Ida Kjos har släppt ett känslosamt avsnitt om Elin Kjos sista tid i livet.
Ida Kjos har släppt ett känslosamt avsnitt om Elin Kjos sista tid i livet. - Foto: Skärmavbild/Instagram/elinkjos

Ida Kjos i tårar – berättar om Elin Kjos sista tid i livet: "Höll henne i handen"

Publicerades: 28 Mar, 08:23

I ett känslosamt poddavsnitt berättar Ida Kjos om systern Elin Kjos bortgång och sista tid i livet.
– Jag vet inte hur man gör, men jag vet att jag vill försöka leva som du gjorde, säger en känslosam Ida i "Systrarna Kjos".


Det var för en dryg vecka sedan som träningsprofilen Elin Kjos, som diagnostiserades med obotlig lungcancer under våren 2020, somnade in.  

"Sjukdomen eskalerade snabbt i slutskedet och kroppen orkade inte mer. Som hon tagit sig an denna utmaning. Med mod, styrka och kärlek till livet och de runtomkring henne. Du är enastående vår älskade Elin", skrev familjen i ett inlägg på Kjos Instagram. 

Ida Kjos om Elin Kjos: "Cancern hade spridit sig"

Under drygt ett års tid drev Elin Kjos podcasten "Systrarna Kjos" tillsammans med systern Ida Kjos och på måndagen släppte 

På måndagen släppte Elin Kjos syster Ida Kjos ett 20 minuter långt avsnitt av podden, med titeln "Vila i frid Elin".

– Som ni ni vet..., börjar hon, innan hon brister ut i gråt.

– Det här kommer kanske inte gå så bra... Som ni ni vet så somnade Elin in tidigare förra veckan. Hon fick besked på måndagen, när ni hör det här så var det en vecka sedan, att cancern hade spridit sig och nu fanns i hela kroppen. Det var ett väldigt tungt besked, även om Elin också kände att hon sakta men säkert blev sämre och det inte tycktes vända. 

Ida berättar att veckan efter beskedet var tung för Elin, men att hon trots det försökte det bästa av tiden.

– Hon ville hitta det som var fint och ljust och saker hon kunde glädjas åt. Så hela den veckan hade hon besök av sina närmaste vänner och oss i familjen. Vi sov över. Vi sjöng tillsammans. Skrattade och grät inte så mycket. Lite, men Elin tyckte det var onödigt att sitta och prata om saker som var jobbiga.

KRÖNIKA. Så lyckades Elin Kjos skaka om en hel nation

Ida Kjos: "Höll henne i handen hela tiden"

Ida Kjos berättar hur hennes syster varit "fenomenal" på att, i podcasten, försöka vara positiv, även om hon under de senaste månaderna haft väldigt ont.

– På fredagen hade hon väldigt svårt att andas. Svårt att gå. Hon behövde syrgas för att föra en konversation. 

Trots detta ville Elin Kjos ta sig ut på en promenad, som sedermera slutade med att hon insisterade på att få köra Ida i rullstolen som var avsedd för henne. 

– Vi sa hejdå och att vi älskar varandra, sedan åkte jag hem till familjen. Sedan på kvällen fick hon veta att hon hade vätska kring hjärtsäcken och de skulle försöka tömma det dagen efter. Man trodde att det var det som hade gjort att hon hade väldigt svårt att andas. 

Ingreppet genomfördes dagen därpå, under lördagen. 

 – Men så på morgonen på söndag så får hon plötsligt ett hjärtstopp. Mamma och pappa är med henne i rummet. Hon läggs i respirator för att se om hennes liv går att rädda, säger Ida i podcastavsnittet och säger att väckningsförsöken sedan inte går som tänkt. 

Efter två dygn slutar Elin att andas.

– Det är som att de där dygnen på sjukhuset... Tid och rum bara försvann. Hungern försvann. Vi sov vid hennes sida och höll henne i handen hela tiden, säger en känslosam Ida.

Stödet till Elin Kjos familj: "Kommer sakna hennes skratt"

"Vill försöka leva som du gjorde"

En bit in i avsnittet konstaterar Ida Kjos också att hon vet precis vad hennes syster hade sagt till henne. 

– Vid det här laget hade Elin sagt: "nu får du sluta syrran. Folk orkar inte höra på bara mörker och gråt hela tiden. Nu får du prata om något som är roligare". Men sanningen är att det är svårt att hitta saker som är roliga nu, säger hon med gråten i halsen.

– Jag vet inte hur man gör, men jag vet att jag vill försöka leva som du gjorde. Att så mycket som möjligt vara här och nu. 

Ida Kjos: "Betyder mycket för mig och oss"

Ida Kjos passar också på att tacka personalen på Karolinska sjukhuset. 

– Jag är så tacksam för hur ni bemötte oss som familj och hur ni gjorde det så bra som möjligt för vår älskade Elin.

Hon riktar sig även till Elin och alla de människor som visat sitt stöd efter systerns bortgång.

– Jag tror inte du förstod vilken impact du verkligen haft på människor. Inte bara oss, dina närmaste, utan det bara väller in så mycket kärlek och omtanke och det är så himla fint att se. Även om det inte läker någonting eller får henne att komma tillbaka, så gör det timmarna lite mer uthärdliga. 

– Så jag vill verkligen tacka alla er som har skickat mejl och blommor och sms och skrivit på Instagram och delat och visat hur mycket hon betydde för er. För det betyder mycket för mig och för oss, säger hon i avsnittet

Läs alla våra artiklar om Elin Kjos här.

Relaterat
Senaste nytt

Tove Janssons okända konstverk visas i Paris

idag 13:54

Robyn och Charli XCX gör musik tillsammans

idag 12:56
Svenska Robyn och brittiska Charli XCX jobbar på gemensam ny musik, enligt ett inlägg på Charli XCX Twitter.

Sex brännskadade under "Gladiator"-inspelning

idag 10:56
Sex personer i produktionen har skadats i en olycka under inspelningen av storfilmen "Gladiator 2" i Marocko, skriver Deadline.

Skådespelaren Paul Geoffrey död

idag 10:12
Den brittiske skådespelaren Paul Geoffrey, bland annat känd för sin roll som riddaren Percival i kung Arthur-dramat "Excalibur" från 1981, är död. Han avled i sviterna av cancer den 3 juni i Santa Fe i USA, skriver Deadline.

Nya Indiana Jones-filmen väntas gå mot flopp

idag 08:20
"Indiana Jones and the dial of destiny" går mot en publikmässig flopp. I alla fall om man få tro analytikerna, skriver Deadline.

Legendariska Iron Maiden intog Sweden Rock

igår 22:24
Basgångarna från högtalarna på Sweden Rocks festivalområde fortsätter att dåna. På fredagskvällen intog legendariska heavy-metalbandet Iron Maiden huvudscenen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.