ANNONS: Innehåll i samarbete med mySafety Försäkringar

Kriterier för årets Årets Nätängel

Nu kan du nominera till någon av de fyra kategorierna - Årets Nätängel, Årets Nätängel Junior, Årets Ideella Nätängel och Årets Mediala Nätängel.


Årets Nätängel - huvudpris
Årets Nätängel tilldelas någon eller några som aktivt motverkar näthat och annat oacceptabelt beteende på nätet. Priset ska uppmärksamma och premiera aktiviteter som leder till en bättre ton på nätet, men utan att själva innehålla hat eller hot. Fokus ligger på aktiviteter som inte bara diskuterar, utan även aktivt löser och motverkar problemet. Årets Nätängel kan vara en person, grupp, företag, förening eller annan organisation.

Årets Nätängel Junior
Det finns många unga nätänglar. Barn och ungdomar som för en aktiv kamp mot näthat och för en bättre ton på nätet. Vi tror att dessa juniora kämpar behöver uppmärksammas extra. Och även om de ibland kanske inte når lika långt som äldre motsvarigheter fyller de en minst lika viktig roll. De är vår framtid. Årets juniora nätängel är en person eller grupp individer under 18 år gammal.

Årets Ideella Nätängel
Årets ideella nätängel är priset som lyfter initiativ mot näthat från ideella organisationer. Engagemang och initiativ som lyfter näthatsfrågan, antingen genom rent ideella insatser eller som redan är finansierat från andra håll.

Årets Nätängel Inom Media
Ett pris till någon som gjort något extra för nätkärleken och mot näthatet. Någon som debatterar och stått på barrikaden. Kanske inte varje dag under året eller genom en formaliserad organisation. Utan någon som tröttnat och säger ifrån. Och påverkat andra med sin ståndpunkt. Det kan vara en journalist, en hel redaktion eller en person som fått stor medial uppmärksamhet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hemligt nätverk jagar näthatare på Facebook – har anmält 2 000 misstänkta brott bara i år

15 Dec 2017, 16:56

Bloggaren Dennis, 20, öppnade upp sitt kommentarsfält – det han mötte var vidrigt

14 Dec 2017, 15:26
Bloggaren Dennis Kristiansson valde att stänga sitt kommentarsfält efter att folk spred näthat i det. När han provade att låta folk kommentera igen hände något obehagligt.

Liberalerna om brott på nätet: Digitala våldtäkter har blivit ett problem

13 Dec 2017, 16:40
Eftersom det vidriga näthatet inte verkar försvinna har Nyheter24 tagit frågan till den allra högsta nivån – politikerna. De som har en verklig makt att påverka våra lagar och regler.

"Kniv i fi**an" räckte inte för ofredande – nu nekas Irena Pozar skadestånd

12 Dec 2017, 18:32
Irena Pozar utsattes för grovt näthat och drog sin hatare inför rätta. Men mannen friades och hon stämde då staten. Nu har JK:s besked kommit.

8 dömda för knarkhandel på darknet i år – men svenska sajterna finns kvar

11 Dec 2017, 14:18
Totalt har 43 års fängelse delats ut till åtta personer för knarkbrott i Sverige under 2017. Men polisen planerar inte att vila för det. Satsningen mot knarkhandeln på darknet fortsätter.

#jagärhär-grundaren mordhotad: "Vi har nu nära kontakt med polisen"

10 Dec 2017, 20:09
Mina Dennert tröttnade på näthat och startade en Facebook-grupp som kämpar mot hot och kränkningar online. Nu har hon fått flera mordhot.