Vissa bidrag i Melodifestivalen tycker tittarna är lite väl lika andra låtar.
Vissa bidrag i Melodifestivalen tycker tittarna är lite väl lika andra låtar. - Foto: TT/Jessica Gow

Det här är bidragen i Melodifestivalen som tittarna anklagar för plagiat

Nu har alla deltävlingar i Melodifestivalen varit och nästan alla finalister är äntligen uttagna. Men lördagens deltävling väckte inte bara känslor över tävlingsresultatet, utan nu menar tittare att vissa av tävlingsbidragen är kopior av andra låtar.


Under förra veckans fjärde deltävling avgjordes det vilka två ytterligare bidrag som gör resterande finalister sällskap den 12 mars, då Melodifestivalen 2022 avgörs.

Efter att rösterna räknats stod det klart att Klara Hammarström med bidraget ”Run To the Hills” och hiphopduon Medina med bidraget “In i dimman” var tittarfavoriterna som gick direkt till final. 

Anna Bergendahl med låten “Higher Power” och rockgruppen Lillasyster med “Till Our Days Are Over” ska göra upp i lördagens semifinal om de fyra återstående platserna, medan resan tog helt slut för nykomlingen Angelino med “The End”, operaduon Tenori med “La Stella” och Malin Christin med “Synd om dig”.  

Somliga av bidragen under den fjärde deltävlingen tycker emellertid tittarna är lite väl snarlika andra låtar…

Foto: TT/Jessica Gow

Upprörd tittare: “Är covers tillåtna i Mello nu?”

Under ett inlägg på SVT:s Facbeooksida, där finalisterna och semifinalisterna gratuleras, flockas nu kommentarer som anklagar vissa av låtarna för plagiat. 

Några som möter kritik är den nyligen återförenade duon Medina, som gjorde en ordentlig comeback i Melodifestivalen efter sex år som splittrade. Vissa tittare tycker att deras bidrag  “In i dimman” bär för tydliga likheter med den italienska kampsången “Bella Ciao”, som fick ett stort genomslag när den förekom i tv-serien “La Casa De Papel”.

Foto: TT/Jessica Gow

“Är covers tillåtna i Mello nu? Medinas låt är ju till största del den gamla kamplåten Bella Ciao. Skitskön låt...men knappast ny.”, skriver en tittare.

“Medinas låt var ju rätt och slätt låten Bella ciao från Casa de papel”, skriver en annan.

Klara Hammarström anklagas för att ha kopierat världskänd hit

Även sångaren Angelino som gjorde sin debut i Melodifestivalen får sig en känga. Tittarna tyckte även hans bidrag “The End” lät som en annan låt och teoretiserar om huruvida artisterna plockar element från andra låtar för att kunna gå hem mer hos publiken. 

“Ja antagligen har de svårt att hitta på egna låta artisterna nu för tiden”, tror en annan tittare.  

Foto: TT/Jessica Gow

Men kritiken slutar inte där, utan många har också noterat en likhet mellan Klara Hammarströms låt “Run to the hills” och en riktig världshit.

“Klaras låt är kopia av Thunder med Gabry Ponte”, menar en tittare.

“Ledsen att behöva säga det men Klara Hammarströms låt är väldigt lik thunder med Gabry Ponte. Alldeles för lik anser jag”, håller en annan med.

Foto: TT/Jessica Gow

Låten “Thunder” är en riktig dänga av Gabry Ponte, LUM!X och Prezioso – med flera hundra miljoner lyssningar på Spotify. 

Klara Hammarström svarar på kritiken: “De låter inte likadant”

Efter att tittare reagerat på låtarnas likhet väljer Klara Hammarström att svara på deras anmärkningar på TikTok. Hon berättar att hon tycker det är kul att de noterat likheten mellan låtarna, eftersom det faktiskt var tanken. 

– Jag älskar låten “Thunder”, det var en av mina stora inspirationer till att jag skrev ”Run to the hills”, säger hon i klippet. 

Hon berättar att hon själv älskat den typen av musik länge och kände att tiden var mogen för att själv göra en sådan typ av låt. Men hon dementerar påståendena om plagiat.

– “Thunder” och “Run to the hills” har samma takt men inga liknande melodier, men ”Thunder” var en väldigt stor inspiration. Om ni provar att sjunga dem så låter de inte likadant, utan det är takten, berättar hon på TikTok.

Ser du någon likhet mellan bidragen i Melodifestivalen och världshitsen?

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!