Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ett år sedan Aviciis död : Så har han hyllats under året

- 20/04/2019, 08:54 -

Sedan sitt stora genombrott 2011 har Tim "Avicii" Bergling förgyllt många människors hjärtan och fester med låtar som "Wake me up" och "Levels". I dag den 20 april är det ett år sedan han hittades död.

I dag har det gått exakt ett år sedan den fruktansvärda nyheten nådde världen – den svenska DJ-stjärnan Tim "Avicii" Bergling hade hittats död i Oman där han befann sig på semester. 

Beskedet om artistens död chockade många och de flesta vet nog var de befann sig när de nåddes av den sorgliga nyheten – så stor och begåvad var Tim Bergling! Han gjorde ett stort avtryck i världen. 

Tim Bergling blev 28 år gammal. Bildkälla: Instagram

Har prisats för sin begåvning 

Under det gånga året har Avicii hyllats runt om i världen för den fantastiska musik han producerade – musik som så många personer älskade och FORTFARANDE älskar! Med låtar som "Wake me up", "Without you" och "Levels" går hans namn till historien. 

Efter sin död har han bland annat vunnit prestigefulla priser. Under MTV-galan i november 2018 blev han "Årets svenska artist" och på Grammisgalan tidigare i år fick han galans hederspris. Då tog hans pappa, Klas Bergling, emot priset.

– Som Tims pappa är jag väldigt hedrad. Tim var en vänlig person med humor, stort allvar, ödmjuk och envis som synden. När det gällde musiken på gränsen till besatt, för att nå det optimala. Han var en blyg person som inte ville stå i centrum. Tim kände att han var den introverte. Vi saknar Tim, han lämnar en tomhet efter sig, sa han på Grammisgalan. 

Aviciis pappa Klas Bergling höll ett känslosamt tal på Grammisgalan. Bildkälla: Naina Helén Jåma/TT

Han prisades också med en Rockbjörn i kategorin "Årets svenska låt" med låten "Without you". 

Startats en stiftelse i hans ära

Nyligen meddelade Tim Berglings familj att de startar stiftelsen "Tim Bergling Foundation" till minne av sonen. Stiftelsen kommer främst att arbeta med frågor inom psykisk ohälsa och självmord. 

"Att vi startar stiftelsen i Tims namn är ett sätt att hedra hans minne och verka i hans anda, med kärlek, Tims familj", stod det bland annat i pressmeddelandet som Tim Berglings familj skickade ut, skriver Dagens Nyheter.

Släppte ny låt

För 10 dagar sedan släpptes Aviciis nya låt "SOS" – som i skrivande stund har drygt 34,6 miljoner lyssningar på Spotify. Låten påbörjades av Tim Bergling precis innan hans död för ett år sedan. 

Aloe Blacc, som sjöng på superhiten "Wake me up", sjunger även på "SOS". Låten tar upp tunga ämnen som psykisk ohälsa och att hantera svåra känslor. En av textraderna lyder: "Help me put my mind to rest".

I samband med att låten släpptes hyllade sångaren Avicii.

"Thank you, Tim. Today we share your creativity with the world once again. I'm honored to have worked with you and I promise to carry on your legacy through our songs", skrev Blacc på Instagram.

Vill du läsa mer om Avicii? 

Flickvännens kamp efter Aviciis död: "Jag släpper taget"

Tim "Avicii" Berglings familj startar stiftelse till hans ära

Se det fina klippet på Avicii & Carl Falk när de jobbade fram superhiten

Aviciis team om hans sista album: "Så gjorde vi för att få klart det"

Känner du att du vill söka hjälp för psykisk ohälsa eller självmordstankar så har Mind Självmordslinjen en öppen chatt och telefon dygnet runt – telefon 90101.

Nationella Hjälplinjen finns också att ringa alla dagar klockan 13-21 på telefon 020-22 00 60.

Lyssnar du på Aviciis musik?