Stockholm

"Tom Cruise kommer att lämna sekten"

Nyheter24:s Quetzala Blanco: Tom har försökt lämna scientologerna förut – nu kommer han att försöka igen.


Läs mer
Så spionerade sekten på Tom

Läs hela reportaget på Village Voice om hur scientologerna manipulerade in Tom i sekten igen.

Pengar och en helgalen sekt. Det är det enda Tom Cruise, 50, har kvar.

Miljontals kronor, feta fastigheter, snabba motorcyklar och en nära vän som går under öknamnet "Den spinkige tyrannen" – vars verkliga namn är David Miscavige och vars verkliga roll är att vara högsta hönset över scientologsekten – det är vad Tom har kvar att spela med.

Smulor.

Och en miljonbunker under sitt hem att fly till när världens undergång närmar sig, så som scientologerna tror.

I bunkern fanns det plats för Katie och Suri också.

Men det finns inte längre på kartan.

Toms fru Katie Holmes, 33, har lämnat honom, och med sig ur äktenskapet tar hon parets dotter Suri Cruise, 6.

Katie är helt ointresserad av Toms pengar, hon behöver dom inte.

Trots att Katie Holmes har fått full vårdnad över Suri så får Tom träffa sin dotter då och då.

Sporadiska träffar, och ständigt övervakade av livvakter och barnflickor från Katies läger. Att känna sig som en brottsling när man träffar sin dotter, strängt övervakad, var förmodligen inte det Tom Cruise hade planerat i sitt liv.

Att Tom Cruise tjänar miljoner på sina filmer är också det en klen tröst, när han aldrig kommer att bli erkänd i finsalongerna. Trots att Tom Cruise är en briljant skådespelare kommer han aldrig att belönas med en Oscar.

– De vill inte ge en Oscar till en scientolog för de vill inte ge sekten mer uppmärksamhet, säger en källa till New York Times (via Celebuzz) och syftar på att Tom Cruise och John Travolta – bägge scientologer – aldrig har hedrats med guldstatyetten.

Jag är övertygad om att det bara är en tidsfråga innan Tom lämnar scientologsekten helt.

Tom Cruise är scientologernas tredje mäktigaste man. År 2008 hade Tom totalt pumpat in över 50 miljoner kronor i sekten, uppgav Daily Mail då.

Men det betyder det mycket lite när allt han någonsin hållit kärt plötsligt slitits från honom.

Att förlora sin fru och sitt barn är i min bok en rejält brutal väckarklocka med en öronbedövande ringsignal, som till och med borde väcka upp Tom ur den dvala som sekten har försatt honom i.

– Han befinner sig i en djup kris. Han har tappat kontrollen totalt, säger en källa till Us Weekly, via New York Post.

Tom blev scientolog efter sitt äktenskap med skådespelerskan Mimi Rogers som också hon hörde till rörelsen. Efter att Tom och Mimi skilde sig år 1990 så gjorde Tom ett par halvhjärtade försök att lämna sekten.

Framförallt eftersom hans nya kärlek vid den tiden, skådespelerskan Nicole Kidman, var en kraftig motståndare till sekten.

Tom slutade att gå på möten, och enligt källor till Village Voice så blev Tom "vansinnig" när han insåg vilket lurendrejeri sekten var.

Men det var ingen promenad i parken, det var inte bara att ta sitt pick och pack och gå. Sektens grepp över Tom var hårdare än någon kunde anat, och Tom hade kommit att bli deras viktigaste profil.

Tidningen Village Voice och deras journalist Tony Ortega gjorde tidigare i år en grundläggande kartläggning om hur scientologerna höll Tom Cruise under sträng bevakning, och hur de lyckades manipulera in honom i sekten igen. Deras källa heter Marty Ruthbun och hade även han en mycket hög position i scientologerna.

Marty Ruthbun berättar hur scientologerna till sin hjälp hade en man vid namn Michael Doven, som arbetade som Toms närmaste assistent. Från tidigt 1990-tal rapporterade Doven också Toms minsta steg till scientologernas högsta ledning: David Miscavige.
Doven berättade dagligen om allt som hände mellan Tom och Nicole, hur deras hemförhållanden var, hur Toms relation till Steven Spielberg var.

– David "Den spinkige tyrannen" Miscavige var orolig över att Tom skulle klippa helt med scientologin. Så han såg till att Doven rapporterade allt om vad Tom klagade över i sitt liv, om hans problem och så vidare – så att scientologerna kunde använda den informationen för att punktmarkera honom och "hjälpa" honom, säger Claire Headley, en kvinna som tidigare även hon var mycket högt uppsatt i rörelsen, men nu har hoppat av.

Frågan är om Tom kommer att kunna lämna sekten.

En person som inte har något att förlora längre kan ju bekant göra i stort sett som helst. Jag ser bara två utvägar för Tom: antingen gräver han ner sig i sorg och söker tröst i scientologin som praktiskt taget redan berövat honom allt; ett osmart drag – lite som att stanna kvar i en destruktiv relation med en partner som missbrukar eller slåss.

Eller så sträcker han på sig, tar sig i kragen och lämnar sekten för gott.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.