Inte en popgrupps-tjej. Margaret Berger har alltid gått sin egen väg.
1 av 4
Inte en popgrupps-tjej. Margaret Berger har alltid gått sin egen väg. - Foto: Pressbild
Margaret Berger är kanske mest känd för att ha medverkat i Eurovision song contest. Hon slutade fyra. Norges sjätte bästa placering någonsin.
2 av 4
Margaret Berger är kanske mest känd för att ha medverkat i Eurovision song contest. Hon slutade fyra. Norges sjätte bästa placering någonsin. - Foto: Pressbild
Mycket av hennes favoritmusik är svensk, The Knife, Veronica Maggio, Christian Walz och Lykke Li. "Ni svenskar är helt enkelt jättebra på musik."
3 av 4
Mycket av hennes favoritmusik är svensk, The Knife, Veronica Maggio, Christian Walz och Lykke Li. "Ni svenskar är helt enkelt jättebra på musik." - Foto: Pressbild
Efter sju år vet hon precis vem hon är som artist.
4 av 4
Efter sju år vet hon precis vem hon är som artist. - Foto: Pressbild

Margaret Berger: Prästdotter, wildcard men ingen jäkla Gaga

Hon är prästdottern som blev buddhist, som slagits som underdog och wildcard men blir irriterad när hon anklagas för att kopiera Lady Gaga. Nyheter24 möter artisten Margaret Berger.


Mer om Margaret

Margaret är född 1985 (28 år) och har efter sin "Idol"-medverkan släppt ett album. 

Låten hon ställde upp i Eurovision med fick maximala poäng av Sverige, Finland och Storbritannien. Hon slutade på en fjärdeplats med 191 poäng.

– Det finns jättemånga killar med jeansskjortasom spelar gitarr. Men där lägger man större vikt vid musiken än stilen, konstaterar Margaret Berger där hon sitter på en stol i ett sterilt rum på sitt skivbolag. 

Hennes platinablonda hår hänger i en slarvig fläta likt den hon hade när hon representerade Norge i Eurovision tidigare i år.

Det är inte så märkligt attden norska electro/pop-artisten jämförs med Lady Gaga, men det gör henne frustrerad, förklarar hon. Att det inte finns utrymme för kvinnliga artister med liknande stil och att hon därför kallats en kopia. 

"Är sådant man inte får säga"

– Ser man min video från 2006 och 2007 så gör jag saker som Lady Gaga gör efter det. Jag har alltså gjort det före henne men detär sådant man inte får säga, kommenterar Margaret Berger de diskussioner om liknelse mellan de två artisterna emellan som kom upp under Eurovision. 


Då var hon favorittippad. En situation tvärtemot då karriären först tog fart under norska Idol 2004. 

– Jag var den där underdog/wildcard-artisten.Jag höll på att åka ut hela tiden men höll mig fast, förklarar Margaret Berger och greppar tag iarmstöden på stolen. 

Hon höll sig kvar ända till final där hon slutade på en andraplats. 

Margaret Berger har enligt sig själv alltid haft svårt att passa in i ramen, därför var uppväxten på en ö utanför Trondheim inte optimal.

"Alla känner apan men apan känner ingen"

– Det var en liten ö med 4000 människor. Vi var inflyttade så alla visste vilka vivar, alla känner apan men apan känner ingen. Jag var dessutom annorlunda och exhibitionistisk, det ska man inte vara.

Hennes pappa arbetade som präst. 

– Min pappa är kristen men jag är inte det. Jag var faktiskt aktiv buddhist i två år. 


Den nya plattan ”The New Religion" som kommer vid årsskiftet är en anspelning på den tro hon länge sökt efter. Ett album som är lika svenskt som norskt, medverkande är bland annat producentduon MatchoPsycho från Göteborg. 

Med andra ord känner hon sig ganska hemma i Sverige, eller?

Kontrollfråga: Vad heter Sveriges kung? 

– Carl Gustaf... Den femte?

Fel svaret är 16. Vad heter vår stadsminister? 

– Är det en kvinna?

Nej. Men Melissa känner du till? 

– Horn ja!  

Vilken svensk låt önskar du att du skrivit själv? 

– Got some av Lykke Li.


Det tog sju år att hitta både sitt sound och sig själv, så länge har Margaret Berger bland annat jobbat som musikproducent på norsk radio. 

– Jag önskar dock att jag hade använt fyra år, inte sju, till att finna mig själv. 

Men nu vet hon vem hon är som artist:

– Jag är en klassiska skandinavisk, electropop-tjej. Vi är ju något av ett platinablont tjejgäng med svenska Robyn, norska Bertine Zetlitz och Annie, funderar hon. 

Ni skulle kunna bli ett enda stort tjejband?

 – Det hade nog blivitmycket drama då, säger Margaret Berger och skrattar.  

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här visar Tuva Novotny upp döttrarna

Nicci Hernestig triggervarnar sin senaste kroppsbild

Nicci Hernerstig, 24, publicerade nyligen en bild som hon valde att lägga en triggerwarning på. "9 veckor...", skrev hon till bilden.

Detaljen i nya bilden på Mark Levengood och Jonas Gardell: "Är det inte...?"

Det har gått mer än ett år sedan Mark Levengood och Jonas Gardell meddelade att de skulle gå skilda vägar. Men skilsmässan till trots så är ett av Sveriges mest kända ex-par än idag goda vänner.

"Trädgårdstider"-profilens Instagram plötsligt borta

1 timme sedan
Hundratusentals svenskar bänkar sig framför "Trädgårdstider" varje vecka och SVT-programmet engagerar många i sociala medier. Men nu har en av "Trädgårdstider"-profilerna, som hade 96 000 följare, plötsligt försvunnit från Instagram.

Allt om Dante Zia: Partner, längd och familj

1 timme sedan
Dante Zia är en svensk kock och programledare. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Zia.

Zara Larssons konsert hotas av väderkaos

1 timme sedan
Zara Larssons konsert i Dubai på torsdagskvällen hotas av väderkaos. Staden har de senaste dagarna drabbats av regnoväder och massiva översvämningar, flygplatsen och skolorna är stängda och befolkningen uppmanas att hålla sig inomhus.