Cillian Murphy spelar fysikern Robert Oppenheimer i den nya storfilmen "Oppenheimer"
Cillian Murphy spelar fysikern Robert Oppenheimer i den nya storfilmen "Oppenheimer" - Foto: Melinda Sue Gordon/AP/TT

Oppenheimer – här är allt du behöver veta innan biobesöket

I dagarna har storfilmen "Oppenheimer" premiär. I filmen ser vi Hollywood-stjärnan Cillian Murphy i rollen som Robert Oppenheimer, projektets vetenskapliga ledare. Här är allt du behöver veta om Manhattanprojektet.


Året var 1942 som arbetet med att framställa en atombomb initierades av amerikanska myndigheter. Projektet, som skulle gå under namnet "Manhattanprojektet", startades under andra världskriget till följd av en order från den amerikanska presidenten Franklin D. Roosevelt

Den bakomliggande orsaken var rädslan för att Nazitysklands kärnkraftsprogram skulle lyckas framställa kärnvapen, och att man i så fall ville hinna först. Projektet som hade en blygsam start skulle vid krigets slutskede ha över 130 000 anställda, däribland ett flertal tyskfödda forskare i exil.

Namnet "The Manhattan Project"

Projektet fick sitt namn av att projektets första högkvarter låg på Manhattan i New York. Utöver högkvarteret på Manhattan bedrevs delar av projektet på ett 30-tal olika platser utspridda i olika delar av USA, Kanada och Storbritannien. En av de kändaste forskningsplatserna skulle bli "Los Alamos Labratory", även känt som "Site Y". Beläget i Texas där designen till "Little boy" och "Fat man", de bomber som slutligen skulle fällas över de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki, framställdes.

Robert Oppenheimer - vem var han?

Robert Oppenheimer född 1904 i New York, var en amerikansk fysiker och professor i fysik vid University of California, Berkeley. 1942 blev han chef för "Los Alamos Labratory". Han skulle komma att bli känd som "Atombombens fader" pågrund av sina bidrag till utvecklingen av det första kärnvapnet.

"I have become death, the destroyer of worlds"

Eller "Jag har blivit döden, världarnas förintare", ett citat ur det hinduistiska diktverket Bhagavadgita som Oppenheimer ska ha tänkt för sig själv under världshistoriens första provsprängningen av kärnvapen, Trinitytestet, i New Mexico, enligt en intervju med honom på NBC år 1965.

Atombombsmolnet över Hiroshima 1945. Foto: TT

Oppenheimer - filmen

I årets storfilm, som har biopremiär fredagen den 21 juli i Sverige, kan vi utöver Cillian Murphy i huvudrollen som Robert Oppenheimer även se Robert Downey Jr i rollen som Lewis Strauss och Matt Damon i rollen som Leslie Groves, Manhattanprojektets militära ledare. Filmen har rapporterats ha en budget på cirka 100 miljoner dollar.

Läs mer: Detaljen i Robert Downey Jr:s bild chockar tusentals: "Något som inte stämmer"

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!