Nästan alla influencers bryter mot EU-kommissionens regler om reklamsättning.
Nästan alla influencers bryter mot EU-kommissionens regler om reklamsättning. - Foto: Lise Åserud STELLA Pictures/Ida Åkesson

Influencers bryter mot lagen – riskerar skyhöga böter

En ny undersökning visar att en majoritet av Europas influencers bryter mot EU:s riktlinjer kring reklammärkning. Till följd av regelbrottet skärper nu EU-kommissionen översynen på sociala medier.


Att vara influencer har i dagens digitala värld blivit ett etablerat yrke. Många livnär sig på sociala medier genom reklamsamarbeten med olika företag. För ha tillstånd att göra reklam finns det däremot en del regler att förhålla sig till, skriver Resumé. 

En ny undersökning från EU-kommissionen visar att många influencers bryter mot reglerna genom att inte tydliggöra vad som är reklam för sina följare. 

Ica-reklam fälls av Reklamombudsmannen – vilseleder kunderna

Influencers bryter mot EU-kommissionens regler 

Enligt undersökningen, som inkluderar EU:s medlemsländer, använder 97 procent av alla influencers sig av reklam. Av den gruppen är det endast 20 procent som märkte sina sponsrade inlägg korrekt. 

Detta gällde för Influencers på Instagram, TikTok och Youtube – men också Facebook, Snapchat och Twitch. EU:kommissionen menar att personerna bryter mot EU:s direktiv om otillbörliga affärsmetoder. 

– Att vara influencer har utvecklats till en fullfjädrad affärsverksamhet. I dag får de allra flesta influencers intäkter från sina inlägg, men vår granskning visar att det inte alltid är tydligt gentemot följarna. Influencers har stort inflytande över sina följare, som ofta är unga. Därför uppmanar jag dem att vara transparenta, säger Didier Reynders, EU:s justitiekommissionär, till Resumé.

För att undvika regelbrottet kommer EU-kommissionen skärpa översynen på sociala medier. 

Bilderna inifrån influencerns skräckrenovering: "Bubblade och släppte"

Katrin Zytomierska dömd för reklambrott på Instagram

En som åkt dit för otydlig reklamsättning är den svenska profilen Katrin Zytomierska, rapporterar Göteborgsposten. Hon har flera gånger kritiserats för att ha marknadsfört produkter på Instagram utan att märka inläggen korrekt. 

Under 2020 kom en dom mot Zytomierska och hennes bolag, som hon vid ett flertal gånger visat upp genom omärkt reklam. Efter domen har hon kritiserats för att göra samma sak igen, och skulle därför betala vite på 250 000 kronor och bolaget skulle i sin tur betala 100 000 kronor. 

Zytomierska har förnekat brott genom att skylla på att Instagrams funktioner, och har inga planer på att acceptera brottsrubriceringen.

– Vi anser att domen är felaktig. Min klient har inte i några avseenden brustit i sina åtaganden. Vi vet inte anledningen till att reklammarkeringen efter publicering tillfälligt försvunnit och sedan kommit tillbaka. Den frågan bör rimligtvis kunna besvaras av behöriga på Instagram”, skrev Zytomierskas advokat Mark Safaryan i ett sms till GP. 

Katrin Zytomierska straffas med miljonvite för smygreklam

Bingo Rimér lägger korten på bordet – det har hänt mellan Katrin och Julia

/
EU
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förlustaffären: Nu har lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts

3 timmar sedan

Aboriginer får tillbaka spjut – efter 250 år

igår 20:50
Fyra aboriginska spjut som togs från Australien till England av den brittiske upptäcktsresanden James Cook och hans besättning 1770 har återlämnats till Australiens urbefolkning.

Brosnan i huvudrollen när boksuccé blir film

igår 19:20
Han fick sitt genombrott som detektiven Remington Steele i tv på 1980-talet. Nu ska Pierce Brosnan spela brottsutredare igen. Den irländske skådespelaren får huvudrollen när boksuccén "Torsdagsmordklubben" filmatiseras.

Nya skräckbilder på Johanna Toftbys ansikte – vill varna andra

igår 16:30
Johanna Toftby Fors, 50, väljer nu att visa upp bilder på sitt ansikte som skiftar i både blått, grönt och gult.

"Songs of conquest" får släppdatum

igår 15:24
Göteborgsbaserade Lavapotion är snart klara med sin debuttitel, det turordningsbaserade strategispelet "Songs of conquest", som man filat på sedan 2017.

Trädgårdstider anmälda: "Victoria Skoglund måste stoppas"

igår 14:55
För andra gången på kort tid så har SVT-programmet Trädgårdstider nu anmälts till Granskningsnämnden. Den här gången är det Victoria Skoglunds medverkan som ifrågasätts. "Programmet med Victoria och Jenny Strömstedt bör stoppas", står det att läsa i anmälan. – Nu har det gått för långt, inte här också, säger anmälaren till Nyheter24.