Söndag 23 Jan
Stockholm

Margaret Berger: Prästdotter, wildcard men ingen jäkla Gaga

Inte en popgrupps-tjej. Margaret Berger har alltid gått sin egen väg.
1 av 4
Inte en popgrupps-tjej. Margaret Berger har alltid gått sin egen väg. Foto: Pressbild
Margaret Berger är kanske mest känd för att ha medverkat i Eurovision song contest. Hon slutade fyra. Norges sjätte bästa placering någonsin.
2 av 4
Margaret Berger är kanske mest känd för att ha medverkat i Eurovision song contest. Hon slutade fyra. Norges sjätte bästa placering någonsin. Foto: Pressbild
Mycket av hennes favoritmusik är svensk, The Knife, Veronica Maggio, Christian Walz och Lykke Li. "Ni svenskar är helt enkelt jättebra på musik."
3 av 4
Mycket av hennes favoritmusik är svensk, The Knife, Veronica Maggio, Christian Walz och Lykke Li. "Ni svenskar är helt enkelt jättebra på musik.". Foto: Pressbild
Efter sju år vet hon precis vem hon är som artist.
4 av 4
Efter sju år vet hon precis vem hon är som artist. Foto: Pressbild

Hon är prästdottern som blev buddhist, som slagits som underdog och wildcard men blir irriterad när hon anklagas för att kopiera Lady Gaga. Nyheter24 möter artisten Margaret Berger.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Mer om Margaret

Margaret är född 1985 (28 år) och har efter sin "Idol"-medverkan släppt ett album. 

Låten hon ställde upp i Eurovision med fick maximala poäng av Sverige, Finland och Storbritannien. Hon slutade på en fjärdeplats med 191 poäng.

– Det finns jättemånga killar med jeansskjortasom spelar gitarr. Men där lägger man större vikt vid musiken än stilen, konstaterar Margaret Berger där hon sitter på en stol i ett sterilt rum på sitt skivbolag. 

Hennes platinablonda hår hänger i en slarvig fläta likt den hon hade när hon representerade Norge i Eurovision tidigare i år.

Det är inte så märkligt attden norska electro/pop-artisten jämförs med Lady Gaga, men det gör henne frustrerad, förklarar hon. Att det inte finns utrymme för kvinnliga artister med liknande stil och att hon därför kallats en kopia. 

"Är sådant man inte får säga"

– Ser man min video från 2006 och 2007 så gör jag saker som Lady Gaga gör efter det. Jag har alltså gjort det före henne men detär sådant man inte får säga, kommenterar Margaret Berger de diskussioner om liknelse mellan de två artisterna emellan som kom upp under Eurovision. 


Då var hon favorittippad. En situation tvärtemot då karriären först tog fart under norska Idol 2004. 

– Jag var den där underdog/wildcard-artisten.Jag höll på att åka ut hela tiden men höll mig fast, förklarar Margaret Berger och greppar tag iarmstöden på stolen. 

Hon höll sig kvar ända till final där hon slutade på en andraplats. 

Margaret Berger har enligt sig själv alltid haft svårt att passa in i ramen, därför var uppväxten på en ö utanför Trondheim inte optimal.

"Alla känner apan men apan känner ingen"

– Det var en liten ö med 4000 människor. Vi var inflyttade så alla visste vilka vivar, alla känner apan men apan känner ingen. Jag var dessutom annorlunda och exhibitionistisk, det ska man inte vara.

Hennes pappa arbetade som präst. 

– Min pappa är kristen men jag är inte det. Jag var faktiskt aktiv buddhist i två år. 


Den nya plattan ”The New Religion" som kommer vid årsskiftet är en anspelning på den tro hon länge sökt efter. Ett album som är lika svenskt som norskt, medverkande är bland annat producentduon MatchoPsycho från Göteborg. 

Med andra ord känner hon sig ganska hemma i Sverige, eller?

Kontrollfråga: Vad heter Sveriges kung? 

– Carl Gustaf... Den femte?

Fel svaret är 16. Vad heter vår stadsminister? 

– Är det en kvinna?

Nej. Men Melissa känner du till? 

– Horn ja!  

Vilken svensk låt önskar du att du skrivit själv? 

– Got some av Lykke Li.


Det tog sju år att hitta både sitt sound och sig själv, så länge har Margaret Berger bland annat jobbat som musikproducent på norsk radio. 

– Jag önskar dock att jag hade använt fyra år, inte sju, till att finna mig själv. 

Men nu vet hon vem hon är som artist:

– Jag är en klassiska skandinavisk, electropop-tjej. Vi är ju något av ett platinablont tjejgäng med svenska Robyn, norska Bertine Zetlitz och Annie, funderar hon. 

Ni skulle kunna bli ett enda stort tjejband?

 – Det hade nog blivitmycket drama då, säger Margaret Berger och skrattar.  

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt