Fredag 27 Maj
Stockholm

Så bra är Disneys nya "Lejonkungen"

Disneys uppföljare till "Lejonkungen" heter "Lejonvakten: Ryter igen", och har premiär idag. Så här bra är filmen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det har hunnit gå hela 22 år sedan "Lejonkungen" satte en hel värld i brand och blev en av de mest älskade Disney-filmerna någonsin. Nu slår Disney på stort igen – och bjuder de yngre tittarna på "Lejonvakten".

Men till skillnad från Lejonkungen så är det här inte fullt fokus på lejonen – "Lejonvakten" är en betydligt mer modern och inkluderande film. Alla ska med, liksom.

När lejonet Kion, som är son till Simba och Nala, inser att han kan ryta som ett fullvuxet, kaxigt lejon så får han nämligen i uppdrag att sätta ihop det så kallade Lejonvakten.

Kion, som går sin egen väg, väljer – till sina föräldrars besvikelse – ut helt andra djur än lejon.

Kion och Bunga.

Gängets uppdrag blir så klart att skydda lejonriket från de onda skurkarna.

Den brokiga skaran består av bland annat en grävling, en flodhäst, en häger – och sist men inte minst, den smidiga och stencoola geparden Fuli, som är min personliga favorit. Tillsammans ger de sig ut på allehanda äventyr på savannen.


Lejonvakten är en klassisk berättelse om de goda och de onda, som här bland annat symboliseras av de väsande hyenorna. Visst, "Lejonvakten" förvaltar "Lejonkungens" arv när det kommer till animeringen (jag är sjukt tacksam över att det inte är någon ful "modern" animation här), musiken och budskapet.

Men den som förväntar sig att se en ny "Lejonkungen" kommer att bli besviken – det här känns främst som en film riktad till mindre barn, eller något som vi 30+ smått sentimentalt myskollar på för att minnas bättre tider.

Och det behöver ju inte vara fy skam.

”Lejonvakten: Ryter igen” har premiär på Disney Junior den 25 mars kl 17:15.

Kommentera
Kopiera länk
Dela