Fredag 16 Apr
Stockholm

Minns du de smutsiga banduppbrotten som skakat musikvärlden?

Oasis frontfigurer är syskonen Gallagher. Bröderna Noel och Liam gjorde snabbt succé och under 90-talet var bandet som störst. Men syskonen kunde inte hålla sams. 2009 kom uppbrottet efter ett stort bråk mellan bröderna. Efter en spelning i Paris uppstod bråket som ledde till slutet och kort efteråt skrev Noel: – Folk skriver och säger vad de vill, men jag kunde inte fortsätta jobba med Liam en dag till.
1 av 5
Oasis frontfigurer är syskonen Gallagher. Bröderna Noel och Liam gjorde snabbt succé och under 90-talet var bandet som störst. Men syskonen kunde inte hålla sams. 2009 kom uppbrottet efter ett stort bråk mellan bröderna. Efter en spelning i Paris uppstod bråket som ledde till slutet och kort efteråt skrev Noel: – Folk skriver och säger vad de vill, men jag kunde inte fortsätta jobba med Liam en dag till. Foto: AP
USA:s största band under 70-talet stavas The Eagles. Men succésagan fick ett tråkigt slut. Redan från starten var stämningen i gruppen dålig. Något som fick Don Henley och Randy Meiser att sluta tidigt. Under en turné 1980 kom slutet. Under hela turnén var stämningen dålig och när bandet skulle träffa senator Alan Cranston rann allt över. Medlemmarna hade för olika inställningar till att synas i politiska sammanhang och The Eagles splittrades där och då. Bandet har lyckligtvis återförenats flera gånger efter bråket och besökte Sverige 2011.
2 av 5
USA:s största band under 70-talet stavas The Eagles. Men succésagan fick ett tråkigt slut. Redan från starten var stämningen i gruppen dålig. Något som fick Don Henley och Randy Meiser att sluta tidigt. Under en turné 1980 kom slutet. Under hela turnén var stämningen dålig och när bandet skulle träffa senator Alan Cranston rann allt över. Medlemmarna hade för olika inställningar till att synas i politiska sammanhang och The Eagles splittrades där och då. Bandet har lyckligtvis återförenats flera gånger efter bråket och besökte Sverige 2011. Foto: AP
Ett gäng knarkare och en person med storhetsvansinne bildade tillsammans ett band. Som upplagt för kaos. För Guns N' Roses gick det också fel snabbt. De slog igenom 1987 men bara tre år senare sparkades trummisen Steven Adler. Bandet fortsatte men problemen mellan Axl Rose, Slash och Duff McKagan fortsatte. 1993 splittrades bandet och de kommer förmodligen aldrig uppstå igen. Inte med originalmedlemmarna i varje fall.
3 av 5
Ett gäng knarkare och en person med storhetsvansinne bildade tillsammans ett band. Som upplagt för kaos. För Guns N' Roses gick det också fel snabbt. De slog igenom 1987 men bara tre år senare sparkades trummisen Steven Adler. Bandet fortsatte men problemen mellan Axl Rose, Slash och Duff McKagan fortsatte. 1993 splittrades bandet och de kommer förmodligen aldrig uppstå igen. Inte med originalmedlemmarna i varje fall. Foto: FameFlynet / FameFlynet
The Clashs stora framgångar ledde till problem. 1982 släppte bandet singeln ”Rock the Casbah” som gjorde att bandet blev ett populärt punkband. Låten var skriven av trummisen Topper Headon, men efter succén kom man till ett slut. Medlemmarna kunde aldrig komma överens om vilken väg de skulle välja, därför bestämde de sig för att gå skilda vägar. Turerna kring bandet har varit fram och tillbaka sedan dess och medlemmarna har i stället gjort flera soloprojekt.
4 av 5
The Clashs stora framgångar ledde till problem. 1982 släppte bandet singeln ”Rock the Casbah” som gjorde att bandet blev ett populärt punkband. Låten var skriven av trummisen Topper Headon, men efter succén kom man till ett slut. Medlemmarna kunde aldrig komma överens om vilken väg de skulle välja, därför bestämde de sig för att gå skilda vägar. Turerna kring bandet har varit fram och tillbaka sedan dess och medlemmarna har i stället gjort flera soloprojekt. Foto: AP
Rage Against The Machine slog igenom ordentligt i slutet av 90-talet. De tog bland annat hem en Grammis under 2001, men det var också då som bandet splittrades. Sångaren Zack de la Rocha avslöjade den 18 oktober år 2000 att han lämnade gruppen för egna projekt. ”Jag tycker att det är nödvändigt att lämna Rage nu eftersom vår beslutsprocess är hel misslyckad” skrev sångaren. Men de gjorde ett försök till sammanslagning sju år senare – men fortfarande är det en rörig historia.
5 av 5
Rage Against The Machine slog igenom ordentligt i slutet av 90-talet. De tog bland annat hem en Grammis under 2001, men det var också då som bandet splittrades. Sångaren Zack de la Rocha avslöjade den 18 oktober år 2000 att han lämnade gruppen för egna projekt. ”Jag tycker att det är nödvändigt att lämna Rage nu eftersom vår beslutsprocess är hel misslyckad” skrev sångaren. Men de gjorde ett försök till sammanslagning sju år senare – men fortfarande är det en rörig historia. Foto: AP

Oasis, Guns N' Roses och Rage Against The Machine. Alla har de en sak gemensamt – först framgång och sedan uppbrott. Syskonbråk och knarkproblem är något som minst sagt ställt till det.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
De svåra uppbrotten
Här är hela listan som Rolling Stone har satt ihop.   

Att hålla ihop i ett band är inte lätt alla gånger. Många band har splittrats efter interna intriger eller skandaler. För syskonparet i Oasis slutade det inte bara med att bandet splittrades - bröderna ville inte längre ha med varandra att göra. 

Bläddra mellan bilderna ovan för att läs mer om fem historier kring band som har stått för stora succéer för att sedan splittras. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela