Noomi Rapace har förflyttat sig till USA hon med.
1 av 10
Noomi Rapace har förflyttat sig till USA hon med. - Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
Hon syns just nu i "Sherlock Holmes: A Game of Shadows".
2 av 10
Hon syns just nu i "Sherlock Holmes: A Game of Shadows".
Stellan Skarsgård är ett välkänt namn i Sverige och USA.
3 av 10
Stellan Skarsgård är ett välkänt namn i Sverige och USA. - Foto: All Over Press
En av hans kändaste filmer, "Fargo".
4 av 10
En av hans kändaste filmer, "Fargo". - Foto: All Over Press
Han går att se nu i "Jägarna 2".
5 av 10
Han går att se nu i "Jägarna 2". - Foto: Jens Bäckström / SCANPIX
Peter Stormare är även han ett känt namn i USA.
6 av 10
Peter Stormare är även han ett känt namn i USA. - Foto: Maja Suslin / SCANPIX
Han sågs senast i "The Girl With the Dragon Tattoo".
7 av 10
Han sågs senast i "The Girl With the Dragon Tattoo". - Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
Han har bland annat medverkat i svenska storfilmerna "Arn".
8 av 10
Han har bland annat medverkat i svenska storfilmerna "Arn". - Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX
Noomi är dock mest känd för sin roll som Lisbeth Salander i den svenska tappningen av Stieg Larssons "Millenium"- trilogi.
9 av 10
Noomi är dock mest känd för sin roll som Lisbeth Salander i den svenska tappningen av Stieg Larssons "Millenium"- trilogi. - Foto: All Over Press
Läs mer om hur stjärnorna slog igenom.
10 av 10
Läs mer om hur stjärnorna slog igenom. - Foto: Scanpix/AP Photo/Andrew Medichini/Maja Suslin/Pontus Lundahl. Bilden är ett montage.

Så började Hollywood-svenskarnas karriärer

De är tre av Sveriges största internationella stjärnor, men hur såg Skarsgård, Rapace och Stormares liv ut innan de stora blockbusterfilmerna banade väg för dem?


Följ förvandlingen

Se hur Noomi Rapace blev Hollywoodifierad och hur hon gick från grå mus till röda mattan-babe i Nyheter24:s bildextra här.

DOKUMENT. Sverige är hetare än någonsin - i USA. Med både filmer och skådespelare har vårt avlånga land gett sig till känna i filmvärlden. Inte minst har vi sett Michael Nyqvist, Bill Skarsgård och Alicia Vikander som alla jobbar utomlands. Men de är inte ensamma.

Stellan Skarsgård

Stellan Skarsgård sågs första gången på teve som 17-åring i samband med den svenska miniserien "Bombi Bitt och jag", i vilken han spelar ett fosterbarn som försöker stoppa ett rån. Fyra år senare återser vi skådespelarens nuna i bland annat filmen "Firmafesten", en film som skildrar företagsfester och ångesten dagen efter. Ett år senare är han med i filmen "Anita - ur en tonårsflickas dagbok". Stellan tillbringade även 16 år på Dramaten, där han hann medverka i bland annat uppsättningen av August Strindbergs "Ett drömspel" i slutet på 80-talet.

Sedan kom det stora genombrottet med filmen "Den enfaldiga mördaren", för vilken han belönades med en Guldbagge. En av hans första amerikanska roll kom i filmen "Jakten på röd oktober" med Alec Baldwin och Sean Connery i rollerna. Efter att ha medverkat "Breaking Waves", där han samarbetade med Lars Von Trier, har han sedan fortsatt få roller i stora utländska filmer som "Good WIll Hunting", "Dogville", "King Arthur", "Exorcisten: Begynnelsen", "Pirates of the Carribean: Död mans kista" samt "Pirates of the Carribean: Vid världens ände" och "Änglar och demoner". Stellan sågs senast i den amerikanska versionen av "Män som hatar kvinnor"; "The Girl With the Dragon Tattoo".

Peter Stormare

Peter Stormare föddes 1953 i staden Kumla och gick ut Teaterhögskolan 1981. Han började därefter på Dramaten i Stockholm, både som skådespelare och regissör. Han medverkade där i uppsättningar som "Kung Lear", "Fröken Julie", "Hamlet" och "Lång dags färd mot natt". Han regisserade dessutom bland annat teateruppsättningarna "Dvärgarna" och "Kronbruden".

På vita duken sågs han samtidigt i filmerna "Fanny och Alexander", "Den frusna leoparden" och den amerikanska filmerna "Uppvaknanden", med bland annat Robert DeNiro. Det stora genombrottet i USA kom 1996 med "Fargo". Du ser honom även i filmerna "The Lost World: Jurassic Park" , "The Big Lebowski" och "Armageddon". Stormare fortsatte sitt internationella segertåg med "Dancer in the Dark", "Minority Report" med Tom Cruise, och "Windtalkers". Han har även spelat i filmer som "Bröderna Grim" och "Constantine" och teve-serien "Prison Break" och har nästan ett dussin filmer på gång.

Noomi Rapace

1979 såg Noomi Rapace dagens ljus, lite visste hon då att hon skulle komma att spela en av Sveriges största roller - som hackern Lisbeth Salander i Stieg Larssons hyllade "Millenium"-trilogi. Men innan den rollen satte henne på kartan hade Noomi en lång väg att gå.

Hon började som en statist i den isländska filmen "Korpens skugga" vid sju års ålder och fick en mindre roll i filmen "Sanning eller konsekvens" elva år senare. Först 2003 fick Noomi dock ta lite mer plats, och det i filmen "Capricciosa". Hon gick sedan vidare till kortfilmerna "En utflykt till månens baksida" och "Enhälligt beslut". Hon medverkade även i filmen "Blodsbröder" och danska filmen "Daisy Diamond" - i vilken Noomi spelade huvudrollen.

Två år senare landade hon även den åtråvärda rollen som Lisbeth Salander och fick spela henne två gånger till i uppföljarna. Efter det samarbetade hon med ex-maken Ola Rapace i den hyllade filmen "Svinalängorna". Sedan var det dags för den norska filmen "Babycall", innan hon syntes i sin första amerikanska roll, som sierskan Simza Heron i "Sherlock Holmes: A Game of Shadows". Närmast syns hon i Ridley Scotts sci-fi rulle "Prometheus", i vilken hon bland annat spelar mot stjärnorna Michael Fasbender, Charlize Theron och Idris Elba.

/
/
/
/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!