Linnea Henriksson tolkar Stor – i en hyllning till #metoo

- 17/11/2018, 21:13 -

Linnea Henriksson tolkar Stors låt "Svartskallar" i kvällens "Så mycket bättre" i TV4. Linneas version heter "Småtjejer" – och den handlar om feminism och att stärka kvinnor.

TV4:s succéprogram "Så mycket bättre" är inne på sitt femte avsnitt, och det har blivit dags för rapstjärnan Stor att vara i rampljuset. Under middagen i ladan så blir det minst sagt känslosamt när Linnea Henriksson tar ton.

– Vi har snackat lite om det här, att vi för alla våra egna kamper. Alla människor för en kamp, men man kanske inte kan föra talan för alla kamper, däremot kan man stå bakom och stötta. Och jag har valt att göra "Svartskallar", berättar Linnea i programmet. 

Låten "Svartskallar" blev en enorm framgång för Stor, och var en av singlarna från hans hyllade album "Under broarna" som släpptes år 2017.

Stor är minst sagt chockad av Linneas val – och något oroad över att Linnea ska sjunga exakt den texten som Stor har skrivit. 

"Förstår inte hur det är att bli utsatt för rasism"

Men Linnea har valt att kalla låten för "Småtjejer" – och hennes förklaring till det är väldigt viktig. 

– Jag älskar den här låten, jag tycker att han har skrivit en så otroligt stark text. Han går igenom stereotypa bilder, fördomar och förutfattade meningar. Jag kan inte säga att jag förstår hur det är att bli utsatt för rasism, jag kan inte säga att jag förstår hur det är att gå in i ett rum och bli utsatt för fördomar och stereotypa bilder baserat på hur jag ser ut, säger Linnea och fortsätter:

– Jag är en vit person från Halmstad som heter Linnea Henriksson. Men bara för att jag inte kan säga att jag förstår så betyder inte det att jag inte står bakom. På samma sätt som att jag vet att du står bakom mig i den feministiska kampen, säger Linnea. 

Linnea Henriksson
Linnea Henriksson i "Så mycket bättre". Bildkälla: TV4

– Alla dom småtjejerna som älskar din musik, du är en förebild för dom när du säger det här, säger Stor.

Linnea om #metoo

Linnea kommer sedan in på #metoo-rörelsen, och säger att det känns som att folk pratar om det som att det var en fluga.

– Jag hade en sån jävla vinnarkänsla när folk vågade vittna om saker. Men jag känner tyvärr inte riktigt så längre, det känns som att det har blivit tyst igen.

Alla är helt golvade av Linneas tolkning – och framförallt Stor. 

Stor
Stor är imponerad av Linneas version. Bildkälla: TV4

– Det här är det fetaste, det här är det viktigaste. Det är så tungt att du tog den och gjorde den till din grej, säger Stor.

Han berättar att han tror att många kommer gilla låten och finna styrka i den – och att hon har valt att tolka en av hans låtar för att få fram den gör honom otroligt stolt.

– Du tog kampen till en annan grej, det är så jävla tungt, avslutar han. 

Här kan du se Linneas tolkning av Stors "Svartskallar", som i Linneas version heter "Småtjejer".