Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Recension av Tracks: "Jag blev totalt berörd av hennes långa resa"

Nöje | 16/06/2014 16:35

Har du någonsin drömt om att vandra ensam i flera månader genom den australiensiska öknen med kameler som dina enda följeslagare? Nej, inte jag heller. Men det här är den sanna historien om Robyn Davidson som vandrade 2,700 kilometer med fyra kameler och en hund till hon nådde fram till Indiska Oceanen.

Robyns, som spelas utmärkt av Mia Wasikoska, förklaring till det stora äventyret och varför hon gjorde vandringen är kanske inte så enkelt som hennes uttalande, om att hon ville visa vad en normal ung kvinna kunde klara av.

Kämpig uppväxt

Vi ser korta glimtar av hennes barndom. En mamma som har tagit livet av sig och en pappa, som tvingar henne att bo hos en osympatisk moster. Robyn får inte ens ta med sig sin älskade hund till sitt nya hem. När hon frågar sin pappa om hon får hälsa på hunden, svarar han nej därför att den ska avlivas. Vi kan anta att det här är en trolig förklaring till hennes önskan att komma bort från människor som ständigt har svikit henne.

Australiensk öken när den är som bäst


Filmen är lyrisk och drömlik med massor av panoramabilder av den australiensiska öknen i all sin skönhet, i eftermiddagens hetta likväl som nattens kyla.

Kameltrassel

Robyn har arbetat hårt för att få ihop pengar till sin vandring, men blir sviken ännu en gång. Den här gången av en grym kamelgårdsägare, som inte ger henne de två kameler han lovat henne efter åtta månaders hårt arbete. Lyckligtvis träffar hon en trevlig och hjälpsam afghansk kamelägare, som lär henne hur man tränar djuren och hon får sina kameler.

Adam Driver från TV-serien Girls gör en fin insats

Robyn inser till slut att hon inte har tillräckligt med pengar och ansöker hos National Geographic om bidrag. Pengarna kommer att utbetalas under förutsättning att tidningen får skicka en fotograf för att möta henne vid olika platser under resan. Denne fotograf spelas väl av Adam Driver, Hannahs kärleksintresse från teveserien Girls. Deras relation är inte enkel. Först stöter hon bort honom, men senare inleder de ett förhållande eftersom Robyn är i behov av närhet och mänsklig kontakt.

Av dokumentär karaktär

Filmen är långt ifrån sentimental, mer av dokumentär karaktär. Till exempel, en natt slingrar sig en orm om hennes hals men regissören gör inget stort väsen av det.

Robyn har också sin trogna hund med sig och deras förhållande är starkare än det hon har till många människor. Under en del av resan får hon också sällskap av en äldre aborgin, som gör det möjligt för henne att resa genom heligt land och hon får samtidigt lära sig att visa respekt för aborginernas kultur.

En charmig scen är när Robyn och kamelerna kommer till en liten gård ägd av ett gammalt par. Kvinnan hälsar henne med orden: ”Hallo, dear. Would you like a cup of tea?” Hon stannar hos dem några dagar och hon får uppleva omsorg  och mänsklig värme.

En film som man lever sig in i

Jag blev totalt berörd av hennes långa resa och blev nästan lika upprörd som hon, när människor jagade henne för att ta bilder av ”Camel Lady”. Jag kände med henne när kamelerna var borta en morgon, och blev orolig en annan gång när hon hade tappat sin pappas kompass. Jag delade verkligen hennes känsla av att ha fullbordat en livsresa när hon slutligen nådde Indiska Oceanen.

Skriven av: Filmtipsets medlem Albion1

Se trailern här.