Anna Hedenmo, Johan Eriksson och Rakhmat Akilov
Johan Eriksson berättar att han ville försvara Rakhmat Akilov - Foto: David Herngren /SVT / Polisen

Johan Eriksson om att försvara Rakhmat Akilov: "Jag ville"

Johan Eriksson har sex år i rad valts till "Advokaternas advokat". Och när terrordådet drabbade Drottninggatan i Stockholm blev han försvarare för terroristen Rakhmat Akilov. I söndagens avsnitt av "Min sanning" som leds av Anna Hedenmo var han gäst.


Men hur kommer det sig att Johan Eriksson är så framgångsrik och populär inom sitt yrke?

– Jag är extremt intresserad av mitt yrke. Och jag har hållit på med det nästan som en idrottsman. Jag har liksom tränat på mitt yrke. Jag har rest utomlands och jag har undervisat. Så jag hoppas och tror att det har gjort skillnad, säger Eriksson till Anna Hedenmo i programmet "Min sanning" och fortsätter:

– Jag har en lite egen stil kanske, som jag har skaffat mig liksom.

Eriksson berättar att han tror på den lugna och vänliga tonen. Han tror även på att vänlighet gör att folk har en tendens att gilla hans (och andras) argument.

Livstids fängelse

I snitt i Sverige sitter livstidsdömda 16 år i fängelse.

Som Anna Hedenmo även tar upp under programmets gång. Hon raddar även upp några exempel på mördare som fått gå fria efter några år, trots att de tidigare fått livstids fängelse. Det leder dem i sin tur in på ämnet om fallet där Eriksson försvarade terroristen Rakhmat Akilov.

– Ska han också få ett tidsbestämt straff tycker du?, frågar Hedenmo i programmet.

– Ja, om han uppfyller de kvalifikationerna så ska han få det. Det är så en god rättsordning fungerar, svarar Eriksson.

Men vilka är då dessa kvalifikationer?

I programmet tar Eriksson upp bland annat två konkreta:

  • Han måste bedömas som "inte farlig"
  • Han måste sitta länge

Orsaken till att det behöver bli länge menar Eriksson är för att hans brott innebar att han dödade fem personer och han skadade ett tiotal allvarligt. Han utsatte även cirka 120 ytterligare för sådan fara att de förmodligen tyckte att det var mordförsök.

Men att det även varit ett terrorbrott är en gärning som också måste tas med i bedömningen för hur lång tid han egentligen ska få sitta i fängelse. Men Eriksson menar att terrorbrott inte är prövat ännu och det inte är någon som vet hur man ska se på det.

Om förfrågan att försvara Rakhmat Akilov

Eriksson berättar även i programmet om när han fick förfrågan om att försvara Rakhmat Akilov. Hans första reaktion var: "Har jag tid?". Efter lite bollning med sin fru kom han fram till att tiden fanns och att det helt enkelt skulle bli svårt att tacka nej till erbjudandet. Han ville ta sig an uppdraget eftersom han upplevde det som ett hedersuppdrag.

I spelaren ovan kan du se en del av programmet när Eriksson berättar mer om vad som gjorde att han ville försvara Akilov.

Min sanning sänds på söndagar klockan 20.00 på SVT2 och SVT Play. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om när programmet Brottsjournalen tog upp gängskjutningarnas dystra rekordsiffra. Missade du det? Här kan du läsa mer om det.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hört talas om Johan Eriksson tidigare?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Taylor Swifts nya album – "hon leker med oss"

Judisk konferens i Stockholm lockar kända namn

1 timme sedan
Terrorattacken mot Israel den 7 oktober 2023 och det efterföljande kriget mot Hamas i Gaza innebär en ny vändpunkt i modern judisk historia. Den 25-26 maj arrangerar organisationen Judisk kultur i Sverige The October 7 Forum för att diskutera händelserna och gästlistan innehåller flera internationellt kända namn.

Tove Styrkes glädje – har blivit mamma

1 timme sedan
Tove Styrke kommer med glädjebesked. Hon bekräftar nu för Aftonbladet att hon och flickvännen Sanna Sigborn Erixon blivit föräldrar.

Känd skådespelare misstänkt för misshandel och barnfridsbrott

2 timmar sedan
I morse anhölls en känd svensk skådespelare norr om Stockholm misstänkt för misshandel och barnfridsbrott.

Råkade Bianca Ingrosso precis avslöja sitt hemliga konto?

2 timmar sedan
Det är många där ute som har så kallade "spion-konton" på Instagram för att kunna följa folk utan deras vetskap. Men var det nu som Bianca Ingrosso råkade avslöja sitt?

Lyxlön för 12-barnsmamman Madeleine Ilmrud

2 timmar sedan
12-barnsmamman Madeleine Ilmrud, känd från TV4-programmet Familjen Annorlunda, försörjer sig idag som influencer. Något som ger henne riktigt bra betalt...