Grotesco
SVT ändrar nu i Grotesco. - Foto: SVT. Bilden är ett montage.

SVT:s ändring i Grotesco efter kritiken om rasism: "Okänsligt"

I ett avsnitt av humorserien "Grotesco" är en av skådespelarna målad i blackface. "Jag spyr", "En rasistisk sketch – ta bort den" och "Skärpning, SVT" är några reaktioner. Nu svarar SVT på kritiken.


Den hyllade humorserien "Grotesco" ligger nu till mångas glädje ute på SVT Play igen. Men ett avsnitt har väckt starka reaktioner ända sedan det sändes för första gången 2007. Anledningen är att en av skådespelarna i avsnittet "The trial" är målad i blackface.

Paula Dahlberg som driver kontot @vardagsrasismen uppmärksammade avsnittet.

"Som om vi som drabbas verkligen behöver denna påminnelse. Som om vi behöver se någon leka svart i rutan för att kunna föra debatt om rasism.... Eller som om det verkligen ger något som helst rimlig debatt att vita ser detta och tycker det är skoj", skriver hon och fortsätter: 

"SVT. Stads TV för Sveriges medborgare. Fast helst bara den vita delen. Resten är särintressen...".

"Jag spyr – SVT gör om, gör rätt"

I kommentarsfältet får Dahlberg medhåll från andra besvikna tittare.

"Kan vita medelålders komikermän bara sluta, vi har fått nog, er humor är inte humor. Lägg ner, lär er, gör om eller lägg av."

"Men alltså. Hur svårt är det att göra om och göra rätt? Skärpning, SVT"

"Spyr. SVT gör om gör rätt. Finns inga ursäkter för detta"

"Meeen, alltså. Nej, inte ok med blackface. Ta bort det eller ha en FET disclaimer. Kanske spela in nytt material och skippa det gamla avsnittet. Hur som. Jag är med dig."

"SVT, det finns en massa saker som man kan ha som grund för en debatt. En massa saker som är KONSTRUKTIVA, vilket denna rasistiska sketch INTE är. Ta bort den".

I ett av "Grotesco"-avsnitten är en skådespelare målad med blackface. Bildkälla: SVT

Grotesco gick ut med offentlig ursäkt

År 2015 gick Grotesco ut med en offentlig ursäkt för det omdiskuterade avsnittet. Humorgruppen berättade då att de gjort sketchen i en ny tappning och valt att göra den karaktären till vit, något som SVT då rapporterade om.

"Just av skälet att vi inte vill förstärka rasistiska stereotyper. Grotesco är en antirasistisk humorgrupp", skev de bland annat.

SVT:s ändring efter kritiken 

Anton Glanzelius är programbeställare på SVT och i en kommentar till Nyheter24 säger han:

– Den här säsongen är 14 år gammal och vi hade inte gjort den här sketchen på detta sätt idag. Vi återpublicerar en hel säsong från 2007 med humorgruppen "Grotesco" och vi har valt att inte plocka bort ett enskilt avsnitt trots att en sketch innehåller delar där man okunnigt använder sig av stereotyper som inte är okej.

Anton Glanzelius. Bildkälla: Stella Pictures.

Däremot kommer SVT nu lägga in en text där de rasistiska stereotyperna i avsnittet "The trial" kommenteras.

– Vi kommer låta sketchen ligga kvar med en text som kommenterar det faktum att det är en gammal sketch som är genomförd på ett kulturellt okänsligt sätt, säger Glanzelius till Nyheter24.

Under onsdagsförmiddagen är det sjätte avsnittet med titeln "The trial" bortplockat. När avsnittet sedan läggs ut igen kommer det att vara med en kommentar om innehållet. Bildkälla: SVT

LÄS MER:

Tittarilska mot rasism i Big Brother: "Kasta ut henne"

Katti Göransson i Big Brother skrek nedsättande om samer

SVT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Talkshow blir gisslandrama i Bergfeldts nya bok

Felix Herngrens monsterlön – så mycket tjänar folkkära stjärnan

1 timme sedan
Felix Herngrens framgångar inom film och tv avlöser varandra. Men hur mycket tjänar egentligen den folkkäre skådespelaren och regissören? Nyheter24 har kikat närmare på saken.

Jill Johnson släpper ny countrysingel

3 timmar sedan
Countryartisten Jill Johnson släppte en ny singel på Långfredagen med titeln "It Only Took A Minute For My Country To Love Country" .

"Happy Valley"-skaparen bakom nytt Disney-äventyr

3 timmar sedan
Sally Wainwright står bakom hyllade tv-serier som ”Happy Valley” och ”Gentleman Jack”. Nu är hon aktuell med äventyrsserien ”Renegade Nell” – berättelsen om hur en flicka i 1700-talets England blir stråtrövare. Huvudrollen spelas av 21-åriga Louisa Harland.

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

idag 04:30
Countrylegendarerna Dolly Parton och Willie Nelson ger Beyoncés nya album "Cowboy Carter" extra Westernkrydda genom talade intron till några låtar. I Partons fall en kort prata före covern på hennes egen evergreen "Jolene".

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12
I slutet på mars sålde Zoe Fay Brown sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Här får ni veta vad slutpriset landade på.