Bedrägeriet lurar svenskar på miljoner – så kan du drabbas

- 01/10/2017, 17:27 -
Nätets mörka sida.
1 av 6

Svenskar lockas att investera i så kallade binära optioner. Men de som går med förlorar ofta snabbt mycket pengar.

TT Nyhetsbyrån / Pixabay

Sajt som lockar svenskar till att börja spekulera i valutor.
2 av 6

Sajt som lockar svenskar till att börja spekulera i valutor.

Skärmdump

Identitet kapad på nätet.
3 av 6

Finansinspektionen varnar för den här typen av investeringar.

TT Nyhetsbyrån

Företag. Bedrägerier.
4 av 6

Svenskar lockas till sajterna via annonser i sociala medier.

TT Nyhetsbyrån

Bedrägerier på nätet.
5 av 6

För att skydda sig mot den här typen av bedrägerier kan man kolla upp företaget i Finansinspektionens företagsregister​​​ eller om de förekommer på varningslistan.

Pixabay

Så kan du drabbas.
6 av 6

Finns det inte med i företagslistan, eller om det står på varningslistan, bör man inte handla.

Pixabay

Svenskar lockas att investera i binära optioner. Men de som går med förlorar ofta snabbt hundratusentals kronor – ibland flera miljoner.

På nätet lockar bedragare svenskar att investera i så kallade binära optioner. Det är ett sätt att försöka tjäna pengar genom att gissa på att något ska inträffa. Till exempel att en aktiekurs eller en valuta ska vara över eller under en viss nivå vid en viss tidpunkt.

Gissar du rätt får du tillbaka mer pengar än vad du gick inte med, men gissar du fel förlorar du dina pengar.

– Man lockar in folk med att det är enkelt och okomplicerat, och att man erbjuder en utbildning som gör att man på en kvart ska bli en professionell trader, och att man har hjälpmedel som gör att man i princip aldrig gör några felsatsningar, säger Johan Nylund, finansinspektör och ansvarig för varningslistan på Finansinspektionen, till Nyheter24.

Sajt som lockar svenskar till att börja spekulera i valutor. Bildkälla: Skärmdump

Även om optioner i sig inte är en bluff, och det finns aktörer som är seriösa, finns det också många oseriösa aktörer som sysslar med detta.

Ett sätt för bedragare att locka in folk till att investera i binära optionerna är genom annonser i sociala medier.

– Det kan de göra. Och inte sällan kontaktar de dig, alltså spherefishar dig på något sätt, eftersom du kanske har varit ute och kikat på olika sätt att investera pengar på, säger Jan Olsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericentrum.

Ibland handlar det om rena bedrägerier där en aktör vägrar betala ut pengar till kunden. Men ofta är det människor som inte har så bra koll på aktier och valutor som luras att göra dåliga investeringar som de inte förstår.

– Det är som att du köper en lott som du öppnar en viss tidpunkt och så får du se om du vann eller inte. Det här är helt och hållet spel och dobbel snarare än att man jobbar med någon typ av investering, säger Johan Nylund på Finansinspektionen.

FinansinspektionenFinansinspektionen. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Enligt Johan Nylund exploderade de här misstänkta bedrägerierna med binära optioner 2015. Och sedan har det bara fortsatt.

Förlusterna kan ligga på mellan några tusen upp till flera miljoner. Många svenskar drabbas, men mörkertalet befaras vara stort.

Finansinspektionen får flera gånger i veckan kontakt med folk som har problem med bolag som erbjuder handel i binära optioner.

– Det är ingen tvekan om att binära optioner är där vi har de största investeringsbedrägerierna för närvarande, säger Johan Nylund.

Sociala medierFolk lockas in till sajterna via annonser i sociala medier. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Men det är inte bara Finansinspektionen som får in anmälningar och klagomål. När Jan Olsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericentrum, gör en fritextsökning i polisens system på binära optioner hittar han ett par hundra ärenden.

– Det här är väldigt avancerat och globalt och sjukt mycket pengar det rör sig om. Sedan är det ju naturligtvis organiserad brottslighet som ligger bakom, säger Jan Olsson.

För att skydda sig mot den här typen av bedrägerier kan man kolla upp företaget i Finansinspektionens företagsregister eller om de förekommer på varningslistan. Finns det inte med i företagslistan, eller om det står med på varningslistan, bör man inte handla.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du sett annonser för binära optioner?

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

Är du en lover eller hater på nätet?