Olika länder är olika utsatta för it-brott, enligt en ny undersökning.
1 av 3
Olika länder är olika utsatta för it-brott, enligt en ny undersökning. - Foto: Blogtrepreneur/Flickr
Här är länderna där folk löper störst risk att drabbas.
2 av 3
Här är länderna där folk löper störst risk att drabbas. - Foto: Website Builder Expert
"Jag tycker att id-brottslighet är en av de största frågorna som vi står inför i den moderna världen just nu", säger Tom Watts, en av personer bakom undersökningen.
3 av 3
"Jag tycker att id-brottslighet är en av de största frågorna som vi står inför i den moderna världen just nu", säger Tom Watts, en av personer bakom undersökningen. - Foto: Pixabay

Ny internationell rapport: Så utsatt är Sverige för it-brott

EU-länder är olika utsatta för it-brott, enligt en ny undersökning. Här är länderna där folk löper störst risk att drabbas.


Eftersom it-brott har blivit ett ämne som debatterats mycket den senaste tiden bestämde sig det London-baserade it-konsultbolaget Website Builder Expert för att genomföra en undersökning för att se hur pass sårbara människorna som bor inom EU är för brottslighet på nätet.

– Privat it-säkerhet är uppenbarligen ett ganska hett ämne just nu. Det har skett ett stort antal it-attacker i år. Det har pratats om att hackare har påverkat nationella val, säger Tom Watts, en av personerna bakom rapporten, till Nyheter24.

Bildkälla: Pixabay

Information från EU-länderna hämtades med hjälp av en it-säkerhetsbyrå som heter Rapid7, FN:s specialorgan "Internationella teleunionen" och även öppen källdata från Microsoft.

Bland annat tittade man på hur ofta invånarna utsätts för it-brottslighet, skadlig kod och datorvirus, men även hur säkra varje lands internetanslutningar är.

– Vi tog alla dessa element, bröt ner dem och kombinerade dem i ett väldigt stort Excel-ark för att få fram de slutliga siffrorna som vi använde i rapporten, säger Tom Watts.

Resultatet visar bland annat att människor i många länder kan vara mer utsatta än vad de tror att de är.

Det land som enligt rapporten är mest utsatt för it-brott inom EU är Malta som hade 42 procents sårbarhet. Resultatet berodde framför allt på att Malta har många sårbara internetanslutningar, brist på lagar kring it-säkerhet och brist på internationella samarbeten.

I andra änden hittar vi vårt grannland Finland som alltså är landet där folk löper minst risk att drabbas av it-brott. Enligt rapporten hade landet en utsatthet på 29 procent. Framför allt bygger det resultatet på att Finland har låg it-brottslighet jämfört med övriga Europa, men även att landet är bland de som gjort mest förberedande åtgärder mot it-brott. Antalet sårbara internetanslutningar var dessutom lågt.


Även Sverige hamnar på en ganska bra placering i listan: plats 21 med 32 procents risk för att utsättas för it-brott.

– Det är ett utmärkt resultat för Sverige, särskilt med tanke på att ni rankas där uppe med större länder som Tyskland, Frankrike och Storbritannien, säger Tom Watts.

Hur stort hot utgör it-brottslighet idag?

– Jag tycker att det är en av de största frågorna som vi står inför i den moderna världen just nu, främst eftersom våra liv på nätet håller på att bli så integrerade med våra verkliga liv. Vi lagrar nästan mer av våra liv online nu, vilket betyder att vi befinner oss under ännu högre risk om något skulle gå snett, säger Tom Watts.

Se också klippet om när storbedragaren Alexander, 24, lurade svenskar på hundratusentals kronor:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig för att drabbas av it-brott?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hemligt nätverk jagar näthatare på Facebook – har anmält 2 000 misstänkta brott bara i år

15 Dec 2017, 16:56

Bloggaren Dennis, 20, öppnade upp sitt kommentarsfält – det han mötte var vidrigt

14 Dec 2017, 15:26
Bloggaren Dennis Kristiansson valde att stänga sitt kommentarsfält efter att folk spred näthat i det. När han provade att låta folk kommentera igen hände något obehagligt.

Liberalerna om brott på nätet: Digitala våldtäkter har blivit ett problem

13 Dec 2017, 16:40
Eftersom det vidriga näthatet inte verkar försvinna har Nyheter24 tagit frågan till den allra högsta nivån – politikerna. De som har en verklig makt att påverka våra lagar och regler.

"Kniv i fi**an" räckte inte för ofredande – nu nekas Irena Pozar skadestånd

12 Dec 2017, 18:32
Irena Pozar utsattes för grovt näthat och drog sin hatare inför rätta. Men mannen friades och hon stämde då staten. Nu har JK:s besked kommit.

8 dömda för knarkhandel på darknet i år – men svenska sajterna finns kvar

11 Dec 2017, 14:18
Totalt har 43 års fängelse delats ut till åtta personer för knarkbrott i Sverige under 2017. Men polisen planerar inte att vila för det. Satsningen mot knarkhandeln på darknet fortsätter.

#jagärhär-grundaren mordhotad: "Vi har nu nära kontakt med polisen"

10 Dec 2017, 20:09
Mina Dennert tröttnade på näthat och startade en Facebook-grupp som kämpar mot hot och kränkningar online. Nu har hon fått flera mordhot.