Edward gillar inte de nya råden.
Edward gillar inte de nya råden. - Foto: Jonas Ekströmer/Fredrik Sandberg/TT

Edward Blom om nya rekommendationerna kring alkohol: "Larvigt och fånigt"

Socialstyrelsen har kommit ut med nya riktlinjer kring hur mycket alkohol man kan dricka, innan det blir riskbruk. Edward Blom tycker de nya rekommendationerna är fåniga.


Enligt Socialstyrelsen nya bedömning är det riskbruk om man dricker mer än fyra glas alkohol vid ett tillfälle på en månad. En person som dricker denna mängd ska ha rätt till vård, precis som om man dricker mer än tio glas i veckan. Ett standardglas motsvarar en liten starköl eller ett litet glas vin.

Dricker du mer än fyra små öl i veckan? Då ska du erbjudas vård

Edward Blom om Socialstyrelsens nya alkoholråd

Nu har matfantasten, tv-personlighet och författare Edward Blom kommenterat de nya råden i en intervju med Göteborgs-Posten.

– Jag tycker det är larvigt. Man kan fråga sig om man överhuvudtaget behöver rekommendationer om de är så låga att man inte ens kan genomföra en traditionell middagsbjudning längre, säger Edward Blom till Göteborgs-Posten.

Edward Blom menar att en klassisk dryckesmeny med fördrink, vin till för- och huvudrätt och sedan avec nu mer skulle räknas som riskbruk.

– Så hela vår traditionella middagskultur måste då fullständigt strykas. Det känns otroligt moraliserande, larvigt och fånigt, säger Edward Blom till Göteborgs-Posten.

Edward Blom kommer inte följa de nya riktlinjerna

Edward Blom berättar även för Göteborgs-Posten att han inte kommer att låta sig påverkas av Socialstyrelsens nya riktlinjer.

– De här rekommendationerna, de får jag elda kakelugnen med. Vill man leva ett nollriskliv får man kanske utesluta alkohol, liksom kött, att åka slalom, att bo i en stad och en massa andra saker, säger han och fortsätter:Det finns mycket man inte gör för att det är nyttigt utan för att det är lustfullt och givande. Jag väger risker och fördelar mot varandra och försöker hitta en balans, säger han till Göteborgs-Posten.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!