Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Leopoldo Méndez sommarpratar idag – här är allt du behöver veta

Nöje | 05/07/2018 08:13

Méndez är kanske mest känd för sin medverkan i Melodifestivalen. Men visste du att han också är huvudstjärnan i en realityserie om hans egen familj och har kandiderat till borgmästare i Chile?

Idag, den 5 juli, är det Leopoldo Méndez som är sommarvärd i P1. Méndez eller DJ Méndez som många känner till honom som gjorde sin debut i musikkarriären år 2000 med albumet "Latino for life". År 2002 gick karriären spikrakt uppåt när han slutade på en andraplats i Melodifestivalen med låten "Adrenaline". Men allt i Méndez liv har långt ifrån varit på topp. Han har brottats med en tuff uppväxt, drogproblem och skilsmässa.

Leopoldo Mendéz i Melodifestivalen 2002.
En ung Méndez tävlar i Melodifestivalen med låten "Adrenaline". Bildkälla: Jessica Gow/TT

Föddes i Chile

Leopoldo Méndez föddes i Chile 1975 och växte upp under tuffa förhållanden. I sitt sommarprat berättar han om en mamma som kämpade för att hålla samman familjen och om en aggressiv pappa. 

– Jag fick stryk av min pappa, men det fick min kusin och mina kompisar av sina pappor också. Hans stora händer på en åttaåring, ja ni kan tänka er, säger han i sitt sommarprat. 

Men en dag var pappan plötsligt försvunnen. Leopoldo hade ingen aning om var pappan fanns och om han någonsin skulle komma tillbaka. En dag hörde familjen av pappan och fick höra att de skulle komma till Sverige och bo där. 

Som nioåring kom Leopoldo Méndez till Sverige och blev förundrad över snön, kylan och punktligheten här.

– Jag fattade inte hur bussen kunde komma i tid och att den alltid stannade vid busshållplatsen, jag fortsatte att vinka in bussen som vi gjort hemma, jag måste sett så dum ut, berättar han i Sommar i P1. 

En ung Leopoldo Méndez poserar.
Méndez kom till Sverige som nioåring. Bildkälla: Jan Collsiöö/TT

Musikkarriären

Efter en smått kriminell uppväxt fick Méndez testa på att göra musik. Han upptäckte direkt att han hade fallenhet för det och att det var något han ville syssla med. En dag stötte han på producenten Robert Wåtz under ett arbetspass på en Toys'R Us-butik och genom den kontakten kunde han lämna in sin demo, något som ledde till att han blev signad. 

Karriären tog fart, och mitt i allt blev Méndez beroende av droger. Drogberoendet ledde till att han skilde sig från sin första fru, och till slut fick han genom sitt skivbolag möjlighet att bli inlagd på ett behandlingshem. Det blev en vändning i livet för honom. 

Méndez visar upp sin pokal efter att ha kommit tvåa i melodifestivalen 2002.
I Melodifestivalen 2002 slutade Méndez på en andraplats. Bildkälla: Ola Torkelsson/TT

Egen realityserie 

Efter att Mendéz sett realityserier om andra familjer fick han idén att göra en serie om sin egen familj. Han spelade in ett pilotavsnitt och en tv-kanal i Chile nappade. Nu har serien "Los Mendéz" som startade 2012 haft fyra hela säsonger och den är mycket populär i Sydamerika. I serien får vi följa Mendéz själv, hans fru och deras sex barn. Under seriens gång kom Mendéz son ut som gay, något som togs emot med blandade känslor i Chile. Mendéz blev däremot en person som stod upp för homosexuellas rättigheter i Chile och fick ofta gästa olika morgonsoffor och intervjuprogram för att prata om sin son.

Leopoldo Méndez i Melodifestivalen 2018.
Méndez har en egen realityserie som visas i Chile. Bildkälla: Jonas Ekströmer / TT

Politisk karriär

2016 ställde Mendéz upp i borgmästarvalet i hemstaden Valparaíso i Chile. Han ville främst göra livet bättre för de fattiga i staden och några av hans vallöften var offentliga toaletter i staden, gratis wi-fi och kommunala folkomröstningar. Han vann primärvalet och kunde kandidera i la Nueva Mayoría. Där slutade han på en tredjeplats.  

Méndez i Melodifestivalen 2018 med armarna i luften.
2016 kandiderade Méndez till borgmästare i Chile. Bildkälla: Jonas Ekströmer / TT

Méndez Sommar i P1 släpps som podd 07:00 torsdagen den 5 juli och sänds klockan 13:00 i P1. Poddversionen av programmet hittar du här

Under repetitionerna till finalen av Melodifestivalen fångades Méndez på film när han övade sin dansmoves – och såg väldigt söt ut. Klicka här för att kolla in det gulliga klippet

Ska du lyssna på Méndez sommarprat?