Cherrie bryter med Na-Kd: "Chockad, ledsen och förtvivlad"

- 11/12/2020, 14:02 -

​Artisten Cherrie, 29, skulle i dagarna släppa sin kollektion för klädmärket Na-Kd. Så blir det inte nu. Efter att det avslöjats hur företaget behandlar sin personal har Cherrie bestämt sig för att avbryta samarbetet.

Det har stormat rejält kring fast fashion-märket Na-Kd den senaste tiden, detta då det framkommit att människor har jobbat gratis, känt sig utnyttjade, blivit utsatta för mobbning, sexism och rasism.

Influencern Rodja Pazooki var först ut med att uppmärksamma det svenska företaget i en rad Instagram storys med vittnesmål från tidigare anställda. Tidningen Expressen intervjuade flera människor som har jobbat för företaget och de delade alla samma bild.

Influencers som Hannalicious, Bianca Ingrosso, Angelica Blick, Misslisibell, Therese Lindgren och Linn Ahlborg har gjort samarbeten och kollektioner med Na-Kd. Bildkälla: Youtube/Bianca Ingrosso

Influencerprofilerna Felicia Aveklew och Fanny Staaf tog avstånd från Na-kd, och kort därefter valde även influencern Therése Lindgren, 32, gå ut och göra samma sak.

– Jag tar självklart starkt avstånd från alla typer av rasistisk, sexistisk, homofobisk eller annan kränkande särbehandling, skrev Therese på sin Instagram Story.

Cherries egna ord om beslutet: "Förtvivlad"

På Instagram berättar nu Cherrie att hon har ställt in hela samarbetet med Na-Kd. I ett års tid har Cherrie jobbat på kollektionen för Na-Kd, som hon nu känner att hon inte kan stå bakom. Detta på grund av hur Na-Kd behandlar sin personal och praktikanter.

– Det har gjort mig chockad men framförallt ledsen, jag är förtvivlad, säger Cherrie.

Cherrie berättar att hon efter ett besök på Na-Kds kontor fick se en tavla över de som har gjort samarbeten med företaget.

– Det fanns bara vita personer på den tavlan. Jag blev direkt motiverad till att få öppna upp en dörr till en värld där vi aldrig riktigt tar plats i, förklarar Cherrie.

Cherrie
Cherrie har valt att stoppa samarbetet med Na-Kd. Bildkälla: Jessica Gow/TT Bild

"Jag måste stå för rätt sak"

Hon säger att det känns bra att nu avbryta samarbetet, även fast hon hade hoppats att motbevisa de som säger att “svarta inte säljer”.

– Även fast jag är stolt så är det inte värt det. Jag måste ändå stå för rätt sak. Men sanningen är att jag är den första svarta, somaliska, muslimska kvinnan från förorten som får göra något sånt här. Att jag aktivt tar avstånd, jag hoppas att det inte stänger igen någon dörr, säger Cherrie och avslutar med att säga att hon backar alla de som har blivit dåligt utsatta av företaget.

Hyllas av artisteliten

I kommentarsfältet hyllas nu Cherrie för sitt beslut.

"Du e så jävla klok cherrie", kommenterar Benjamin Ingrosso och avslutar med ett hjärta.

Artisten Zara Larsson skriver:

"Cherrie!!! tro mig, man vill inte jobba med ett företag och sen ångra sig i efterhand. Starkt och rätt att stå på dig! Ser fram emot att supporta allt från din nästa kollektion som du kan stå bakom, för den kommer snart i framtiden. En riktig fkn förebild är du".

Även artisterna Janice, Imenella, Ana Diaz, Sabina Ddumba, Miriam Bryant, Linda Pira och Biggie Juke stöttar Cherrie i beslutet.

LÄS MER:
Thérese Lindgren om Na-Kd: "Tar avstånd från rasism och sexism"

Phillipa Parneviks attack mot svenska kändisar: "Bullshit"

Följarna i chock efter Annica Englungs ord: "Lurar unga tjejer"