Linnea-Claeson-ber-om-ursakt-efter-kolumn
Linnéa Claeson ber om ursäkt efter kolumn - Foto: Instagram/linneaclaeson, Twitter/linneaclaeson

Linnéa Claeson i blåsväder efter kolumn: "Är jätteledsen"

Under lördagen publicerades en kolumn skriven av nätaktivisten Linnéa Claeson. Texten handlar om polisers attityd mot våldtäktsoffer – något som snabbt ledde till en hel del kritik. Nu ber hon om ursäkt för kolumnen: "Jag var otydlig".


Under lördagen publicerade Aftonbladet en kolumn av nätaktivisten Linnéa Claeson. Kolumnen, med rubriken "Coola poliser skiter i våldtäktsoffer", fick snabbt en hel del kritik. 

Nu besvarar Claeson mothugget, och ber om ursäkt för att hon var otydlig. 

Linnéa Claesons kolumn 

Claeson inleder sin kolumn med att säga att polisyrket länge har varit "coolt" och ett statusyrke. Hon fortsätter, och säger att ett av polisens uppgifter är att se till att medborgare inte går runt och är rädda. 

Det är även här hennes kritik börjar. Claeson skriver att kvinnor trots detta är rädda. Hon ifrågasätter även hur Polismyndigheten bemöter hot mot kvinnor. 

Bland annat nämner hon "tips" såsom att inte springa ensam eller inte springa med hörlurar:

"De är ju bara såna skitråd som Polismyndigheten gett kvinnor, och till en sådan skamligt låg kunskapsnivå ska vi inte sjunka. Om polisen inte förstår att de med dessa uttalanden lägger både ansvar och skuld på offret tyder det på inkompetens. Eller indifferens.", skriver hon. 

Skarp fråga

Claeson argumenterar därefter för att kvinnors liv är lågprioriterade inom polisväsendet. Detta menar hon är en spegling av en övergripande attityd i samhället. 

Hon avslutar kolumnen med en skarp fråga till Polismyndigheten:

"Jag undrar också vad Polismyndigheten ska göra för att ändra den kultur som innebär att det är för töntigt att bry sig om kvinnor lever eller dör. Kan det bli coolt att inte skita i våldtäkter?"

Bildkälla: Instagram/linneaclaeson

Kritiken 

Efter att kolumnen publicerades har Claeson fått en hel del kritik:

"Så fruktansvärt att nedvärdera en hel yrkeskategori. Så otroligt ledsamt för alla fantastiska polisanställda som gör ett fantastiskt jobb - i ett inte alldeles lätt uppdrag."

"Är det "konstaplarnas" jobb att åtala nån? Känns som hon riktar ilskan åt helt fel håll."

"Tycker synd om poliser. De gör sitt jobb men ändå får all skit."

... Är bara några av kommentarerna Claeson har fått på Aftonbladets Facebooksida. 

Ber om ursäkt

Mothugget tycks inte ha varit för döva öron. Under söndagen bemöter Claeson kritiken i ett Twitter-inlägg. Där ber hon även om ursäkt:

Bildkälla: Twitter/linnea_claeson

"Jag ber om ursäkt och är ledsen att jag uttryckte mig så otydligt. Det finns massor av svinbra poliser, menade verkligen inte motsatsen", skriver Claeson bland annat. 

Läs även: Linnéa Claeson får kritik efter "skyltstölden" på klimatstrejken

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

2 timmar sedan

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

igår 21:32
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvist och hennes ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan. "Puman är här", skriver Carola på sin Instagram.

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

igår 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

igår 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

igår 13:24
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.