Stockholm

Denise Rudberg: Kulturprofilen drog kniv mot sin älskarinnas hals

Kulturprofil drog kniv mot älskarinnans hals.
1 av 2
Kulturprofil drog kniv mot älskarinnans hals.
Denise Rudberg.
2 av 2
Denise Rudberg. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Den svenska kulturprofilen har tidigare anklagats för sexuella övergrepp och trakasserier. Nu berättar författaren Denise Rudberg om hur hon blev vittne till hur kulturprofilen drog kniv mot sin älskarinnas hals.


Läs mer

Det var i svallvågorna av #metoo som 18 olika kvinnor pekade ut en svensk manlig kulturprofil. 

Kvinnorna vittnade om sexuella övergrepp och trakasserier. En av kvinnorna som berättade om kulturprofilens beteende är journalisten och författaren Lena ten Hoopen (tidigare Sundström).

Under en bokmässa i Göteborg så kom kulturprofilen fram till Lena, som stod vid en bar. Lena berättar att kulturprofilen höll fast henne och tafsade över hela hennes kropp. 

–  Jag lyckades slingra mig loss och röt till och då sa han ”med den attityden kommer jag se till att du inte blir långvarig i branschen” och ”vet du inte vem jag är gift med?”. Jag visste inte alls vem han var då, berättade Lena för Dagens Nyheter.

Nu träder även författaren Denise Rudberg fram och berättar om sina erfarenheter av den så kallade kulturprofilen. 

Denise Rudberg. Bildkälla: Stina Stjernqvist/TT Bild

På sina sociala medier berättar Denise om en händelse som hon sent kommer att glömma. Det var år 1990 och Denise var då 21 år gammal och jobbade i garderoben på restaurangen Riche i Stockholm.

En av gästerna den här kvällen är just kulturprofilen, som är där i sällskap med sin då 20-åriga älskarinna. 

"Kulturprofilen drog då kniv mot sin dåvarande älskarinnas hals (en älskarinna som idag är en högt uppsatt kulturprofil på SVT) och vrålade att han skulle döda henne. Jag och två dörrvakter fick tag i detta gubbslem och han kastades ut varefter han blev portad på livstid. Riche är inte den enda krogen i Stockholm som han blivit portad från", skriver Denise bland annat.

Denise avslutar sitt inlägg med en uppmaning: 

"Nu är det dags att vi slutar hålla svinen om ryggen och vägrar tillåta jävsituationer och svågerpolitik. Dags att vi inför visselblåsarfunktioner som de flesta börsnoterade bolag infört, just för att förebygga att osunda konstellationer och olagligheter att frodas. Svenskt kulturliv måste tåla att granskas i fogarna likt vilken annan verksamhet och bransch som helst. Nog nu!".

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.