Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Portman anklagas för bluff

- 28/03/2011, 10:16 -
1 av 7

(AP Photo/Chris Carlson) / SCANPIX

2 av 7

AP Photo/Matt Sayles

3 av 7

All Over Press

4 av 7

All Over Press

5 av 7

All Over Press

6 av 7

All Over Press

7 av 7

All Over Press

Natalie Portman fick en Oscar för sin insats i Black Swan. Nu anklagas den hyllade skådespelarskan för att ha överdrivit sin roll.– Hon gjorde bara fem procent av dansen i filmen, resten är bilder av mig, säger balettdansösen Sarah Lane.

Inför prisutdelningen i årets Oscarsgala bedyrade filmens producenter att att Natalie Portman, 29, på ett och ett halvt år lärt sig de avancerade steg som visas i filmen. Något som enligt hennes body double, balettdansösen Sarah Lane, inte stämmer. Dessutom säger hon sig ha blivit beordrad att inte prata om sin roll i filmen.

– De ville skapa en bild av att Natalie var något slags underbarn och arbetat så hårt att hon blivit en ballerina på ett och ett halvt år för filmen, eller i grund och botten inför Oscarsjuryn, säger hon till Entertainment Weekly.

Hon menar att grovjobbet gjorts av henne själv och att Natalie Portmans ansikte digitalt ska ha lagts till i de flesta dansscenerna.

– Av helbilderna skulle jag säga att fem procent är Natalie, resten är jag, säger hon.

I ett uttalande tillbakavisar filmbolaget kritiken.

– Vi har haft turen att ha haft Sarahs hjälp med de mest komplicerade danssekvenserna och vi har inget annat än lovord för hennes hårda arbete. Men i den färdiga filmen gjorde Natalie det mesta av dansen själv, säger man i ett uttalande.

"Det är förnedrande för hela yrkeskåren"

– Det är förnedrande inte bara för mig som har gjort det här i 22 år, utan för hela yrkeskåren. Kan man bli en konsertpianist på ett och ett halvt år, även om man är filmstjärna, sade Sarah Lane till Entertaintment Weekly i fredags.

Sarah Lanes attack mot Portman kom kort efter att Portmans koreograf och danspartner – och nu även blivande make – Benjamin Millepied hyllade Portmans dans i en artikel i LA Times några dagar tidigare.

– Det var så fantastiskt, så äkta, hennes rörelser...Det är en massa snack om att det skulle vara hennes body double Sarah Lane gjorde allt jobb, men Sarah gjorde i stort sett bara fotarbetet, fouettés och en splitt. Men ärligt talat så är 85 procent av filmen Natalie, sade Benjamin Millepied – något som fick Sarah Lane att se rött.

VIDEO: Dansscener från Black Swan