Medieakademin presenterar årets mest populära inlägg på sociala medier.
Medieakademin presenterar årets mest populära inlägg på sociala medier. - Foto: Henrik Montgomery/TT / Richard Drew

Årets största inlägg på sociala medier – hen sopar banan med de andra

Skådespelare på gala, tragedi och koranbränningar. Nu presenterar Medieakademin listan över årets mest populära inlägg på Instagram, X och Facebook.


Medieakademin, som varje år publicerar en maktbarometer över de mest inflytelserika kontona på sociala medier, har nu presenterat vilka inlägg som genererat mest engagemang under 2023, skriver TT. 

Kartläggningen är inriktad på inlägg som är riktade mot svenskar och mäter antalet likes och kommentarer för att bedöma populariteten.

Inlägget på Instagram med flest interaktioner

Edvin Ryding, känd från Netflix-serien "Young Royals", har skapat årets mest engagerande inlägg på Instagram. Hans inlägg från QX-galan i februari, där han och kollegan Omar Rudberg iklädda sina karaktärers röda Hillerska-uniformer, har fått överväldigande respons. 

Inlägget nådde ett rekord på 926 702 interaktioner, vilket placerar det på toppen av Medieakademins lista över årets mest engagerande inlägg på Instagram. Det är även det mest gillade svenska Instagram-inlägget någonsin med över 922 000 likes och 4 482 kommentarer.

Edvin Rydings inlägg på Instagram är ofta på engelska, men Medieakademin inkluderar endast svenska inlägg i sin kartläggning. Trots detta har hans svenska inlägg fått många interaktioner, vilket speglar hans popularitet även bland den svenska publiken.

Galakvällsbilden, som togs av Karin Törnblom och publicerades den 8 februari, kom efter en framgångsrik kväll på Cirkus där Ryding och Rudberg mottog pris för Årets TV och Ryding prisades som Årets TV-stjärna.

Läs mer: Edvin Ryding antastad på kändisgala: "Jag sätter punkt där"

Två tunga besked på andra- och tredjeplats

På efterföljande platser hamnar två sorgliga besked.

På andra plats kommer skådespelaren Klas Eriksson, medlem i humorgruppen Leif och Billy, med beskedet att han förlorade ett barn i samband med födseln.

Det tredje mest gillade inlägget var på Elin Kjos Instagram, där hennes familj gick ut med att träningsprofilen och influencern tragiskt hade gått bort i en sjukdom.

Toppinlägg på X

På X, tidigare Twitter, var det ett avskedsinlägg till Zlatan Ibrahimovic från Svenska Fotbollsförbundet som fick mest uppmärksamhet. Inlägget, som markerade slutet på Zlatans karriär, drog till sig hela 42 000 interaktioner. 

Även ett hyllningsinlägg till fotbollsspelaren Victor Nilsson Lindelöf från samma konto mottog betydande uppmärksamhet.

Facebooks populäraste inlägg

På Facebook var det en publikation från den högerradikala sajten Insikt24 som genererade mest engagemang. Sajtens inlägg om koranbränningen samlade 319 463 interaktioner och toppade därmed listan över mest engagerande inlägg på Facebook för året.

Läs mer: Här är YouTube-klippen med flest visningar 2023 – hen sopar banan med de andra

Informationen och texten i artikeln är framtagen med hjälp av AI-verktyg. Den är därefter bearbetad och faktagranskad av Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!