Artisten R Kelly döms på alla nio åtalspunkter.
Artisten R Kelly döms på alla nio åtalspunkter. - Foto: Antonio Perez/AP/TT

Artisten R Kelly döms för övergrepp och människohandel

Den världsberömde artisten R Kelly döms för bland annat sexuella övergrepp och människohandel i amerikansk domstol. Nu riskerar 54-åringen flera årtionden i fängelse.


Under måndagskvällen svensk tid meddelade en enad jury att världsartisten R Kelly, 54, döms som skyldig på totalt nio åtalspunkter, däribland människohandel, utpressning och sexuella övergrepp.

I samband med att juryn presenterade sin dom satt 54-åringen, vars riktiga namn är Robert Sylvester Kelly, nästintill orörlig och med ett munskydd som dolde eventuella ansiktsuttryck, rapporterar New York Times.

R Kelly har varit frihetsberövad sedan 2019

Det är ett tjugotal kvinnor och en man som anklagat och polisanmält artisten för sexuella övergrepp och en rad andra brott, vilket gjort att han suttit frihetsberövad ända sedan 2019.

Brotten i fråga spänner över drygt tre årtionden.

Kallat målsäganden "missnöjda groupies"

Under rättegången, som senarelagts på grund av pandemin, har R Kellys försvar hela tiden hävdat hans oskuld och menat att de målsäganden varit "missnöjda groupies".

R Kelly riskerar långt fängelsestraff

Nu riskerar världsstjärnan att dömas till årtionden i fängelse, enligt BBC. Straffpåföljden väntas meddelas den 4 maj 2022. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Irländska artister vill se Eurovisionbojkott

igår 22:56

SVT:s “Gift vid första ögonkastet” plockas ner

igår 22:54
Under måndagskvällen drabbades SVT Play av tekniska problem och tredje avsnittet av “Gift vid första ögonkastet” gick inte att spela upp. Man valde därför att plocka bort avsnittet tillfälligt.

N-ord användes vid debatt – deltagare avbröt

igår 19:34
Det så kallade "n-ordet" användes vid flera tillfällen under en debatt på Kulturhuset stadsteatern i Stockholm i helgen. Paneldeltagaren Barakat Ghebrehawariat valde att kliva av scenen – och anklagar nu stadsteatern för likgiltighet.

Känd designer fick fängelse för väsksmuggling

igår 18:32
Den kända designern Nancy Gonzalez har dömts till 18 månaders fängelse för att ha smugglat handväskor i krokodilskinn.

Lisa Ajax och Max har valt dotterns namn: ”Plupp”

igår 17:03
Lisa Ajax och sambon Max Huss väntar sitt första barn. Det är en flicka som är beräknad att komma i juni. Nu har paret valt vad den dottern ska heta.

Paniken inför Den stora älgvandringen-premiären: "Ursäkta, vad tänker ni med?"

igår 16:27
"Den stora älgvandringen" 2024 har haft premiär och i samband med det berättar produktionen om paniken när livesändningen drog igång 2019. – Hela idén är ju lite halvkorkad, säger Johan Erhag, projektledare för programmet, till SVT.