Torsdag 9 Dec
Stockholm

"Grotesco" på SVT anklagas för rasism: "Jag spyr"

Grotesco
Grotesco anklagas för rasism. Foto: SVT.

Ett avsnitt av humorserien "Grotesco" väcker starka känslor och har genom åren anklagats för att vara rasistiskt. Nu ligger avsnittet återigen ute på SVT Play.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den hyllade humorserien "Grotesco" ligger nu till mångas glädje ute på SVT Play igen. Men ett avsnitt har väckt starka reaktioner ända sedan det sändes för första gången 2007. Anledningen är att en av skådespelarna i avsnittet "The trial" är målad i blackface.

Paula Dahlberg som driver kontot @vardagsrasismen uppmärksammade under dagen avsnittet.

"Som om vi som drabbas verkligen behöver denna påminnelse. Som om vi behöver se någon leka svart i rutan för att kunna föra debatt om rasism.... Eller som om det verkligen ger något som helst rimlig debatt att vita ser detta och tycker det är skoj", skriver hon och fortsätter: 

"SVT. Stads TV för Sveriges medborgare. Fast helst bara den vita delen. Resten är särintressen...".

"Jag spyr – SVT gör om, gör rätt"

I kommentarsfältet får Dahlberg medhåll från andra besvikna tittare.

"Kan vita medelålders komikermän bara sluta, vi har fått nog, er humor är inte humor. Lägg ner, lär er, gör om eller lägg av."

"Men alltså. Hur svårt är det att göra om och göra rätt? Skärpning, SVT"

"Spyr. SVT gör om gör rätt. Finns inga ursäkter för detta"

"Meeen, alltså. Nej, inte ok med blackface. Ta bort det eller ha en FET disclaimer. Kanske spela in nytt material och skippa det gamla avsnittet. Hur som. Jag är med dig."

"SVT, det finns en massa saker som man kan ha som grund för en debatt. En massa saker som är KONSTRUKTIVA, vilket denna rasistiska sketch INTE är. Ta bort den".

I ett av "Grotesco"-avsnitten är en skådespelare målad med blackface. Bildkälla: SVT

Grotesco gick ut med offentlig ursäkt

År 2015 gick Grotesco ut med en offentlig ursäkt för det omdiskuterade avsnittet. Humorgruppen berättade då att de gjort sketchen i en ny tappning och valt att göra den karaktären till vit, något som SVT då rapporterade om.

"Just av skälet att vi inte vill förstärka rasistiska stereotyper. Grotesco är en antirasistisk humorgrupp", skev de bland annat.

Nyheter24 söker SVT.

LÄS MER:

Tittarilska mot rasism i Big Brother: "Kasta ut henne"

Katti Göransson i Big Brother skrek nedsättande om samer

Kommentera
Kopiera länk
Dela