Moa Wallin, Olle Palmlöf och Christoffer Nyqvist utgjorde podden Fas3
Olle Palmlöf, Moa Wallin och Christoffer Nyqvist gjorde podden Fas3 för Sveriges Radio. Men bara ett avsnitt hann släppas innan två av programledarna hoppade av. - Foto: Sveriges Radio, Instagram/moawal. Bilden är ett montage.

Det skrev Moa Wallin till sin innersta krets – dagar före avhoppet från Fas 3

Fas 3 hette Sveriges Radios nya humorpodd med Moa Wallin, Olle Palmlöf och Christoffer Nyqvist. Efter massiv kritik så valde Wallin och Nyqvist att hoppa av. Nu kan Nyheter24 avslöja vad Moa Wallin skrev till sin innersta krets dagar före avhoppet.


Olle Palmlöf, Moa Wallin och Christoffer Nyqvist gjorde podden Fas 3

Olle Palmlöf, Moa Wallin och Christoffer Nyqvist var trion som tillsammans skulle göra Sveriges Radios nya humor och satirpodd Fas 3. Bara ett avsnitt hann släppas innan podden gick i graven.

Podden väckte snabbt starka reaktioner. Moderaternas presskontakt Ann Heberlein riktade kritik mot Fas 3 och Sveriges Radio. Detta då hon blev utsatt för en busringning av Olle Palmlöf och Moa Wallin, och Ann Heberlein menar att Sveriges Radio sände inslaget utan hennes medgivande.

Ann Heberlein riktade kritik mot att Sveriges Radio sände ett inspelat samtal med henne. Bildkälla: Staffan Löwstedt/SvD/TT Bild

Det var inte bara från Ann Heberlein som kritiken kom. Även valet av programledare skapade ramaskri, och på Sveriges Radios Instagram så vällde kommentarerna under flera dagar in. 

Reaktioner på att Sveriges radio lanserade podden Fas 3. Bildkälla: Instagrams kommentarsfält

Den ansvarige för SR:s sociala medier tvingades radera hundratals kommentarer, och det gick så långt att kommentarsfältet stängdes av helt under vissa tider. Även på X (tidigare Twitter) diskuterades podden i hårda ordalag.

P3 rensade bort flera kommentarer på Instagram. Bildkälla: Instagrams kommentarsfält

Under onsdagsmorgonen den 20 september klockan 07.00 skulle ett nytt avsnitt av Fas 3 släppas. 

Som Nyheter24 var först med att rapportera så kom inget nytt avsnitt, och ganska snart stod det klart att Sveriges Radio har pausat podden.

Podden Fas 3 med Olle Palmlöf, Moa Wallin och Christoffer Nyqvist. Efter ett avsnitt hoppade två programledare av. Bildkälla: Sveriges Radio

Moa Wallin och Christoffer Nyqvist hoppade av podden Fas 3

Claes Bertilsson, presschef på P3 berättade för Nyheter24 att podden inte pausats på grund av kritiken – istället var anledningen att två av programledarna helt enkelt hade hoppat av.

– Det handlar inte om kritiken. Vi har precis publicerat på Instagram att två av deltagarna valt att lämna produktionen så det blir ingen podd idag. Vi kan idag inte svara på frågor om vad som händer med podden i framtiden, sa Bertilsson till Nyheter24 då.

Kort efter stod det klart att de programledare som valt att hoppa av var Moa Wallin och Christoffer Nyqvist.

Moa Wallin och Christoffer Nyqvist hoppade av podden Fas 3. Bildkälla: Fas 3 Instagram

Det skrev Moa Wallin på Instagram nära vänner – dagar före avhoppet

Nu kan Nyheter24 avslöja vad Moa Wallin i helgen la ut på Instagram Story inför sin närmsta vänkrets. Moa avslöjar bland annat att en manlig programledare som var tilltänkt valde att hoppa av produktionen då det kunde skada hans karriär att medverka i podden. 

Moa Wallin riktar sedan kritik mot Sveriges Radio och hur de hanterat situationen. 

"Hej nära vänner-storyn. Jag förstår att det finns en del frågor kring den nya podden. För att förtydliga hur den här situationen har kunnat uppstå och hur jag upplevt det, tänkte jag försöka dela en liten inblick i hur det varit för mig”, inleder hon sin text, som är publicerad i tre delar.

Moa skriver att hon i april blev projektanställd av SR för att utveckla ett nytt program med henne i huvudrollen, där hon skulle få bestämma formen och tillsammans med SR välja vilka som skulle medverka.

Moa Wallin skriver sedan att flera beslut fattades över hennes huvud, och sedan riktar hon en hård känga mot producenten och cheferna på SR.

"Därefter fattade producenten tillsammans med cheferna beslut som styrde programmet i en riktning som jag inte var bekväm med", skriver hon.

Brottstycken av vad Moa Wallin skrivit på sin "nära vänner" på Instagram. Delar är censurerade av Nyheter24. Bildkälla: Instagram

Tilltänkt programledare hoppade av Fas 3: "Karriären kunde ta skada"

Wallin skriver vidare att SR inte lyssnade på hennes kritik. 

"Kort därefter hoppade en annan av de tilltänkta programledarna av eftersom han upplevde att NN hade tagit programmet i en riktning som skulle skada hans fortsatta karriär och att cheferna fattade beslut över hans huvud", skriver hon.

Moa Wallin: "De bad oss ligga lågt och vänta på att det lägger sig"

Moa Wallin skriver att det "kändes dåligt i magen" och säger att hon försökte hoppa av programmet, men hon ska då ha blivit försäkrad om att hon skulle bli lyssnad på. 

"Sedan dess har den stora organisationen backat undan, bett oss att ligga lågt och vänta på att det lägger sig", skriver Moa Wallin. 

Moa avslutar sitt inlägg med att skriva att hon inte har fått något stöd i form av en handlingsplan och inte heller känt att SR tagit ansvar.

"Jag vill varken delta i ett drev för att få någon sparkad, men inte heller klä skott för en anställning som en handfull chefer på SR drivit igenom", avslutar hon.

Moa Wallin skriver att hon av Sveriges Radio blev ombedd att "ligga lågt". Bildkälla: Christine Olsson/TT Bild

Sveriges Radio svarar på kritiken

Caroline Lagergren är ansvarig utgivare för podden. Till Nyheter24 säger Lagergren att de inte delar Moas beskrivning av vad som hänt, och att de har varit i kontakt med Moa efter hennes avhopp.

Kan ni förstå kritiken som Moa Wallin har riktat mot er?

– Vi delar inte beskrivningen hon ger, men av respekt för alla involverade så väljer vi som arbetsgivare att inte diskutera enskilda medarbetare eller deras upplevelse i offentligheten, säger Lagergren.

Lagergren berättar att de jobbat länge med produktionen, att många var involverade och att deras mål var att göra "bästa möjliga podd".

– Vi är jättenöjda med det första programmet som också fått hög lyssning. Vi hade förstås helst fortsatt med det team vi satt ihop. Vad gäller att ta ansvar och tydliggöra vem som anställer så gjorde vi det via olika kanaler när vi förstod att det fanns ett missförstånd från vissa håll. Det är en självklarhet för oss att det är Sveriges Radio som bestämmer vem som gör program hos oss, det gör inte enskilda medarbetare i en produktion.

Har ni haft någon kontakt med Moa Wallin sedan hon hoppade av?

– Ja, precis som vi varit i kontakt med alla involverade, säger Lagergren. 

Med facit i hand, kunde det här ha skötts på ett annat sätt?

– Vi tycker att vi talat med alla involverade på vägen och att vi landade i ett format som fungerade för alla, så det är tråkigt att vi nu inte kan gå vidare som planerat. Då två personer valt att lämna får vi gå tillbaka till ritbordet med nya förutsättningar.

/
/
Senaste nytt

Allt om Nicci Hernestig: Ex-pojkvänner, familj och barn

Då sänds "Barbie" på HBO Max

"Barbie" blev en dundersuccé på bio. Nu flyttar filmen in till HBO Max, där den får premiär redan den 15 december.

Tittarna rasar mot TV4:s förändring i populära programmet: "Gräver sin egen grav"

1 timme sedan
TV4 har inte bara skrotat flera av sina mest älskade tv-program. Nu ryker även deras omtyckta programledare i en rasande fart. Något som tittarna nu reagerar starkt på. "De gräver sin egen grav" och "Förstår inte vad TV4 håller på med" är några reaktioner från tittarna.

Det hittade plastikkirurgen inuti Paows kropp under operationen: "En chock"

2 timmar sedan
Paulina "Paow" Danielsson har nyligen lagt sig under kniven på nytt. Hon och Cristian Brennhovd tog en sväng till Turkiet där Paow bland annat bytte ut lite saker i kroppen.

Då kan Kalle Anka försvinna från SVT på julafton

2 timmar sedan
Kalle Anka och hans vänner önskar alla svenska tv-tittare en god jul varje år med start klockan 15.00. Men det kan snart vara slut på den klassiska traditionen.

Fredrik Lindström turnerar med dialektshow

2 timmar sedan
Komikern, "På spåret"-domaren och språkexperten Fredrik Lindström åker på turné nästa år med en föreställning om svenska dialekter.