Måndag 10 Maj
Stockholm

Portman anklagas för bluff

1 av 7
2 av 7
3 av 7
4 av 7
5 av 7
6 av 7
7 av 7

Natalie Portman fick en Oscar för sin insats i Black Swan. Nu anklagas den hyllade skådespelarskan för att ha överdrivit sin roll.– Hon gjorde bara fem procent av dansen i filmen, resten är bilder av mig, säger balettdansösen Sarah Lane.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Inför prisutdelningen i årets Oscarsgala bedyrade filmens producenter att att Natalie Portman, 29, på ett och ett halvt år lärt sig de avancerade steg som visas i filmen. Något som enligt hennes body double, balettdansösen Sarah Lane, inte stämmer. Dessutom säger hon sig ha blivit beordrad att inte prata om sin roll i filmen.

– De ville skapa en bild av att Natalie var något slags underbarn och arbetat så hårt att hon blivit en ballerina på ett och ett halvt år för filmen, eller i grund och botten inför Oscarsjuryn, säger hon till Entertainment Weekly.

Hon menar att grovjobbet gjorts av henne själv och att Natalie Portmans ansikte digitalt ska ha lagts till i de flesta dansscenerna.

– Av helbilderna skulle jag säga att fem procent är Natalie, resten är jag, säger hon.

I ett uttalande tillbakavisar filmbolaget kritiken.

– Vi har haft turen att ha haft Sarahs hjälp med de mest komplicerade danssekvenserna och vi har inget annat än lovord för hennes hårda arbete. Men i den färdiga filmen gjorde Natalie det mesta av dansen själv, säger man i ett uttalande.

"Det är förnedrande för hela yrkeskåren"

– Det är förnedrande inte bara för mig som har gjort det här i 22 år, utan för hela yrkeskåren. Kan man bli en konsertpianist på ett och ett halvt år, även om man är filmstjärna, sade Sarah Lane till Entertaintment Weekly i fredags.

Sarah Lanes attack mot Portman kom kort efter att Portmans koreograf och danspartner – och nu även blivande make – Benjamin Millepied hyllade Portmans dans i en artikel i LA Times några dagar tidigare.

– Det var så fantastiskt, så äkta, hennes rörelser...Det är en massa snack om att det skulle vara hennes body double Sarah Lane gjorde allt jobb, men Sarah gjorde i stort sett bara fotarbetet, fouettés och en splitt. Men ärligt talat så är 85 procent av filmen Natalie, sade Benjamin Millepied – något som fick Sarah Lane att se rött.

VIDEO: Dansscener från Black Swan

Kommentera
Kopiera länk
Dela