Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Paow emot abort efter våldtäkt: "Det är mord"

- 23/04/2013, 18:52 -
Paulina bloggar om sina åsikter mellan luncher, yta och festande.
1 av 3

Paulina bloggar om sina åsikter mellan luncher, yta och festande.

Paow drar sig inte för att skriva vad hon tycker i sin blogg.
2 av 3

Paow drar sig inte för att skriva vad hon tycker i sin blogg.

Webstagram

Så här såg det ut när Nyehter24 nyligen träffade Paulina Danielsson för en längre intervju.
3 av 3

Så här såg det ut när Nyehter24 nyligen träffade Paulina Danielsson för en längre intervju.

Paulina "Paow" Danielsson har rört upp känslor bland sina bloggläsare igen. Under måndagen skrev hon om abort, och menade att det är fel – även om kvinnan blivit gravid under våldtäkt.

Storbloggerskan Paulina "Paow" Danielsson, 19, lindar sällan in sina åsikter. I ett längre inlägg publicerat på måndagskvällen skriver hon bland annat om det laddade och ständigt omdebatterade ämnet abort. 

"Jag är emot aborter. Jag skulle aldrig göra en abort. Jag tycker att man tar något som skulle kunnat blivit ett liv då, även om man blir våldtagen", skriver hon, och fortsätter:

"Är man så dum så man inte anmäler det och tar dessa piller som motverkar oönskade graviditeter och så vidare som man faktiskt får om man söker hjälp…Ja, vi måste våga stå på oss själva tjejer."

I kommentarsfältet är det flera som reagerat på bloggerskans text. Men det kontroversiella inlägget är inget som har skrivits i all hast eller för att provocera.

– Jag tycker att abort är mord i de flesta lägen, säger hon till Nyheter24.

När är det inte mord?
– Jag vet inte. Man tar ju ett liv.

Även vid incest?
– Alltså man tar ju ett liv. På sjukhus försöker man hålla folk vid liv i flera år. Det är ju inte som att man får döda folk på gatan. Om folk vill göra abort så får de göra det, jag tänker inte stå på stan och protestera. Men jag tycker att det är mord, förklarar hon.

Zandra Kanakaris, vice ordförande i SKR – Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riskförbund, säger att många sexualbrottsoffer helt enkelt inte vågar anmäla våldtäkt. Och mörkertalet är stort.

– När det gäller våldtäkt och andra sexualbrott så finns det ett stort mörkertal just på grund av att så många inte vågar och inte vill anmäla. Det handlar om brott som fortfarande är väldigt tabubelagda och tyvärr så bemöts långt ifrån alla brottsoffer på ett önskvärt sätt. Många upplever att de inte alls får den hjälp de behöver, säger Zandra Kanakaris till Nyheter24. 

Dog efter att ha nekats abort

Debatten är ständigt aktuell. I januari var det flera stora bloggare som ville göra sin röst hörd och flera inlägg publicerades då om ämnet. 

I november 2012 lyftes frågan världen över efter att 31-åriga Savita Halappanavar nekats abort på Irland med hänvisning till landets katolska tro. Det trots kraftiga smärtor och att fostret i vecka 17 var döende. 

Inte heller när fostret slutat andas i hennes mage fick Savita göra abort. Dagen efter att hon sökt hjälp slutade hennes organ att fungera och 31-åringen dog. Något som hade kunnat förhindras om hon inte nekats göra abort, menar hennes make.

En kvinnas rätt

Enligt Socialstyrelsen utförs mellan 35 000 och 40 000 aborter årligen. 2012 minskade tonårsaborterna i Sverige.

– I Sverige är fri abort en rättighet till skillnad från många andra länder. Det innebär att varje kvinna har rätt att göra det val hon vill i den enskilda situationen vare sig hon vill behålla ett barn eller inte efter ett övergrepp, säger Zandra Kanakaris.