Jake Lloyd
Star Wars-stjärnan Jake Lloyd drabbades av en svår psykos mitt på motorvägen. - Foto: AP Photo/Rogelio V. Soli/TT Bild, Stella Pictures

Star Wars-stjärna akut till psyket efter lunch på McDonald's

Den amerikanska Star Wars-stjärnan Jake Lloyd drabbades av en psykos mitt på motorvägen, när han var på väg hem från McDonald's med sin mamma Lisa.


Skådespelaren Jake Lloyd, 35, spelade en ung Anakin Skywalker i Star Wars: Episod 1 – Det mörka hotet från 1999. Jake var bara åtta år gammal när han valdes ut bland 3 000 sökande och fick drömrollen i George Lucas storfilm. 

Liam Neeson, Jake Lloyd och Ewan McGregor. Bildkälla: Stella Pictures.
Jake Lloyd och Pernilla August. Bildkälla: Stella Pictures.

Där spelade han bland annat mot stjärnor som Ewan McGregor, Natalie Portman, Liam Neeson och Pernilla August. 

Ewan McGregor och Jake Lloyd. Bildkälla: Stella Pictures.

Efter att ha spelat in filmen Madison år 2001 så blev det inga fler filmer för Lloyd. Han mådde inte bra. Som tonåring – började Jake höra röster. Och värre skulle det bli. 

Jake mådde slutligen så dåligt att han inte kunde fortsätta med skådespeleriet. Ett vanligt missförstånd, berättar Jakes mamma Lisa Lloyd, är att det var de negativa reaktionerna på Star Wars: Episod 1 – Det mörka hotet som fick Jakes mående att försämras och att han senare lämnade rampljuset. Något som inte alls stämmer, förklarar Lisa.

Jake Lloyd valdes ut av 3000 sökande att spela rollen som en ung Anakin. Bildkälla: Stella Pictures.
Jake Lloyds debutroll var i filmen Unhook the Stars 1996. Bildkälla: Stella Pictures.

Fick en psykos på motorvägen efter mat på McDonalds

Som 19-åring fick Jake diagnosen schizofreni, något som Lisa berättar är genetiskt från hans pappas sida.

I många år har han kämpat med psykisk ohälsa, och nu berättar mamman att han drabbades av en psykos när de i mars 2023 körde hem efter att ha varit och ätit mat på McDonald's. Hon märkte att Jake redan hade en dålig dag, och sedan eskalerade det.

– Han sa att han ville stänga av bilen. Och så stannade han bilen i mitten av tre filer, och vi var i mittfilen på motorvägen. Det var mycket ropande och skrikande, berättar Lisa i en intervju med Scripps News.

Jake Lloyd var en lovande barnstjärna, men hans karriär tog sig en annan vändning när han fick diagnosen schizofreni. Bildkälla: Stella Pictures.

Det tumultartade bråket orsakade en stor trafikstockning, och flera andra blister ringde då 112. När polisen anlände till platsen så ställde de flera frågor till Jake, och till svar fick de något av en "ordsallad", något som är ett tydligt tecken på schizofreni.

I mars 2023, efter incidenten på motorvägen, så fick Jake skrivas in på rehab. Där har han vårdats i ett år, och enligt mamma Lisa har han gjort stora framsteg. Enligt Lisa mår han "toppen" och har blivit "lite mer social".

Lisa ser ljust på framtiden.

– Jake älskade att filma Star Wars. Han hade så roligt. Jag skulle älska om han kunde göra något, och jag är säker på att han skulle vilja göra det. Han kan inte det just nu, men man vet aldrig hur mycket han kommer att förbättras. Så vi får se, berättar hon för Scripps News.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!