Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Nu har man ryktet om att vara den otroligt bra människan"

Chris Medina är tillbaka.
1 av 4

Chris Medina är tillbaka.

JONAS EKSTROMER

Han blev känd för sin låt What are words som skrevs i samband med att hans fru råkade ut för en allvarlig bilolycka.
2 av 4

Han blev känd för sin låt What are words som skrevs i samband med att hans fru råkade ut för en allvarlig bilolycka.

Ap

Han har gjort den nya låten med svenska Getty Domein.
3 av 4

Han har gjort den nya låten med svenska Getty Domein.

Maja Suslin / SCANPIX

Här i Melodifestivalen 2010.
4 av 4

Här i Melodifestivalen 2010.

Maja Suslin / SCANPIX

Nöje | 25/01/2014 08:36

Du känner igenom hans röst från succélåten ”What are words”. Chris Medina är tillbaka. Tillsammans med Getty Domein har han gjort låten som handlar om att kunna förändra världen på sitt egna sätt. Nyheter24 pratar med artisterna om låten som kom till efter att Getty hittat ett ensamt barn i en balja i en flod.

De lärde känna varandra efter att de träffats genom den svenska musikproducenten Anders Bagge för några år sedan. Snabbt blev de två artisterna vänner.

–  Getty ringde upp mig och berättade om den här låten och skickade mig texten. Jag gillade visionen som Getty hade. Tre veckor senare var jag här för att spela in den, svarar Chris.

Låg i en balja som flöt i en flod

Det var när Getty 2009 besökte Kongo för att besöka sina föräldrars grav som han såg ett barn som låg i en balja som flöt i en flod.

– Jag försökte hinna ikapp baljan för rädda barnet. Eftersom det var krig då skrek mina vakter ”tar du det barnet får du ta med dig det tillbaka till Sverige”. Man slänger barn på det där sättet i Kongo. Antingen är barnen resultat av våldtäckt eller så är föräldrarna drabbade av HIV. Det finns nästan inga resurser eller pengar i landet för att försörja en familj. När jag kom hem så fick jag tanken att skriva, berättar Getty.

Blir den här sången som en slags bearbetning av vad du såg och upplevde i Kongo?

– Det blir det. Det var väldigt jobbigt och jag är väldigt glad att jag får hålla på med musik och bearbeta mina problem på det här sättet. 

I låten ställer ni frågan ”lever vi i en värld utan själ?” vad betyder den meningen för er?

– Hur kan jag förändra i min lilla värld? Tänker jag. Jag tycker personligen inte att vi lever i en själlös värld, jag tycker det är en värld fylld av både empati och medlidande och jag tror att vi kan göra saker om vi bara samarbetar, svarar Chris.

En stor del av vinsten från låten går till den svenskgrundade organisationen Childhood som startats av drottning Silvia. Ett stöd som kom på initiativ av Anders Bagge. 

– Det är små barn, som ska få leva liv som barn men i stället måste de ta upp ett vapen och springa från sitt hem eller så blir de kidnappade eller offer för trafficking. Jag kan knappt föreställa mig det, men det är en verklighet. Att få vara en del av att försöka förändra och stoppa det är för mig att värdera livet, eftersom de barnen är vår framtid, säger Chris. 

Det är inte första gången Chris musik står för något som är gott. I succélåten "What are words" från 2011 sjunger han till och om sin fästmö Juliana som precis råkat ut för en bilolycka. Läkarna var eniga. Hennes liv skulle inte gå att rädda. Men Chris var envis. Han beslöt sig för att låta sin fästmö fortsätta ligga i respirator. En och en halv månad senare vaknade Juliana upp ur sin koma

– Nu har man ryktet om att vara den här otroligt bra människan. Med den här historien i ryggen så går jag på en tunn linje där jag antingen lyckas eller misslyckas. Det är det läskiga.

Filmen ”What are words?” har snart premiär och den är baserad på dig och din fästmös historia, hur känns det?

– Om vår händelse har inspirerat folk till att göra en film så är det helt okej med mig, speciellt om det kan förändra folks liv. Eller stoppa ungdomar från att dricka och köra bil. Ungdomar tror att de är odödliga. Jag gjorde det och det gjorde Juliana, min fästmö, med och titta vad som hände. 

Innan någon lyssnar på er låt, har ni någonting ni vill säga?

–  Om jag fick prata till de utsatta barnen så hade jag nog sagt att ni inspirerar, det var inte för ingenting ni gick igenom det som ni gick igenom, er händelse försvann inte, utan det kommer att hjälpa andra. Till publiken så hoppas jag att de vaknar morgonen efter och tänker ”hur kan jag vara en bättre person idag?”. En snöbolls effekt som gör det lite bättre i framtiden, säger Chris.

Lyssna på låten här:


Lyssna på What are words:


Getty i Mello: