- Foto: Emma Malmlöf/Nyheter24

Elin Kvist: Då vardagarna utlovade familjefejder

KRÖNIKA. Om dumburkens betydande roll i en blond flickas vardag.


Elin Kvist

Elin Kvist är nöjeschef på Nyheter24.

Hennes blogg hittar du här.

I mina unga dagar tycks jag ha haft en fallenhet för genuint värdelösa teveproduktioner. Men så bar jag också jazzbyxor, sminkade mig i neontoner och samlade på Spice Girls-bilder.

Skilda världar var syret till min existens. Tre Kronor totalförbjudet.

Någon form av intellektuell gräns fick man tydligen dra, och enligt föräldrakåren drogs den uppenbarligen vid skumraskaffärer, hemlighetsmakeri och svidande otrohet med fan och hans moster.

Men inte hindrade det en skandalsugen nioåring. Fem över halv tolv på söndagsförmiddagarna satt undertecknad bänkad. Givetvis med fjärrkontrollen i ett krampaktigt grepp, för att på snabbast möjliga vis kunna manövrera bort från eländet och undvika att bli påkommen. Minsta rörelse och hjärtat satte sig bekvämt tillrätta i halsgropen.

Det här var dagar då Nya tider dikterade trenderna och Skärgårdsdoktorn-Wilma var namnet på allas läppar. När den fullkomligt vedervärdiga Sailor Moon utgjorde underhållningen till lördagsoboyen och kvalitetskomedin Svensson, Svensson toppade tittarlistorna.

Mellismackorna intogs framför reprisen av Tillbaka till Aidensfield, och Kvinnofängelset var universalbotemedlet mot insomnia. Vardagskvällarna kretsade kring diverse familjefejder och helgmorgnarna till dess repriser.

Jag har tack och lov förfinat min smak avsevärt under åren, och även kvalitetsproduktioner och oändliga debattmaraton har trängts med de sedvanliga white trash-höjdarna.

Den senaste tiden har dock varit en nattsvart tid i min tevehistoria. Det brinnande intresset för tablåns godsaker har fullkomligt svalnat. Likgiltigheten slog emot mig som vinterkräksjukan mot ett bacilltätt dagisgäng.

Jag har kommit på mig själv med att hysa stor avsky för koncept där man skrattar åt andras olyckor i riggade hemvideor, hatar att känna mig dummare än en femteklassare på frågor om Gustav III:s eskapader, och orkar inte sätta mig in i ännu en säsong av valfri läkarserie med en blond bystdrottning i huvudrollen.

Min en gång framtidslovande relation till dumburken har långsamt tynat bort. Runnit ut i sanden.

När jag fastnade framför en av nutidens absoluta höjdare - Dansbanan i Täfteå på SVT1 – förstod jag att den sista stunden var kommen. Det var skrålande till ”Blue Hawaii”, kufen Taxi-Kjell, rutiga kortärmiga skjortor, Dannez dansband och hembränt på dunk. Som en staligt ägd version av Bachelorette - en televisionens förfall.

Med en ljudlig suck, outgrundlig besvikelse i naivt godtrogna ögon och en tappad tro på mänskligheten, satte jag omsorgsfullt tummen på power-knappen och lät tyngdlagen göra sitt. 

/
/
TV
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

1 timme sedan

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

idag 15:42
Carola Häggkvist och hennes ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan. "Puman är här", skriver Carola på sin Instagram.

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

idag 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

idag 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

idag 13:24
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.

Harvard tar bort bok med människoskinn

idag 13:06
Harvards universitetsbibliotek har bestämt sig för att ta bort omslaget på en bok som länge varit omstridd – eftersom pärmen är gjord av en människas hud, skriver New York Times. 1800-talsboken av Arsène Houssaye handlar om människans själ, och har titeln “Des destinées de l’ame".