Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Youtubers rasar mot Guldtuben: "Är det nazityskland?"

- 24/04/2018, 13:11 -

Joakim och Jonna Lundell, Ben Mitkus och Vlad Reiser är några av de profiler som rasar mot Youtubegalan Guldtuben, som de nu kallar för "riggtuben".

Under måndagen avslöjades de nominerade i årets gala Guldtuben där svenska Youtubeprofiler, influencers och Instagramstjärnor har chans att kamma hem pris i olika kategorier som Årets Instagram, Årets Youtuber, Årets blogg, Årets beauty och många fler.

Bland de nominerade hittar vi bland annat Therese Lindgren, Alice Stenlöf, Thomas Sekelius, Johanna Nordström och Bianca Ingrosso.

Flera mindre konton har också nominerats, och även profiler vars främsta kanal inte är till exempel Youtube har nominerats i den kategorin, skriver sajten Svenska Youtubers.

Flera framstående profiler lyser med sin frånvaro – så som Joakim och Jonna Lundell, Amir Akrouti, Vlad Reiser och Ben Mitkus.

Det har fått dem att nu gå till attack mot galan, och under hashtaggen #riggtuben så samlas profilernas kritik.

"Ben Mitkus och jag kommer försöka ordna en gratisgala åt er där vi och andra 100-tals kreatörer som vägrar ta denna korruption finns och kan träffa er och uppträda osv", skriver Joakim Lundell på sin Instagram.

Joakim och Jonna Lundell.
Joakim och Jonna Lundell riktar kritik mot Guldtuben i en Youtubevideo. Bildkälla: Youtube/Jocke och Jonna

"Genomäckligt"

Youtubern Amir Akrouti riktar även han hård kritik mot Guldtuben.

– Tycker det är så genomäckligt att hårt arbetande kreatörer ska tystas ner för att det "ser bättre ut" att istället pusha för en massa PK-ryttare. Vart är Ben Mitkus nomineringar? Och Vlad Reiser då?, skriver Amir bland annat.

Vlad Reiser, som har 348 000 prenumeranter, kritiserar Guldtuben i en ny video. Han är irriterad över att en jury har tagit fram nomineringarna och att det inte är folket som har fått välja.

Vlad Reiser
Vlad Reiser är INTE nöjd. Bildkälla: Youtube/Vlad Reiser

– Är det nazitystkland eller vad är det här?, säger Vlad i sitt klipp.

Ben Mitkus och hans flickvän Nicci Hernestig har nästan en halv miljon prenumeranter på sin gemensamma kanal, och Ben sparar inte på känslorna i sitt Youtubeinlägg i debatten.

– Det är massa irrelevanta människor som har nominerats, säger Ben som ska bojkotta galan.

Ben Mitkus.
Ben Mitkus bojkottar Guldtuben. Bildkälla: Youtube/Ben och Nicci

Jocke och Jonna har även de spelat in en video där de berättar att de inte är bittra över att de är nominerade – däremot så kallar de Guldtuben för "klasshat".

– Det här är ju vår plattform som vi har skapat med ER, vi har kämpat, slitit, redigerat på nätterna, varken vi eller ni får påverka. Ni är ju mer insatta än en jury på åtta personer, säger Jonna i klippet.

Guldtubens jury består av 13 personer och bland dem hittar vi bland annat artisterna Peg Parnevik och Oscar Zia och Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.