Stockholm

Inga kvinnor bakom kameran i Cannes

Andrea Arnold tävlade om Guldpalmen 2006 och 2009.
1 av 3
Andrea Arnold tävlade om Guldpalmen 2006 och 2009. Foto: SCANPIX
Jane Campion är den enda kvinna som vunnit Guldpalmen.
2 av 3
Jane Campion är den enda kvinna som vunnit Guldpalmen. Foto: SCANPIX
Sofia Coppola är en annan framgångsrik, kvinnlig regissör.
3 av 3
Sofia Coppola är en annan framgångsrik, kvinnlig regissör. Foto: SCANPIX

Årets tävling om Guldpalmen i Cannes är helt och hållet en manlig historia. Inte en enda kvinnlig regissör återfinns i tävlingen om festivalens mest åtråvärda pris.


Läs mer

Igår drog filmfestivalen i Cannes igång. En uppsjö av intressanta filmer tävlar om olika priser. Men i tävlingen om festivalens finaste pris, Guldpalmen, finns inga kvinnliga regissörer.

Under festivalens 73 år har endast en kvinna vunnit Guldpalmen, Jane Campion vann 1993 med filmen "Pianot". Andrea Arnold, som ställde upp 2006 med "Red Road" och 2009 med "Fish Tank", säger till Hollywood Reporter att årets brist på kvinnor speglar regissörvärlden.

- Över hela världen är det så att det finns väldigt få kvinnliga regissörer. Cannes är kanske bara en liten del av ett större sammanhang. Men jag skulle hata om en av mina filmer blev antagen till att tävla bara för att jag är kvinna, säger hon.

Bristen på kvinnliga regissörer i tävlingen har fått reaktioner. Nästan 900 kvinnor som jobbar inom fransk film har genom bloggen labarbeacannes uttryckt sitt missnöje. Bloggens namn betyder "Skägget i Cannes" och har en slogan som lyder "män gillar kvinnor med djup, dock bara i urringningen".

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.