Quentin Tarantino talar ut om Harvey Weinsteins övergrepp

- 20/10/2017, 12:02 -
Nu bryter Quentin Tarantino tystnaden om Harvey Weinstein.

Nu bryter Quentin Tarantino tystnaden om Harvey Weinstein.

Evan Agostini/Invision/AP, AP Photo/Matt Sayles, TT/Bilden är ett montage.

Regissören Quentin Tarantino har varit vän med Harvey Weinstein i 25 år. Quentin ångrar nu att han inte gjorde mer för att stoppa Harvey.

Skandalen kring en av Hollywoods största filmproducenter Harvey Weinstein, 65, växer i vansinnig takt. Flera kvinnor har trätt fram och berättat om sexuella trakasserier, övergrepp och våldtäkter.

Skådespelerskor som Ashley Judd, Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Rose McGowan, Lea Seydoux och Cara Delevingne har alla vittnat om de fruktansvärda handlingar som Harvey har utsatt dom för.


Angelina Jolie och Gwyneth Paltrow. Bildkälla: AP File/TT Bild.

Flera skådespelare och regissörer – däribland George Clooney, Matt Damon, Leonardo DiCaprio, Oliver Stone, Meryl Streep och Benedict Cumberbatch – har gått ut och fördömt Harveys handlingar.

Även den tidigare amerikanska presidenten Barack Obama och hans hustru Michelle gick ut med ett uttalande där de skrev att de kände sig "äcklade" av det Harvey har utsatt kvinnor för.

Men en som det länge varit märkligt tyst ifrån är regissören Quentin Tarantino, 54, som har samarbetat med Harvey i bland annat filmerna "Pulp Fiction", "Django Unchained", "Inglourious Basterds", "Kill Bill 1" och "Kill Bill 2". 

John Travolta och Samuel L. Jackson i "Pulp Fiction" 1994. Filmen regisserades av Quentin Tarantino och producerades av Harvey Weinstein. Bildkälla: Stella Pictures.

Alla filmer har blivit stora succéer för både Quentin och Harvey, och de har jobbat nära varandra sedan Quentins genombrottsfilm "Reservoir Dogs" som släpptes 1992.

Leonardo DiCaprio i "Django Unchained". Bildkälla: Stella Pictures.

För en vecka sedan gick Quentin ut med ett pressmeddelande där han berättade att han kände sig "hjärtekrossad" över nyheterna om Harvey Weinstein. 

– Jag behöver några fler dagar för att bearbeta min smärta, känslorna, ilskan och minnet innan jag pratar mer öppet om det här, sa Quentin då, skriver The Guardian.

Nu bryter Quentin tystnaden – och erkänner att han i flera decennier har varit medveten om Harveys övergrepp mot kvinnor.

– Jag visste tillräckligt för att göra mer än vad jag gjorde, säger Quentin.


Quentin Tarantino och Harvey Weinstein på premiären av "Inglourious Basterds" i Rom år 2009. Bildkälla: AP Photo/Sandro Pace/TT Bild

– Det var mer än bara de vanliga ryktena och det vanliga skvallret. Det var inte andrahandsinformation. Jag visste att han har gjort några av de här sakerna, säger Quentin i en intervju med New York Times.

– Jag önskar att jag hade tagit ansvar för vad jag hörde, säger Quentin.

Tarantino berättar även att han var medveten om den förlikningen Harvey hade ingått med skådespelerskan Rose McGowan efter att han ska ha våldtagit henne.

Harvey ska även ha gjort närmanden mot Tarantinos dåvarande flickvän Mira Sorvino.

– Jag kunde inte fatta att han gjorde det så öppet, han gick över gränsen fruktansvärt mycket, säger Tarantino till New York Times.

Harvey Weinstein och Quentin Tarantino på Screen Actors Guild år 2010. Bildkälla: AP Photo/Mark J. Terrill/TT Bild

Under torsdagen beslöt sig Los Angeles polis – LAPD – för att öppna en utredning som gäller ett fall från 2013. Då ska Weinstein ha våldtagit en italiensk modell, skriver Independent.

Vill du ha fler nyheter från Nyheter24? Ladda ner vår app!