Josefin Nilsson
Berättelsen om Josefin Nilsson har berört hela Sverige. - Foto: Yvonne Åsell / TT, Stella Pictures, Shutterstock (Montage)

SVT får stark kritik efter program om Josefin Nilssons ex-pojkvän

I en SVT-dokumentär om övergrepp mot kvinnor i skådespelarbranschen intervjuas skådespelaren som dömts för att ha misshandlat Josefin Nilsson. "Jag tror att de flesta män med all rätt är lite rädda för det här" säger han om #metoo-rörelsen.


Förra fredagen släpptes SVT-dokumentären "Älska mig för den jag är" som rört upp många starka känslor.  

Dokumentären som speglar skådespelerskan och sångerskan Josefin Nilsson liv berör också åren av fysisk och psykisk misshandel som skådespelerskan, enligt dokumentären, ska ha fått utstå av en känd manlig skådespelare. 

Josefin och skådespelaren var ett par under 90-talet, mannen dömdes då för att ha hotat och misshandlat henne.

Ilska och sorg från både privatpersoner och kändisar

I samband med dokumentären hölls det en ljusmanifestation under lördagen i minne för Josefin. Även på sociala medier har tusentals uttryckt ilska och sorg under hashtaggen #brinnförjosefin – bland dem både kändisar och privatpersoner. 

Alexander Karim är en av de röster som höjts gällande Josefin. 

"Jag tackar härmed nej till, filmer, tv-serier, pjäser och projekt med de gubbslem och skitstövlar som både jag och ni känner till men som vi av juridiska skäl inte kan nämna vid namn. Men vi vet vilka ni är", skriver han i ett inlägg på Nyheter24 Debatt.

Josefin Nilsson gick bort i 2016. Hon blev 46 år gammal. Foto: Stella Pictures

Den dömda skådespelaren i SVT-program angående #metoo: "Det är ingen som har sagt någonting till mig"

I ett SVT-program som sändes förra november, deltar den manliga skådespelaren som dömts för misshandeln för Josefin Nilsson.

Ett avsnitt av programmet handlar om #metoo-rörelsen och man väljer då att intervjua skådespelaren. 

"Jag tror att de flesta män med all rätt är lite rädda för det här, vill inte bli utsatta för metoo." säger han i dokumentären. 

Han fortsätter: 

"I och med det att det var någon slags tystnad runt det hela så fick man aldrig reda på vad saker var. Vad det berodde på. Vad det var. 'Är de på mig, vad säger de, vad har jag gjort' och så vidare."

"Och jag har talat med människorna här i huset. Män som kvinnor, sedan hela den där metoo-grejen drog igång förra hösten, då. Och då har jag stött på… Det är ingen som har sagt någonting till mig." säger mannen.

SVT möter hård kritik på sociala medier 

Klippet på mannen har fått stor uppmärksamhet på sociala medier, främst efter att det lagts ut på ett välkänt Instagramkonto.

På kontot har klippet setts nästan 160 000 gånger och har mer än 700 kommentarer. 

I kommentarsfältet riktas stark kritik mot både mannen och SVT, främst gällande att man valt att ha med mannen som dömts för misshandel av en kvinna, när man pratar om #metoo. 

"Vad är det karln säger? Jobbigt för män att bli utsatta för metoo? Jobbigt för förövare som sluppit undan men borde sitta bakom lås och bom? Märkligt och korkat uttalande." skriver en användare. 

"@SVT gör ni research? Jag fattar, ni kan säga både det ena eller andra för att försvara ert val. Men jag kan tycka att oavsett dom eller ej, var mer eftertänksamma" skriver en annan. 

SVT har mött en hel del kritik. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

Nyheter24 kontaktade SVT för att fråga hur de ställer sig till kritiken. SVT menar att serien inte är ett kritiskt granskande programserie utan en skildring av livet bakom kulisserna. 

Hur ser ni på kritiken? 

– Kritiken om tystnadskulturen handlar om hela branschen, inte specifikt om det här programmet. Programmet tar upp flera infallsvinklar kring #metoo och hur det har påverkat arbetet bakom kulisserna, säger Camilla Hagert, presschef företagsfrågor på SVT. 

Med tanke på hans misshandelsdom hade det inte varit relevant med kritiska frågor? 

– [Namnet på programmet] är ingen kritiskt granskande programserie utan en skildring av livet bakom kulisserna på Dramaten. I ett av avsnitten får de aktuella skådespelarna reflektera över #metoo och #tystnadtagning och hur de påverkats. Ingen av skådespelarna ställs till svars med kritiska frågor utan det är personliga reflektioner.

Och varför väljer man att ha med just honom (med tanke på det) om inga kritiska frågor ska ställas?

– Ingen specifik skådespelare är i fokus i serien, det är de skådespelare som under inspelningsperioden är aktuella på Dramaten som reflekterar över #metoo och #tystnadtagning. Ingen specifik har valts ut eller valts bort, säger Camilla Hagert. 

Skådespelarens kommentar om Josefins dokumentär: "Gamla grejer som inte är värda att gräva i"

Mycket av ilskan som blossat upp efter dokumentären om Josefin har riktats mot den manliga skådespelaren. Men enligt mannen själv tar dokumentären upp saker "som inte är värda att gräva i."

– Nu finns det en hel kvinnoorganisation som kan tänka sig bli upprörda av det här. Men det här är gamla grejer och det är redan dömt i det här. Det finns ingen rättegång eller någon som skulle ta upp det här. Människan är dessutom död och kan inte höras, säger den kände skådespelaren till Expressen

Mer om händelsen: 

Dömde skådespelaren om Josefin Nilsson: "Gamla grejer"

Alexander Karim: "Karriären kanske går åt helvete men nu får det vara nog"

Manifestation till minne av Josefin Nilsson – mot mäns våld mot kvinnor

Kändisarna rasar efter dokumentären om Josefin Nilsson

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tuva Novotny: Superläskigt med komedi

Därför känner du igen Hela kändis-Sverige bakar-Pablos röst

igår 23:21
Pablo Leiva Wenger är en känd hip-hop artist och skådespelare. Men vad vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några vanliga frågor om Leiva Wenger.

Allman Brothers-grundare död

igår 18:28
Dickey Betts, en av grundarna till rockgruppen The Allman Brothers Band, är död, meddelar familjen på Instagram. Han blev 80 år.

Taylor Swifts nya album – "hon leker med oss"

igår 16:42
Världens nu största popartist släpper 16 nya låtar och en video – om vad? Låttitlarna ger tydliga signaler om slutet på en kärleksrelation. Själva musiken är svårare att ringa in i förväg.

Judisk konferens i Stockholm lockar kända namn

igår 15:46
Terrorattacken mot Israel den 7 oktober 2023 och det efterföljande kriget mot Hamas i Gaza innebär en ny vändpunkt i modern judisk historia. Den 25-26 maj arrangerar organisationen Judisk kultur i Sverige The October 7 Forum för att diskutera händelserna och gästlistan innehåller flera internationellt kända namn.

Tove Styrkes glädje – har blivit mamma

igår 15:38
Tove Styrke kommer med glädjebesked. Hon bekräftar nu för Aftonbladet att hon och flickvännen Sanna Sigborn Erixon blivit föräldrar.