Krister Henriksson lämnar nu Alex Schulmans projekt med pjäsen "Tröstrapporter".
Krister Henriksson lämnar nu Alex Schulmans projekt med pjäsen "Tröstrapporter". - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Alex Schulman i bråk med Krister Henriksson: "Inget bra slut"

Alex Schulmans pjäs “Tröstrapporter” skulle haft premiär på Dramaten i vintras, men fick ett abrupt slut när Krister Henriksson lämnade projektet. Nu berättar Alex Schulman om splittringen:
– Det var inget bra slut kan man säga, säger han i ”Alex och Sigges Podcast”.


Alex Schulman och Sigge Eklund. Bildkälla: Claudio Bresciani/TT

Poddprofilen och författaren Alex Schulman, 46, pjäs “Tröstrapporter” skulle ha blivit hans debut som regissör och dramatiker. Föreställningen skulle haft premiär på Dramaten i vintras, men istället lades projektet på is - detta efter att skådespelaren Krister Henriksson, 75, som skulle spela huvudrollen lämnade projektet. Mängder av biljetter tvingades betalas tillbaka och framtiden för “Tröstrapporter” är nu oviss.

I “Alex och Sigges podcast” berättar nu Alex Schulman för lyssnarna och poddkollegan Sigge Eklund, 48, om vad som egentligen hände. Enligt honom ska han och Krister Henriksson ha blivit oense om manuset, något som ledde till att Schulman till slut avbröt det hela.

Alex Schulman. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

Alex Schulman: “Jag märkte att det inte skulle fungera”

Arbetet med pjäsen hade hunnit pågå i nästan två år. I Alex och Sigges podcast har Alex Schulman tidigare berättat att samarbetet med Krister Henriksson inte varit helt friktionsfritt.

– Det var rörigt utav bara helvete. Men tillslut så öppnade ändå vägen för oss, säger Alex i podcasten, och berättar att de skulle få till en premiär av pjäsen under vintern. 

Någonting som alltså inte blev av. Under ett möte under hösten ska Henriksson ha sågat manuset och sagt att texten inte rör sig, den lever inte, och att han inte kan gestalta manuset. Istället hade han velat framföra monologen med manuset i hand, något Alex Schulman inte ville gå med på.

– Ja, man skulle ju kunna tro att det skulle kunna ha att göra med att han inte orkade lära sig texten. För han ville gärna framföra det här, men han ville framföra det med manus i hand, säger Alex Schulman i “Alex och Sigges podcast” och fortsätter:

– Jag märkte att det inte skulle fungera. Så jag sa till honom att då måste vi nog avbryta det här. Vårt möte avslutades och vi har inte setts sedan dess. Det var inget bra slut kan man säga.

Krister Henriksson. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Försökte stoppa Henriksson - “ringde hela världen”

Men sedan tog det hela en ny vändning. Krister Henriksson hade enligt Alex Schulman anordnat en egen uppläsning av “Tröstrapporter”, som skulle ske på Artipelag på Värmdö i Stockholms skärgård. Detta skulle alltså ske utan tillåtelse från Alex Schulman och Dramaten.

– Det blev otroligt rörigt. Jag ringde upp hela världen. Jag ringde min agent och sa att du måste stoppa honom, berättar Alex i podden.

Efter detta stoppades alltså den uppläsning Krister Henriksson skulle hålla i skärgården, och i podcasten berättar Alex Schulman att han har en ny skådespelare på gång, aktuell för rollen.

Expressen har sökt Krister Henriksson för en kommentar.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!