Elias Giertz.
Elias Giertz. - Foto: Bingo Rimér

Giertz: "Humor är ute"

KRÖNIKA. Nyheter24:s Elias Giertz tror inte på svenska teveproduktioner.


Elias Giertz

Elias Giertz är nöjesreporter på Nyheter24. Han är 15 år gammal och skriver krönikor varje tisdag.

Besök hans blogg här. Han twittrar här.

”Svensson, Svensson” är tillbaka och möter - minst sagt - ljummen kritik från filmrecensenternas bittra fjärrkontroll. Familjen Svensson är uppenbarligen inte lika hippa i dag som de var 1994 när serien banade väg för en våg av kärlek för Vivallas kvarter i Örebro.

Men, Allan Svensson - nu får du skärpa dig. Det är dags att du kastar in handduken. Slänger av dig kläderna och hoppar av hela karusellen.

Det här är det sista du gör i din karriär, det ska du veta.

Likaså du, Suzanne Reuter. Det här var droppen. Ta den svidande kritiken med ro, men förstå också vinken och följ med strömmen. Ut.

Jag tror nämligen att svenska teveserier är fullständigt utdöda. De är inte ens med i spelet längre. Går inte att ha med i beräkningarna. Tärningen är kastad - och turen föll inte på svennehumor där det grövsta skämtet handlar om Mona Sahlins Toblerone-frosseri.

Om jag ska vara fullt ärlig är humor i alla sina skepnader rätt dött på teve- och filmscenen 2011. Tror jag.

I söndags kväll hade den förhandstippade succéserien ”Pan Am” premiär. 589 000 tittare drogs till TV3 när första avsnittet rullade.

Dramaserien utspelar sig på 60-talet när flygålderns resa bara hade börjat. Vi får hänga med i vardagen för fyra av flygvärdinnorna på Pan American - ett av USA:s mest mytomspunna flygbolag genom tiderna.

Det är briljant. Men tragiskt.

Att, visserligen snygga, amerikanska flygvärdinnor i blåa uniformer klassar ut våra folkkära svenska skådespelare - som nästan blivit en del av vår kultur - med hästlängder.

Jag undrar hur Suzanne Reuter faktiskt mår när hon blir omsprungen av en liten nätt flygvärdinna med klackar, med parfymsprut mer kännbara än Suzanne någonsin varit i en dramatisering.

Det kan inte vara roligt.

Och jag undrar hur Sverige mår när de inser att vi inte har några barnskådespelare att ta över tronen och ens försöka återupprätta storhetstiden.

Eller ja, vi har ju ”IKEA”-Embla. Men vad fan.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Miljonregn för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam – så mycket tjänar de på sin podd

1 timme sedan

Janni Delér visar upp resultatet efter skönhetsingreppet

1 timme sedan
Janni Delér har under en lång tid varit sugen på att göra ingreppet. Efter att ha gjort det var hon inte sen med att visa upp det för följarna.

Robinson-Charlotta avslöjar: Så är relationen med Ci i dag

1 timme sedan
I "Robinson" var Charlotta Hedlund och Ci Lindström långt ifrån bästa vänner. Men hur ser deras relation ut i dag?

Annika Norlin får lyssnarnas bokpris

2 timmar sedan
Hon trodde inte att hon kunde skriva en roman. Men nu får Annika Norlin Sveriges Radios romanpris för "Stacken" – samma dag som hon släpper ett nytt album.

Falciani var "för tjock" – nu anställer företaget Bianca Ingrosso

idag 11:51
Det var år 2017 som Nicole Falciani fick ett viktultimatum av underklädesmärket Calzedonia. "Jag fick ett mejl där de skrev att de tycker att jag är för tjock".

Shirley Clamp till attack mot artistkollegorna: "För fasen"

idag 11:45
Dotter, Medina och Titiyo är några av de artister som har valt att hoppa av Eurovision-festen i Malmö. Mello-veteranen Shirley Clamp har däremot inga planer på att ställa in sin spelning. I en ny intervju riktar hon nu en känga mot de artister som har valt att avbryta sin medverkan.