Henry Hill blev 69 år gammal.
1 av 6
Henry Hill blev 69 år gammal. - Foto: Stella Pictures
Den verkliga Henry Hill.
2 av 6
Den verkliga Henry Hill. - Foto: Stella Pictures
Joe Pesci, Ray Liotta och Robert DeNiro i en av de allra största filmklassikerna.
3 av 6
Joe Pesci, Ray Liotta och Robert DeNiro i en av de allra största filmklassikerna. - Foto: Stella Pictures
Hill fick ett pris på sitt huvud efter att ha vittnat mot sina forna maffiakamrater.
4 av 6
Hill fick ett pris på sitt huvud efter att ha vittnat mot sina forna maffiakamrater. - Foto: Nati Harnik/SCANPIX
De tre vise männen.
5 av 6
De tre vise männen. - Foto: Stella Pictures
Ikonen dog 69 år gammal.
6 av 6
Ikonen dog 69 år gammal. - Foto: Stella Pictures/Bilden är ett montage

Gangsterikonen Henry Hill har dött

Henry Hill, mannen som inspirerade filmen "Goodfellas", en av filmhistoriens mest populära filmer, har avlidit. Enligt fästmön och managern Lisa Caserta dog han "ganska lugnt, för att vara en gangster".


"Maffiabröder", som filmen heter på svenska, regisserades av Martin Scorsese. De minnesvärda karaktärerna Henry Hill, James "The Gent" Conway och Tommy DeVito spelades av Ray Liotta, Robert DeNiro och Joe Pesci.

Filmen hade premiär 1990 och rankas fortfarande som en av världens bästa filmer, i alla kategorier. På IMdB:s lista över de 250 bästa filmerna någonsin ligger den på plats 16. "Maffiabröder" bygger på Henry Hill-biografin "Wiseguys", som är skriven av kriminalreportern Nicholas Pileggi.

Henry Hill var gangstern som aldrig blev fullvärdig medlem i maffian då han inte var helt och hållet siciliansk, han hade irländskt blod i sig. Trots det jobbade han väldigt nära maffian och var 1978 delaktig i den mycket omtalade Lufthansa-stöten, som också porträtteras i "Maffiabröder".

1980 var det dock slut på det roliga för Hill. Han greps misstänkt för narkotikabrott och riskerade många år i fängelse. Istället för att ta sitt straff bytte han sida och angav flera av sina forna kollegor. Hill gick in i vittnesskyddsprogrammet men blev utslängd på 90-talet för att han hade svårt att hålla sig på rätt sida om lagen.

Även på ålderns höst bevisade Hill att han inte var att leka med. 2009 greps han efter ett barbråk, där han enligt egen utsago, ska ha "tagit ett glas för mycket". Han friades mot borgen. Henry Hill dog på sjukhus med sin familj efter en tids sjukdom, troligtvis låg hans rökning till grund för dödsfallet. Han blev 69 år gammal.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Han är P2:s nya klassiska artist

De leder Grammisgalan

Ett av Sveriges vassaste humorpar leder årets Grammisgala. För Marie Agerhäll och Jesper Rönndahl är samarbetet hemtamt, men sammanhanget helt nytt.

Därför försvinner "Hotell Romantik" från rutan – SVT om programmets framtid

igår 21:47
Under söndagen sändes sista avsnittet av "Hotell Romantik", säsong två. Här är SVT:s besked om programmets framtid.

Filmfotograf dog – vapenansvarig får fängelse

igår 20:16
Hanna Gutierrez Reed, som var vapenansvarig under inspelningen av "Rust", döms till ett och ett halvt års fängelse, rapporterar amerikanska medier.

Allt om Alexandra Nilsson: Podd, pojkvän och tiden som Kissie

igår 15:17
Alexandra Nilsson är en svensk influencer och tidigare bloggare. Men hur mycket vet du egentligen om henne? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Alexandra Nilsson.

Jeremy Clarkson chockar med bild från Sverige: "Jag trodde aldrig..."

igår 15:13
Jeremy Clarkson och hustrun Lisa Hogan besökte Sverige och Danmark – och en bild från parets semester väckte starka reaktioner hos de engagerade följarna...