Måndag 26 Sep
Stockholm

Har egna snutar, spelade in porr och sålde crack

Jay-Z har sin egen färg.
1 av 5
Jay-Z har sin egen färg. Foto: Stella Pictures
Jay-Z kastar bokstavligen pengar omkring sig.
2 av 5
Jay-Z kastar bokstavligen pengar omkring sig. Foto: Stella Pictures
Han tar ingen skit.
3 av 5
Han tar ingen skit. Foto: Stella Pictures
Han har spelat in en mjukporrfilm.
4 av 5
Han har spelat in en mjukporrfilm. Foto: Peter Kramer/Scanpix
Han är inte särskilt bra på att spela låten Wonderwall på gitarr.
5 av 5
Han är inte särskilt bra på att spela låten Wonderwall på gitarr. Foto: Stella Pictures

Han har en egen färg, en egen snutpatrull, har spelat in mjukporr och är usel på att spela "Wonderwall" på gitarr – här är 9 fascinerande fakta om Jay-Z.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Snoop sålde kvinnor till kändisar: "Från stad till stad, tutte till tutte"

Hiphopstjärnan Snoop Lion avslöjar sitt mörka förflutna – samtidigt som han var på turné brukade han sälja kvinnor till andra superstjärnor. Bland hans klienter fanns både artister och sportidoler.

Läs mer här.

I kväll står hiphoplegenden Jay-Z, 43, på Globens scen. Därför passar vi på att välja några höjdpunkter från den biografi över Jay-Z som skribenten och författaren Mark Beaumont som jobbar på musiktidningen NME har skrivit. I boken, som har fått titeln "Jay-Z: King of America" går Beaumont till grunden med flera stora myter och legender om hiphopstjärnan.

Varför sköt han sin egen brorsa? Är han högsta hönset inom Illuminati? Och varför hatar han och Nas egentligen varandra?

För den som inte orkar läsa hela boken så har Beaumont på sin blogg själv listat en del minst sagt fascinerande fakta om Jay-Z.

Se en del av listan här:

1. Han har sin egen färg.
Med målet att kunna släppa "Jay-Z-utgåvor" av allting från jeepar till motorbåtar så skapade Jay-Z år 2005 sin egen färg, med patent och allt. Färgen heter Jay-Z-Blue, och är en mix av silver strösslad av platinum.

2. Snutarna älskar (hatar?) Jay-Z
I flera år så rappade Jay-Z om hur snuten var ute efter honom i allmänhet, och andra hiphopstjärnor i allmänhet.
Många trodde att Jay-Z hade blivit totalt paranoid – men slutligen visade det sig att Jiggas snutnoja var befogad.

År 2001 prejades han in av en hel polispatrull med blinkande sirener, som satte handbojor på Jay-Z och hans livvakt och tog in dom till polisstationen.

Väl där såg Jay-Z en hel fotovägg med bilder på rappare som polisens enhet Gang Intelligence Unit hade span på.
En av enhetens högsta prio var att ha span på Jay var han än en gick.
Till slut gick det så långt att Jay kände igen snutarna och brukade skämta med dom utanför nattklubbar.

3. Han tar hand om de sina
Emory Jones är Jay-Z:s kusin och gjorde en volta för kokainsmugglig – Emory var även chef över Jay-Z under hans lite well, hårdare dagar.
När Emory muckade i maj 2010 så såg Jay-Z till att kusinen möttes av en egen Maybach och han fick även ett toppjobb på Jiggas företag.

4. Pepparsprejade R Kelly
År 2002 planerade Jay-Z en arenaturné tillsammans med R Kelly. Turnén ställdes in eftersom R Kelly hamnade i en barnporrskandal, men år 2004 återupptog Kelly och Jay försöket med sitt samarbete.
Turnén var en mardröm från start, Kelly dök upp sent till viktiga repetitioner, i bland kom han flera timmar sent till giggen och drog opassande skämt om sina underåriga flickvänner.

När slutligen R Kelly stormade av scenen på Madison Square Garden efter att han trodde sig se någon vifta med en pistol i publiken så fick Jay -Z nog. R Kelly blev persona non grata och när han vid ett tillfälle försökte närma sig Jay-Z:s scen så blev han pepparsprejad av Jays crew.

5. Han fick ett infall och spelade "Wonderwall"
När Jay-Z skulle inta scenen på Glastonburyfestivalen så bestämde han sig en timme före sitt gig att göra en cover på Oasis klassiska "Wonderwall".
Dessvärre räckte inte en timme till för Jay-Z att lära sig att spela gitarr och inte heller ackorden. Trist.

6. Spelade in mjukporr
För att kränga sina tidigare singlar och ge sin dåvarande Roc-A-Fella kollega Damon Dash en chans att uppfylla sin dröm att bli filmproducent så sammanställde de Jay-Z videos till en 60 minuters långfilm som mest bestod av ocensurerad mjukporr.
I en scen ser vi Jay-Z och hans gäng på en privat herrgård som huserar en strippklubb, där nakna tjejer visar sina privata delar för Jay-Z och hans crew. Sen blir plötsligt någon nedskjuten. Slut.

7. Han skriver aldrig ner sina texter
Jay utvecklade sin specialla rapstil när han stod i gathörnen i New Jersey och krängde crack.
Då hade han inte direkt tid att skriva ner allt han kom på, så han lärde sig att sortera alla rhymes i en sektion av hjärnan – samtidigt som han sålde droger.
Snacka om multitasking.

8. Spelade för 20 personer på floppgig
Jiggas karriär gick inte över en natt. Jay-Z bekostade sin första singel tillsammans med en polare och sålde den utanför nattklubbar, barer och frisörsalonger.
År 1994 gav sig Jay-Z ut på vägarna med en liten van, och när han en gång skulle spela i Las Vegas för 1 000 personer dök det bara upp 20 tappra själar.

9. Kastar pengar i sjön
Så snart Jay-Z började tjäna stora pengar, framförallt efter hans genombrottshit "Hard Knock Life (Ghetto Anthem)", så kastade han bokstavligen pengar kring sig.
På Labor Day 1998 hade han en liten båtfest med Timbaland – då kastade Jay dollarsedlar i havet och sjöng med i sin egen låt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.