Foto: Skärmdump/SVT
Foto: Skärmdump/SVT

Målsägande om Soran Ismail-dokumentären: "Det är så smutsigt"

I den nya SVT-dokumentären om Soran Ismail hörs ingen av de tre kvinnor som anmälde honom för sexuella övergrepp under metoo-hösten 2017. Nu öppnar en av de målsägande upp om varför hon avböjt från att medverka.


Efter en rad anklagelser om sexuella övergrepp under metoo-hösten 2017 drog komikern Soran Ismail sig tillbaka från rampljuset.

Men i en ny, hårt kritiserad SVT-dokumentär vid namn "Persona non grata" delges hans perspektiv om tiden efter anklagelserna. 

Här fokuserar man på hans upplevelse av att inte bli dömd i juridisk mening, men fortfarande bli sedd som en våldtäktsman av det svenska folket. 

Läs mer: Soran Ismail i ny dokumentär: "Inget brott att sona"

Foto: Skärmdump/SVT

"Det är så smutsigt"

Vad som däremot inte lyfts i dokumentären är offerperspektivet – och till Veckorevyn berättar en av kvinnorna som anmält Ismail om varför.

För hennes egen del kom en förfrågan om att medverka, vilket hon avböjde. Ett beslut hon inte säger sig ångra:

– Till mig sa de att de inte ska pröva skuldfrågan utan bara skildra vad som hände efteråt. Jag fick infon då de kontaktade mitt målsägandebiträde, och hon kände av situationen och rekommendera mig att vara försiktig. Det är jag glad för det så här i efterhand, säger kvinnan till VeckoRevyn och fortsätter:

– Och jag orkade inte ge mig in i det, det är så smutsigt. Men främst sa jag nej för att jag tidigt kände att det här skulle handla om Sorans agenda, och inte vara kritiskt mot honom.

"Extremt oetiskt"

Med i dokumentären är däremot journalisten och författaren Kajsa Ekis Ekman – och inte heller hon är helt nöjd med det färdiga resultatet på dokumentären.

I ett Instagraminlägg skriver hon att hon tidigt uppmanade SVT att ha med offrens röster i den två avsnitt långa serien. Att göra en dokumentär om sexualbrott utan att ta med offrens röster är oetiskt, skriver hon.

SVT var inte intresserade – enligt Ekis Ekman

Till VeckoRevyn berättar Ekis Ekman att hon bistått med kontaktuppgifter för att kvinnorna och SVT skulle komma i kontakt med varandra. 

– SVT var inte intresserade av att ha med dem. Jag gav ändå deras nummer till SVT och två ringde upp, men fick inte frågan om de ville vara med vad jag förstår, för det skulle inte handla om skuldfrågan, säger Kajsa Ekis Ekman till VeckoRevyn.

Kajsa Ekis Ekman. Foto: Skärmdump/SVT

"Hon hörde inte av sig"

När VeckoRevyn kontaktar Jorun Collin, projektledare för dokumentären, är hon av annan uppfattning. 

Enligt henne stämmer det att hon blev uppringd av två personer – varav en sade sig ha blivit utsatt av Ismail. Den andra kvinnan ska inte ha varit intresserad av att berätta om vad hon varit med om. 

Enligt Collin ska hon ha berättat om programmet och hoppats att kvinnan skulle höra av sig, vilket hon aldrig gjorde. 

Läs mer:

Kristoffer Appelquist svarar på kritiken om efter Soran Ismail-dokumentären

Anklagade Soran Ismail för sexövergrepp – döms för grovt förtal

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!